Αγωνία για τη μετάλλαξη Δέλτα -«Τελειώνουν τα χρήματα», η πικρή αλήθεια του υπουργού Ανάπτυξης - iefimerida.gr

Αγωνία για τη μετάλλαξη Δέλτα -«Τελειώνουν τα χρήματα», η πικρή αλήθεια του υπουργού Ανάπτυξης

Άδωνις Γεωργιάδης εστίαση
© Nick Paleologos / SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Μια μεγάλη αλήθεια, όσο κι αν ακούγεται δυσάρεστη, είπε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», δήλωσε στο ΟΡΕΝ και αποτύπωσε την αγωνία της κυβέρνησης ενόψει ενός τέταρτου κύματος του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι και η Ελληνική κυβέρνηση -όπως όλος ο κόσμος- ανησυχεί για την μετάλλαξη Δ, η οποία εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ήδη, η χώρα μας βιώνει τις επιπτώσεις από την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττει τον τουρισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερμανία και Γαλλία επιχειρούν να βάλουν φρένο στις μετακινήσεις πολιτών λόγω της μετάλλαξης και έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προς το παρόν Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία κατάφεραν να βάλουν φρένο σε αυτά τα σενάρια γιατί οι επιπτώσεις στην οικονομία τους μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Το κλίμα, όμως, που διαμορφώνεται στο εσωτερικό αυτών των χωρών επηρεάζει την απόφαση των πολιτών τους να πάνε διακοπές στο εξωτερικό δημιουργώντας ασάφεια για την πορεία του τουρισμό και κατά συνέπεια τα δημόσια ταμεία.

Συνεπακόλουθα, το βλέμμα στρέφεται και στην διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης. Αποτελεί το δεύτερο πεδίο που συγκεντρώνει την προσοχή του οικονομικού επιτελείου, ειδικά το διάστημα που οι επιχειρήσεις «αποσωληνώνονται» από τα μέτρα στήριξης και καλούνται να σταθούν στα πόδια τους διατηρώντας τους εργαζόμενους τους.

Σε αυτές τις συνθήκες ένα νέο lockdown το φθινόπωρο θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που επιχειρεί να αναρρώσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εξ ου και οι αποφάσεις για την λειτουργία χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναμπεί η οικονομική ζωή στον πάγο και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγουμε».

Όπως το έθεσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε επιχειρηματίες με νυχτερινά κέντρα εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι»;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κοινοτικά κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη χώρα αγορές και επενδυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή και δυναμική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας η ανάπτυξη να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η οικονομία να μπορεί να λειτουργήσει, γι αυτό το λόγο οι αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, εκτιμάται, ότι θα κινηθούν σε τρεις άξονες. Αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, διασφάλιση της δημόσιας υγείας και απρόσκοπτη συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ