Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Μητσοτάκη -«Για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός» - iefimerida.gr

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Μητσοτάκη -«Για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Συγγνώμη ζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις με τις οποίες υποστήριζε ότι η Ελλάδα εξαπάτησε για να μπει στην ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση που είχαν στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε στον Έλληνα ομόλογό του σχετικά με τις δηλώσεις του στο Euractiv: «Συγγνώμη για κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι αποδόθηκαν, δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε», για να προσθέσει αστειευόμενος: «Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική παράταξη, όπως με τον Τσίπρα που είμαστε φίλοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα εξήρε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής, αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε πως «είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεδρικό μέγαρο της Αλβανίας / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεδρικό μέγαρο της Αλβανίας / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο κ. Ράμα ευχαρίστηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίσκεψή του στην Αλβανία και τόνισε: «Ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφθείτε την ελληνική μειονότητα σε επόμενο χρόνο. Υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ της μειονότητας και της Ελλάδας. Όταν τους είπα "τι θέλετε να κάνουμε για εσάς", μας είπαν ''αυτό και αυτό'', ή αλλιώς ''φέρτε μας τον Μητσοτάκη''! Έτσι θα γλιτώσουμε και εμείς χρήματα από τον προϋπολογισμό μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχηθεί και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για την ονομαστική του γιορτή.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί στις δύο χώρες. Έχουμε το ζήτημα της μειονότητας και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρχει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος», για να επισημάνει προς τον Έντι Ράμα σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στη Βόρεια Ήπειρο: «Λυπάμαι που οι καιρικές συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να πάω αύριο στην ελληνική μειονότητα, αλλά ίσως πάμε μαζί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων η κατάρτιση συνυποσχετικού για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ότι η κατάρτιση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών , όπως συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελούσε περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Επισήμανε επίσης ότι η προσφυγή στη Χάγη θα αποτελούσε απόδειξη της σημασίας της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση τέτοιων διαφόρων.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ακόμα τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή και ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, με την τήρηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε στρατηγικής σημασίας μέτωπα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον ομόλογό του για τη διοργάνωση της συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία έλαβε μέρος το πρωί.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Bajram Begaj, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, και την Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας, Lindita Nikolla.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στις συζητήσεις επισημάνθηκαν οι στενοί και μακροχρόνιοι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους, αλλά και η δυνατότητα στενότερης συνεργασίας σε πολλά θέματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία σηματοδότησε η Διακυβερνητική Διάσκεψη του περασμένου Ιουλίου, ενώ επισημάνθηκε ο θετικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η χώρα μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.

Η χειραψία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπέγκαϊ / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Η χειραψία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπέγκαϊ / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

O διάλογος Ράμα-Μητσοτάκη

Edi Rama: Σας ευχαριστώ κ. πρωθυπουργέ για την επίσκεψή σας. Ελπίζω ότι δεν είναι υποκατάστατο της διμερούς συνάντησης και ελπίζω ότι θα βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την αγαπητή ελληνική εθνική μειονότητα. Τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους. Σας έστειλα ένα βίντεο απευθείας από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί και τους είπα τι θέλετε να κάνουμε για εσάς; Είπαν αυτό και τούτο κι εκείνο ή απλά «φέρτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ». Συνεπώς αν έρθετε, μας βοηθάτε να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά από τον προϋπολογισμό μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι θα γίνουν και τα δύο. Θα πρέπει μάλλον να γίνουν και τα δύο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Edi Rama: Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα -θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως-, αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής, αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι. Σας ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στα Τίρανα και -όπως είπα και στη συνάντηση- είναι σπουδαίο που η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται εδώ στα Τίρανα. Είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους φίλους μας να έχουν την ευκαιρία να έρθουν και να δουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αλβανία. Εμείς στηρίζουμε σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο της Αλβανίας αλλά και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Και φυσικά είναι σπουδαίο που έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη συνάντηση και να έχουμε μια σύντομη εκδοχή μιας διμερούς επίσκεψης. Υπάρχει πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν, επίσης, στο οικονομικό μέτωπο.

Και φυσικά λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να επισκεφτώ τη μειονότητα αύριο, λόγω ανησυχίας που έχει εκφραστεί από τους πιλότους μας για τις καιρικές συνθήκες. Αλλά ίσως αυτό να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να πάμε μαζί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ράμα πριν από τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός παραχώρησε μια ιδιαίτερα προκλητική συνέντευξη στο EURACTIV, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε την Ελλάδα για απάτη.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες. Πρέπει να κάνουμε τις ''ασκήσεις μας στο σπίτι'', δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις. Ακόμη και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσουν να περάσεις […], είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις το διαγώνισμα σωστά. Και επειδή είναι για το καλό μας, πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν» δήλωσε ο Ράμα, και πρόσθεσε:

«Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ