Open House Athens: Οι 3 περίπατοι σε σπίτια, αρχοντικά, βιομηχανικά κτίρια και σοκάκια στην Αθήνα - iefimerida.gr

Open House Athens: Οι 3 περίπατοι σε σπίτια, αρχοντικά, βιομηχανικά κτίρια και σοκάκια στην Αθήνα

Τα αρχοντικά της Κηφισιάς στο Open House Athens
Τα αρχοντικά της Κηφισιάς στο Open House Athens
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 9 και 10 Απριλίου το Open House Athens 2022 επιστρέφει και σας προσκαλεί σε 3 θεματικές διαδρομές, οι οποίες συστήνουν την αρχιτεκτονική της Αθήνας!

Τα 3 ΟpenWalk είναι τα εξής:

Τo Βυζάντιο κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης

Η περιοχής της Πλάκας αποτελεί ένα τοπόσημο στον αστικό ιστό της Αθήνας στην οποία διαπλέκονται και αποτυπώνονται διαφορετικά ιστορικά στρώματα. Τόσα χρόνια συνεχόμενης κατοίκησης από το 4.000 π.Χ. έχουν αφήσει το στίγμα τους πολιτισμοί που είτε ενσωματώθηκαν είτε όχι. Η ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας κορυφώθηκε με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, ύστερα από μελέτες συνολικής ανάδειξης του ιστορικού κέντρου. Ωστόσο το βυζαντινό παρελθόν της πόλης δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ισότιμα με το κλασικό. Πέρα από την γνωστή περίοδο ακμής, κατά την αρχαιότητα, η πόλη υπήρξε σημείο αναφοράς και κατά τη βυζαντινή περίοδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί άρχισαν να οικοδομούνται, με τον πλήρη εκχριστιανισμό της Αθήνας, στα τέλη του 5ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή του αρχαίου ναού της Αθηνάς, του Παρθενώνα,  σε βυζαντινό ναό. Από τον 10ο  έως τον 12ο αιώνα η πόλη γνωρίζει ξανά ανάπτυξη και γίνεται σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τότε χτίζονται και όλες οι σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Έπειτα ακολουθεί και πάλι ακόμη μια σκοτεινή περίοδος μέχρι την Απελευθέρωση.

Τo Βυζάντιο κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης
Φωτογραφία: Κυριακή Γεωργιάδου

Την εποχή που η πόλη έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους σώζονταν περίπου 150 βυζαντινοί ναοί στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 25 από αυτούς. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι και η «πλινθοπερίκλειστη» τοιχοποιία, θα κατευθύνουν την διαδρομή μας έτσι ώστε να μας οδηγήσουν να ανακαλύψουμε τη βυζαντινή ιστορία της πόλης στον σύγχρονο αστικό ιστό.

Σε αυτόν τον περίπατο στα ριζά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης θα γίνει μια προσπάθεια να μετατεθεί το ενδιαφέρον από τα κλασικά χρόνια που τόσο έχουν συνδεθεί με την Αθήνα και να γίνει μια γνωριμία με τα Βυζαντινά μνημεία της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε: 9 & 10 Απριλίου 2022, Ωρες εκκίνησης 13:30-17:00, ανά 30′
Σημείο εκκίνησης Πλατεία Μητροπόλεως, Σημείο Τερματισμού Καπνικαρέα
Απόσταση 1,5 χλμ. διάρκεια 2 ώρες

Η βιομηχανική όψη της Παλαιάς Αθήνας

Από τα μέσα του 19ου και πίσω από την νεοκλασική μεγαλοαστική εικόνα της Αθήνας, στο δυτικό της άκρο αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η βιομηχανική περιοχή της πόλης, με τα πρώτα βιομηχανικά κτίσματα να ξεπροβάλλουν πάνω στον άξονα της Πειραιώς στην ένωσή της με την Αθήνα. Από τη δεκαετία του 1860 και έπειτα, δεν άργησαν να εμφανιστούν στην περιοχή και οι πρώτες πυκνοκατοικημένες αστικές συνοικίες.

Με αφετηρία ένα από τα πρώτα τεκμήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής του Κεραμεικού, το εργοστάσιο Γκαζιού (Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων), η διαδρομή περιλαμβάνει βιομηχανικά κτίρια που διασώζονται μέχρι σήμερα και μαρτυρούν τη βιομηχανική και κοινωνική ιστορία της περιοχής, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη χρυσή δεκαετία της αθηναϊκής βιομηχανίας και την αποβιομηχάνιση του άξονα.

Η βιομηχανική όψη της Παλαιάς Αθήνας
Φωτογραφία: Θέμις Σεβδάλη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τον θεματικό περίπατο στους δρόμους της βιομηχανικής Αθήνας, ο επισκέπτης δύναται να αναγνωρίσει τη βιομηχανική κληρονομιά και τον ρόλο της μέσα από τα βιομηχανικά κελύφη, την αρχιτεκτονική τους, την εξέλιξή τους, αλλά και ολόκληρη την περιοχή την οποία έπλασαν τόσο αρχιτεκτονικά όσο και κοινωνικά και που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα της πόλης.

Πότε: 9 & 10 Απριλίου 2022, Ωρες εκκίνησης 11:00-14:30, ανά 30′
Σημείο εκκίνησης Τεχνόπολη Δ. Αθηναίων, Σημείο τερματισμού ThissionLofts
Απόσταση 1,7 χλμ.,διάρκεια 1,5 ώρα

Τα αρχοντικά της Κηφισιάς

Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκε στην Αθήνα ένας νέος τύπος κατοικίας, αυτός της παραθεριστικής, με πιο έντονη την ανάπτυξη του φαινομένου στην περιοχή της Κηφισιάς. Η Κηφισιά προσέλκυσε πλήθος επιφανών ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι ανοικοδόμησαν τις εξοχικές τους επαύλεις εκεί, θέτοντας την στο επίκεντρο των κοσμικών κύκλων.

Μέσα από έναν περίπατο στο Στροφύλι της Κηφισιάς, συναντά κανείς εντυπωσιακές, γοητευτικές επαύλεις, τα λεγόμενα «αρχοντικά». Γρήγορα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και ρευμάτων που υιοθετήθηκαν στις βίλες, λόγω της επαφής των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων τους με την κεντρική Ευρώπη.  Ως αποτέλεσμα, στο προάστιο γειτνιάζουν μεταξύ τους κτήρια νεοβυζαντινά, φρουριακά, κεντροευρωπαϊκά, αναγεννησιακά, ρομαντικά, κ.ά. δημιουργώντας ένα ποικιλόμορφο αρχιτεκτονικά περιβάλλον που σε συνδυασμό με την παρουσία πρασίνου μαγεύει κάθε επισκέπτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα αρχοντικά της Κηφισιάς
Φωτογραφία: Ρένα Παπαγεωργίου

Στόχος της διαδρομής που έχει ως αφετηρία το Άλσος Κηφισιάς είναι να ταξιδέψουν οι επισκέπτες στο χρόνο, όταν η γειτονιά αυτή φιλοξενούσε πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής και αποτελούσε το κέντρο των εξελίξεων.

Πότε: 9 & 10 Απριλίου 2022 ώρες εκκίνησης,11:00-14:30, ανά 30′
Σημείο εκκίνησης Άλσος Κηφισιάς, Θ. Δηληγιάννη 11, σημείο τερματισμού Οικία Παύλου Μελά, Τατοϊου 50
Aπόσταση 1,7 χλμ. διάρκεια 2 ώρες

Για να συμμετέχετε στο OPENWALK του Open House Athens 2022:

  • Πηγαίνετε στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής που θέλετε να παρακολουθήσετε τις ώρες που αναγράφεται στο πρόγραμμα
  • Συνίσταται στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στην διαδρομή που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.
  • Οι συντελεστές της διοργάνωσης έχουν τη δυνατότητα προτεραιότητας στην παρακολούθηση των ξεναγήσεων
  • Η συμμέτοχη είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κράτηση

Tι είναι το Open House Athens

Το Open House που πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2014 στην Αθήνα, έχει πολλούς θαυμαστές της πόλης, του design και της αρχιτεκτονικής που το περιμένουν πως και πως κάθε χρόνο, ώστε να εξερευνήσουν εμβληματικά κτίρια και να μάθουν τη βαθύτερη αρχιτεκτονική τους αξία και ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε 49 πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, μετατρέποντας την πόλη σε ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια. Φέτος η Αθήνα θα αποκαλύψει πολλά δημόσια κτίρια, θα «ανοίξει» σπίτια και θα γίνουν πολλές παράλληλες δράσεις. Μία από αυτές είναι και το OpenWalks.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Open House Athens
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ