Περιήγηση με ένα βιβλίο: Στα στέκια φοιτητών του ‘30, στο καπνεργοστάσιο, εκεί που έγιναν εγκλήματα [πρόγραμμα] | ΠΟΛΗ | iefimerida.gr

Περιήγηση με ένα βιβλίο: Στα στέκια φοιτητών του ‘30, στο καπνεργοστάσιο, εκεί που έγιναν εγκλήματα [πρόγραμμα]

To καπνεργοστάσιο
To καπνεργοστάσιο φιλοξενεί τη βιβλιοθηκη της Βουλής, φωτογραφίες Δημος Αθηναιων

Περίπατο σε κρυμμένα στέκια, γειτονιές και θεματικές ξεναγήσεις με οδηγό ένα βιβλίο πραγματοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο.
Με αστυνομικά μυστήρια που ζητούν λύση στη σκοτεινή Αθήνα, μια μοναδική ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, αλλά και με τις διαδρομές, τα στέκια και τους αγώνες των φοιτητών στην Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα, συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη δράση του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net. Νέες ευκαιρίες  για να βγούμε στην πόλη και να γνωρίσουμε την Αθήνα μέσα από απρόσμενες ιστορίες και τη ματιά καταξιωμένων συγγραφέων και ομιλητών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κτιριο
Χημείο

Την Κυριακή η πρώτη διαδρομή βιβλίου

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Βαγγέλης Καραμανωλάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Έφη Πουλάκου Ρεμπελάκου, εκπροσωπώντας το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσουν τη διαδρομή «Οι φοιτητές στους δρόμους της πόλης τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα». 

φοιτητες
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, 1936
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περίπατος θα αποκαλύψει στους συμμετέχοντες τα στέκια και τις συνήθειες των φοιτητών, τα ζητήματα που τους απασχολούσαν και τις διεκδικήσεις τους, τον τρόπο που ζούσαν την Αθήνα αφήνοντας παράλληλα το δικό τους στίγμα. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη Βιβλιοθήκη της Νομικής (Παλιό Χημείο, Μαυρομιχάλη 17-19). Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια και θα συνεχίσουμε με την Π. Κλαυθμώνος και το πρώτο σπίτι του Όθωνα. Θα ακολουθήσει μια μικρή στάση στο Σύνταγμα και μέσω Πλάκας (οδός Μνησικλέους) η ξενάγηση θα καταλήξει στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5). Σημείο συνάντησης: Βιβλιοθήκη της Νομικής (Παλιό Χημείο, Μαυρομιχάλη 17-19). Ώρα: 11:00 – 13:00. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο: eventora.com

σκιτσο
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΩΚΑ ,1887

Περίπατος με αφορμή αστυνομικά βιβλία

Η Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα φέρει ανατριχίλα στους συμμετέχοντες όχι από το κρύο, αλλά από την αγωνία! Το Athens Culture Net και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, σας προσκαλούν σε μια σκοτεινή διαδρομή βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα των Σέργιου Γκάκα, Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Γιάννη Ράγκου, Μιμής Φιλιππίδη, Σταύρου Χριστοδούλου. 

Από ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στη Φωκυλίδου το 1966 θα οδηγηθούμε σε μια αποκριάτικη βραδιά στην πλατεία Κολωνακίου και από εκεί στους πρώτους κατά συρροήν δολοφόνους που έδρασαν στην Ελλάδα.
Θα περιπλανηθούμε στους αθηναϊκούς δρόμους του περιθωρίου περνώντας πάνω από τις στάχτες μιας παλιάς μονοκατοικίας, για να καταλήξουμε στα μυστικά παρακλάδια της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας, ανάμεσα σε διεφθαρμένους πολιτικούς και επίορκους αστυνομικούς. Και για το τέλος, θα ακολουθήσουμε τα χνάρια ενός παράφρονα αξιωματικού της αστυνομίας, που οργανώνει μυστικά σχέδια για ακραία καταστολή στα Εξάρχεια που φλέγονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδρομή βασίζεται στα βιβλία: Έγκλημα στη Φωκυλίδου, της Μιμής Φιλιππίδη, Μάσκες και σερπαντίνες, της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Μυρίζει αίμα, του Γιάννη Ράγκου, Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός, του Σταύρου Χριστοδούλου, Στάχτες, του Σέργιου Γκάκα, Μαύρα κουφέτα, του Ιερώνυμου Λύκαρη και στο διήγημα «18η Μπρυμαίρ», του Γιάννη Ράγκου, που συγκαταλέγεται στον τόμο με διηγήματα βαλκάνιων αστυνομικών συγγραφέων Balkanoir (επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Ράγκος).

Η διαδρομή βιβλίου που θα ακολουθήσουμε

Διαδρομή: Κολωνάκι – Εξάρχεια (με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία Κολωνακίου, Σκουφά, Λυκαβηττού, Ιπποκράτους, Εξάρχεια). Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα γίνονται σύντομες στάσεις σε μέρη όπου εκτυλίσσεται η δράση στα παραπάνω βιβλία. Επιμελητής της διαδρομής: Γιάννης Ράγκος. Σημείο συνάντησης: Πλατεία Δεξαμενής (τέρμα Ηροδότου, στα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία. Ώρα: 17:30. Διάρκεια: 1 ½ ώρα. Απαραίτητη η κράτηση στο: eventora.com (οι συμμετοχές ανοίγουν στις 3 Φεβρουαρίου).

Ξενάγηση στη βιβλιοθήκη της βουλής με αφορμή ένα βιβλίο

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου θα ανακαλύψετε πώς το κάπνισμα ενός τσιγάρου μπορεί να διαρκέσει… μιάμιση ώρα!
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στην οδό Λένορμαν 218, θα είναι ανοιχτή για να περιηγηθείτε στο βιομηχανικό κτήριο του 20ου αιώνα και να γνωρίσετε καλύτερα τη Βιβλιοθήκη, τον πλούτο των συλλογών της και τις υπηρεσίες της. 
«Ένα τσιγάρο δρόμος… Από το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Βιβλιοθήκη της Βουλής» είναι ο τίτλος της ξενάγησης, στην οποία μπορείτε να πάτε με φίλους και οικογένεια και να μοιραστείτε νέες εμπειρίες, εικόνες και πληροφορίες που αφορούν στην πόλη της Αθήνας και συνδέονται με την Ιστορία. Χώρος: Βιβλιοθήκη της Βουλής, Λένορμαν 218. Ώρα: 10:30. Διάρκεια 90’. Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Μόνο με κράτηση στο: eventora.com(οι συμμετοχές ανοίγουν στις 14 Φεβρουαρίου).

καπνεργοστάσιο
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου η Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στην οδό Λένορμαν 218, θα είναι ανοιχτή για να περιηγηθείτε στο βιομηχανικό κτήριο του 20ου αιώνα και να γνωρίσετε καλύτερα τη Βιβλιοθήκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου σχεδιάζονται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας. Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ