Τα 36 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές και τα 14 που κόπηκαν - iefimerida.gr

Τα 36 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές και τα 14 που κόπηκαν

Κάλπες
Κάλπες στις εκλογές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023. 

Το βράδυ της Τρίτης ο Άρειος Πάγος ανακήρυξε τους συνδυασμούς των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη αποκλείστηκε από τις εκλογές με ψήφους 9 έναντι ενός, ενώ το κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου έλαβε το «πράσινο φως» συμμετοχής στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέλος της σύνθεσης, ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης, θεώρησε πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. 

Μιλώντας χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την απόφαση, προσθέτοντας πως ο Κασιδιάρης «έπαιξε έξυπνα», ενώ χαρακτήρισε «μικρόψυχη» τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υποβάλει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ενόψει της απόφασης για μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη.

Άρειος Πάγος: «Κόπηκαν» συνολικά 14 υποψηφιότητες

Σε ανοιχτή διαδικασία με τη συμμετοχή και των δέκα μελών που απαρτίζουν τη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε η απαγγελία της απόφασης, ενώ «κόπηκαν» συνολικά 14 κόμματα.

Το σκεπτικό της απόφασης για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη θεωρείται πως είναι συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», της οποίας στελέχη έχουν καταδικαστεί, ενώ εντοπίστηκαν μέλη της στα ψηφοδέλτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις συνολικά 50 υποψηφιότητες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Άρειος Πάγος «έκοψε» τις 14.

Οι 10 αρεοπαγίτες του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου αποφάσισαν ότι στις εκλογές δεν θα συμμετάσχουν οι «Έλληνες» του Δημήτρη Μιχάκη, επειδή δεν συγκέντρωσαν τις 200 υπογραφές συμμετοχής. Επίσης, το «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ» του Νίκου Νικολόπουλου δεν κατάφερε να υποβάλει τα ψηφοδέλτια του κόμματος εντός προθεσμίας και τέθηκε εκτός.

Οι συνδυασμοί που μένουν εκτός εκλογών 2023

Πιο αναλυτικά, εκτός εκλογών μένουν οι συνδυασμοί: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» - ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ - ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος - Εμφιετζόγλου, Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές 2023

1) ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜέΡΑ25 - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α.

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Δικηγόρος Κασιδιάρη: Δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, ο έγκλειστος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή «δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα». Σημείωσε επίσης ότι σήμερα Τετάρτη ο Ηλίας Κασιδιάρης «θα αποφασίσει τις περαιτέρω νομικές του ενέργειες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού στρέφονται οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη

Το «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου δημιουργεί ερωτήματα για το πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα «Έλληνες» άγγιζε ποσοστά της τάξης του 3% με 4%.

Σε δημοσκόπηση της Prorata για το Attica TV, που διενεργήθηκε πριν από το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα «Έλληνες», το 24% των ψηφοφόρων του Ηλία Κασιδιάρη δήλωσε ότι θα πάει στο ΕΑΝ του Αν. Κανελλόπουλου, το 11% στην Ελληνική Λύση, το 10% στην Πλεύση Ελευθερίας, και ένα 10% στην Εθνική Δημιουργία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MRB, Δημήτρη Μαύρο, οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη παρουσιάζουν αμηχανία. Σημείωσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό θα κατευθυνθεί προς το κόμμα του Βελόπουλου και το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό προς ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, εκτίμησε πως οι υποστηρικτές του Κασιδιάρη θεωρούν πως η ΝΔ είναι το κόμμα που τους «τιμωρεί».

Πολιτική αντιπαράθεση για τις ψήφους της ακροδεξιάς

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το «ψάρεμα» στα θολά νερά του κόμματος της Ακροδεξιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Open, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ψαρεύει σε θολά νερά με στόχο τις ψήφους Κασιδιάρη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα γιατί «το παίζει δίπορτο».

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που τόνισε πως «ορισμένοι ψαρεύουν στα βρώμικα νερά της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης για να βρουν κάποιες ψήφους στην κάλπη της 21η Μαΐου».

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές και υπονοούμενα ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για την κινητικότητα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «γιατί να καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, για μια τροπολογία που δεν ψηφίσαμε;».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης για το μπλόκο στον Κασιδιάρη. Ωστόσο, τονίζει πως εάν είχε ακολουθηθεί η πρόταση την οποία είχε καταθέσει στο σχετικό υπόμνημά του προς τον Άρειο Πάγο, ενδεχομένως η νομική του θέση για την απαγόρευση της συμμετοχής και του κόμματος «ΕΑΝ» να ήταν πολύ πιο ισχυρή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ