Για τον 75χρονο Έλληνα επιβάτη που ήταν στο κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού μίλησε στο Mega ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε για τον άνδρα που βρίσκεται σε προληπτική απομόνωση στο «Αττικόν» ότι δεν έχει κάποια ένδειξη ασθένειας και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.
«Είναι απύρετος και ασυμπτωματικός, χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας. Για προληπτικούς και μόνο λόγους έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο ''Αττικόν'', σε καραντίνα. Δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας» είπε αρχικά, και συνέχισε:
«Θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια γιατί αντιλήφθηκε πλήρως την ανάγκη να μπει σε πολυήμερο καραντίνα. Το λέω γιατί είμαστε λίγο αυστηροί ως προς την απόφαση που πήραμε. Σε άλλες χώρες επιτρέπουν τη διαμονή τους στο σπίτι τους. Θέλω να πω ποιος είναι ο λόγος. Πρώτα απ’ όλα, δεν έχουμε τρόπο να επιτηρήσουμε κάποιον αν μένει στο σπίτι του, σε καραντίνα ή όχι. Και δεύτερον, είμαστε μια χώρα τουριστική. Είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου».
«Ο χανταϊός δεν είναι Covid, είμαστε απολύτως έτοιμοι»
Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι ο χανταϊός δεν έχει καμία σχέση με τον Covid-19, απορρίπτοντας τα σενάρια που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου σχετικά με προετοιμασίες για καραντίνα και νέα εμβόλια.
«Οποιοδήποτε τέτοιο κρούσμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμιο γεγονός και προσωπικά αποφάσισα ότι δεν μπορώ ως υπουργός Υγείας να πάρω ένα τέτοιο ρίσκο, που θα μπορούσε να επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας της χώρας, αλλά και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και των εργασιών τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι το εξήγησα στον άνθρωπο αυτό, ότι αποδέχτηκε πλήρως, συνεργάζεται πλήρως. Ο χανταϊός δεν είναι covid.
Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες στο διαδίκτυο και άρχισαν τα συνωμοσιολογικά, ότι "μας ετοιμάζουνε για νέες καραντίνες, νέο υποχρεωτικό εμβολιασμό, νέες υποχρεωτικές μάσκες". Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Δεν έχει καμία σχέση. Δεν έχει καμία σχέση ο Covid 19 με τον χανταϊό. Για τον χανταϊό, όπως και για κάθε παρόμοιο ιό, είμαστε απολύτως έτοιμοι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.