Εξαγγελίες Τσίπρα για εργασιακά: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ και 35ωρη εργασία χωρίς μείωση απολαβών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Εξαγγελίες Τσίπρα για εργασιακά: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ και 35ωρη εργασία χωρίς μείωση απολαβών

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία αρχείου: Andrea Bonetti / SYRIZA Handout / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και την προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 20% την επόμενη μέρα της συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εργασία, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για θέσπιση 35ωρου χωρίς μείωση της αμοιβής, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή, και αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών, οι οποίες όμως σχεδιάζει να μειωθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την προγραμματική πρόταση του κόμματός του για το εργασιακό, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα ορίζει το πώς θα χτίσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή, και πάνω απ' όλα δίκαιη».

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο με εγγυήσεις για εργαζόμενους και νέους για μια καλύτερη ζωή». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν αρκεί η κατάργηση του «αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη, απαιτείται μία συνολική ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου για να φθάσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις πέντε βασικές αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου για τον τομέα της εργασίας: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική.

Πρώτη αρχή: Δικαιοσύνη

Δικαιοσύνη σημαίνει πρώτα από όλα προστασία του δικαιώματος στην εργασία, προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους και όλες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιάζουμε:

 • Ριζικές θεσμικές τομές, ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά δικαιώματα όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία
 • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες, με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων
 • Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας, σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης
 • Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων
 • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
 • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωσή τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους
 • Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Δεύτερη αρχή: Ασφάλεια

Ασφάλεια είναι να μην ξυπνά κάθε πρωί ο εργαζόμενος με το φόβο της μείωσης μισθού, της απλήρωτης υπερωρίας, ακόμα και της απόλυσης.

Το πρώτο βήμα εδώ είναι η ακύρωση του πρωτοφανούς αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη.

Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζουμε:

 • Ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων
 • Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
 • Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων
 • Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
 • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
 • Αναθεώρηση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων
 • Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
 • Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
 • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία
 • Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση

Τρίτη αρχή: Δημοκρατία

Η φωνή και η ισχύς του εργαζόμενου κόσμου είναι απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς αγοράς εργασίας.

Σχεδιάζουμε:

 • Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης
 • Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας
 • Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους

Τέταρτη αρχή: Αξιοπρέπεια

 • Αύξηση του κατώτατου μισθού
 • Προσαύξηση 20% του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση
 • Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας
 • Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών.

Πέμπτη αρχή: Προοπτική

Ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα είναι μια νέα μεγάλη αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα, αν εφαρμοστεί για πολύ ακόμη η πολιτική της ΝΔ στην οικονομία και την εργασία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι «αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε». Ακολούθως ανέφερε:

Σχεδιάζουμε:

 • Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα
 • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό
 • Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα
 • Ενίσχυση του ΟΑΕΔ
 • Καταπολέμηση του brain drain με ένα ειδικό προγράμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές
 • Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση / επενακατάρτιση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο συνολικό πλαίσιο, εξηγώντας ότι «το σχέδιο μεταφράζεται στη συνολική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Με την ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Με τη χώρα να έχει καλά νοσοκομεία, καλά σχολεία, καλά πανεπιστήμια. Σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στην ψηφιακή εποχή. Σύγχρονες υποδομές και δίκτυα. Και φυσικά, στη βάση αυτών, ένα νέο σύγχρονο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο έχουμε ήδη καταθέσει συνολική επεξεργασμένη πρόταση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως παρέθεσε μία φράση του Ρούσβελτ: «H πρόοδός μας δεν είναι αν προσθέτουμε περισσότερα στην αφθονία αυτών που έχουν πολλά, αλλά αν δίνουμε αρκετά σε εκείνους που έχουν λίγα», και πρόσθεσε: «Φανταστείτε, αυτό δεν το είχε πει ο Μαρξ αλλά ο Ρούσβελτ. Και είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στο σχέδιο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι στο χέρι μας να χτίσουμε ξανά μια χώρα που θα σέβεται την εργασία, θα επιβραβεύει τη σκληρή δουλειά, θα δίνει χώρο στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, θα γεννά στους ανθρώπους της την προσδοκία για το μέλλον».

Τσίπρας για 150 ευρώ: «Χυδαίος και αγοραίος τρόπος σκέψης»

Σε μία παρένθεση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους που θα εμβολιαστούν, λέγοντας: «Δεν ξέρω οι νέοι που, ενώ έχουν προσόντα, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με δουλειές του ποδαριού, αν θα είναι ικανοποιημένοι με την κάρτα των 150 ευρώ. Αυτή όμως είναι η αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τις αξίες της αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση σκέπτεται με έναν αγοραίο και χυδαίο τρόπο».

Τσίπρας: Ο κατώτατος μισθός 800 ευρώ είναι μελετημένη παρέμβαση, όχι δώρο εμβολιασμού

Για "ουσιαστική και μελετημένη παρέμβαση" που θα συμβάλει στην ενίσχυση του εισοδήματος και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε σήμερα για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

"Δεν πρόκειται για ένα δώρο προκειμένου να εμβολιαστούμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκινώντας, τη συζήτηση με ακαδημαϊκούς και αρμόδιους φορείς που ακολούθησε τη σημερινή παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εργασιακά, ενώ υπογράμμισε ότι η τόνωση της ζήτησης έχει αποδειχθεί ότι δίνει δυναμική στην οικονομία - ειδικά σε μια οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί, με μισθούς καθηλωμένους για μεγάλη περίοδο. Σημείωσε δε, ότι δεν έχουμε να ανταγωνιστούμε χώρες με εξαθλιωμένες εργατικές συνθήκες, αλλά "μπορούμε να έχουμε μια υγιή άμιλλα για την αύξηση της παραγωγικότητας με επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανοίγοντας το διάλογο, ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος, άσκησε σκληρή κριτική στο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, χαρακτηρίζοντάς τον "βίαιη αντιμεταρρύθμιση" που νομιμοποιεί την ανομία και τη βία στις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με τη σειρά του μίλησε για την "ευεργετική" δράση της αύξησης του κατώτατου μισθού για την οικονομία, τονίζοντας και την ανάγκη επιστροφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας στα χέρια των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

Την παρέμβαση του κ. Καββαθά σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για "ευχάριστο και αισιόδοξο μήνυμα". Όπως εξήγησε, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν ήταν ποτέ αρνητική προς την αύξηση μισθών, αλλά κυρίως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και κύκλοι που πρόσκεινται σε συνδέσμους βιομηχάνων, που δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από την αύξηση της ζήτησης, γιατί τους αφορά η συρρίκνωση του κόστους. Ωστόσο, πρόσθεσε, η επιστροφή της διαπραγμάτευσης στους κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να γίνει μετά την "εναρμόνιση" στους μισθούς.

Τα πλεονεκτήματα της μείωσης του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, ανέλυσε η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ ο Xoρέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο σημείο αυτό, προβλήθηκε μήνυμα της υπουργού Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντιάζ, όπου εφαρμόζεται πιλοτικά η μείωση του ωραρίου εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως ήταν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα από μία κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων, ένα "σημαντικό αντιπαράδειγμα", που όπως είπε, αντικρούει την κυρίαρχη προπαγάνδα που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, να προκύψει μια "προοδευτική" κυβέρνηση συνεργασίας και στην Ελλάδα, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας.

Τέλος, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου και ο δικηγόρος-εργατολόγος Γρηγόρης Μισκεδάκης, αναφέρθηκαν στη νέα πραγματικότητα της εργασίας μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες και στην ανάγκη της ρύθμισης, αλλά και στις προοπτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επίσημανε τις "διαχωριστικές γραμμές" μεταξύ της πραγματικότητας της εργασίας και της νομοθέτησης της κυβέρνησης, που προωθεί την "απορρύθμιση της εργασίας" και την "εσωτερική υποτίμηση". Μίλησε και αυτή για τον "άλλο δρόμο", υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη των μισθών και των εργαζομένων, αποτελούν προϋποθέσεις για τη μείωση των ανισοτήτων, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τέλος τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση, για πολιτική που γυρνάει στις πιο αυταρχικές στιγμές του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ότι στον αντίποδα βρίσκεται η Αριστερά, που ναι μεν έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα ζητά δίκαιη ρύθμιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας συριζα εργασιακό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ