Τι σημαίνει η αιφνίδια ανάμειξη Τσίπρα στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Τι σημαίνει η αιφνίδια ανάμειξη Τσίπρα στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο πρώην πρωθυπουργός «εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση όσο και ενόψει των ευρωεκλογών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λέει, με πιο απλά λόγια, ο Τσίπρας; Ότι ο λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και οτιδήποτε συμβεί στο εσωτερικό του πρέπει τουλάχιστον να μη διαταράξει αυτό το δεδομένο. Ούτε τώρα -μέσω ανεξαρτητοποίησης βουλευτών-, ούτε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις οποίες προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει δεύτερο κόμμα, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί ο θεσμικός του ρόλος.

Περίπου ταυτόχρονα με τη διαρροή των συνεργατών του Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος», έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το τι συμβαίνει στον κόσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο να αναρωτηθώ για πόσο ακόμη θα είναι αξιωματική».

Δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο να λένε ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα το ίδιο πράγμα, με λίγο διαφορετικό τρόπο. Προφανώς αυτό συμβαίνει μόνο όταν αναφέρονται σε ένα ζήτημα που λύνεται με όρους κοινής λογικής. Κι αυτή δείχνει ότι το στοίχημα για τον Κασσελάκη θα κριθεί πλέον σε ένα και μόνο πεδίο: στη δυνατότητά του να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Ο κίνδυνος είναι ορατός σε δύο επίπεδα: Αριθμητικό-κοινοβουλευτικό και πολιτικό-δημοσκοπικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «παρέμβαση» Τσίπρα -μέσω διαρροών- έχει διπλό στόχο: αφ' ενός, να συγκρατήσει τον Στέφανο Κασσελάκη από την ηγετική ορμή που τον διακατέχει εσχάτως και εκδηλώνεται με το να δείχνει την πόρτα εξόδου σε όποιον διαφωνεί μαζί του. Αφ' ετέρου, να συγκρατήσει τους βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιηθούν, ακολουθώντας τον δρόμο Τσακαλώτου-Πέρκα. Δεν πρέπει δε να περάσει απαρατήρητο ότι ο Τσίπρας αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καταστατικό του κόμματος, υπονοώντας σαφώς ότι όποιος αποχωρεί, θα πρέπει να παραδίδει την έδρα του. Αυτό είχε κάνει, άλλωστε, και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τον οποίο συνάντησε την προηγούμενη ημέρα.

Γιατί είναι σημαντικό να μη χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολλούς βουλευτές; Σήμερα διαθέτει 45 -δύο λιγότερους από αυτούς που είχε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα- λόγω της ανεξαρτητοποίησης Τσακαλώτου-Πέρκα. Εάν η ομάδα Αχτσιόγλου αποχωρήσει με πάνω από 13 βουλευτές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί το τρίτο κόμμα -το ΠΑΣΟΚ, με 32 βουλευτές- θα του πάρει αυτή τη θέση. Για τον Τσίπρα, που επιδιώκει να εμφανίζεται εσωκομματικά ουδέτερος και αμέτοχος, αυτή είναι καθαρή κόκκινη γραμμή: πως δεν θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το… χρυσό 13άρι!

Υπάρχει, όμως, και το άλλο πεδίο, το πολιτικό, δημοσκοπικό, εξίσου κρίσιμο. Η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στα επόμενα γκάλοπ. Ευτυχώς για τον Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν εμφανίζει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, οπότε η μάχη για τη δεύτερη θέση θα παραμείνει αμφίρροπη μέχρι τις ευρωεκλογές. Εκεί θα μετρηθούν τα κόμματα στην κάλπη, με πιθανούς νέους παίκτες στο παιχνίδι -από την «Ομπρέλα» και τους «φυγάδες» του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το υπό ίδρυση κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, που δεν είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθεί κυρίως στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ