Νόστιμο, οικονομικό, αυθεντικό και απόλυτα ινσταγκραμικό. Αγαπάμε το σουβλάκι, τo δημοφιλέστερο street food στην Ελλάδα και το πιο διάσημο έξω από αυτήν γιατί είναι γρήγορο, χορταστικό και η εύκολη λύση όταν πεινάμε.
Και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως όταν μαθαίνουμε για νέα εγχειρήματα που αφορούν το πιο διάσημο, ελληνικό, «πρόχειρο» φαγητό.
Ο Σάκης Βενέτης, ο executive σεφ του Ομίλου Electra Hotels & Resorts, θέλησε λοιπόν να γράψει την ιστορία του εθνικού μας street food από την αρχή κι έτσι φόρεσε την ποδιά του ψήστη, του τυλιχτή, ή πιο απλά του «μάστορα», και μας σύστησε ένα καινούργιο, ποιοτικό σουβλάκι.
Ο λόγος για τα Mple Souvlakia στη Νέα Σμύρνη, που μετρούν μόλις λίγες εβδομάδες λειτουργίας και κατάφεραν μέσα σε αυτό το διάστημα να επαναπροσδιορίσουν το εθνικό μας φαγητό. Η αλήθεια είναι πως αυτό εδώ δεν είναι «ένα ακόμη σουβλατζίδικο» αλλά ολόκληρη φιλοσοφία. Και αυτό όχι επειδή ο Σάκης Βενέτης είχε τη διάθεση να το «πειράξει», αλλά, αντιθέτως, να προσφέρει το σουβλάκι έτσι ακριβώς όπως το ξέρουμε και το αγαπάμε, απλώς στην καλύτερή του εκδοχή.
Στο καινούργιο ποιοτικό σουβλατζίδικο της Αθήνας, το σουβλάκι παίρνει τη θέση που του αξίζει και αποδεικνύει ότι το γρήγορο φαγητό απογειώνεται όταν φτιάχνεται από τα καλύτερα υλικά. Κι αυτό επειδή τα κρέατα είναι επιλεγμένα από μικρές φάρμες, σιτεμένα και ψημένα σε κάρβουνα από ελαιόλαδο και ξύλα ελιάς. Πέρα, όμως, από το κλασικό σουβλάκι με γύρο ή καλαμάκι, το τυλιχτό στα Mple Souvlakia γεμίζεται και από σουτζουκάκι κοτόπουλο, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, κεμπάπ προβατίνας, λουκάνικο κόκορα, λουκάνικο μοσχαρίσιο Νάουσας, λουκάνικο χοιρινό Τρικάλων, ενώ στις μερίδες, μεταξύ άλλων, θα βρείτε και ζυγούρι Τυρνάβου και κεμπάπ προβατίνας.
Γιατί όμως Mple Souvlakia; Aυτό το όνομα διάλεξε ο Σάκης Βενέτης για να τιμήσει την Ελλάδα. «Μπλε γιατί τα προϊόντα είναι όλα ελληνικά, ακόμη και τα κάρβουνα και τα ξύλα είναι από ελληνική ελιά, βιολογικά και οικολογικά. Όλα από μικροπαραγωγούς: μοτσαρέλα από την Κερκίνη, τα κρέατα από Λάρισα και Τρίκαλα, λουκάνικα από Νάουσα, Δράμα και τα λοιπά», αναφέρει ο ίδιος στο iefimerida. Αρνείται να βάλει οτιδήποτε ξένο και ταιριάζει το σουβλάκι με εκπληκτικά κρασιά -μόνο εγχώριες ποικιλίες και ετικέτες, αναψυκτικά από την Κρίνος στο Αίγιο και 21 ελληνικές μπύρες.
Γι' αυτό και το μαγαζί, τον σχεδιασμό του οποίου υπογράφει o αρχιτέκτονας Δήμος Αρχοντούλης των TheAdesigners, είναι από άκρη σε άκρη βαμμένο στο χαρακτηριστικό, κορεσμένο μπλε, που θυμίζει κάτι από Ελλάδα -από τους εμβληματικούς μπλε τρούλους ναών στα νησιά μέχρι τις βαθυκύανες θάλασσες και το φωτεινό γαλάζιο ουρανό. Κατά τ' άλλα, ο χώρος είναι με βιομηχανικό πάτωμα, ψηλοτάβανος, με άνετες επιφάνειες εργασίας και λιτά φωτιστικά.
Σε αυτό που πρέπει, όμως, να σταθούμε είναι το vegan σουβλάκι που θα βρείτε στα Mple Souvlakia. Ακόμα κι αν ανήκετε σε εκείνους που αρνούνται να αποχωριστούν το κρέας, εδώ να δώσετε μια ευκαιρία, θα σας εκπλήξει.
Ένας γύρος, που ετοιμάζεται καθημερινά και αποτελείται από σελινόριζα, λαχανικά εποχής και μαριναρισμένες ρίζες. Μαγειρεμένος αργά, μέχρι να αποκτήσει το απαραίτητο χρυσό χρώμα στην καραμελωμένη του υφή. Τότε μόνο καταλήγει μέσα στη φρέσκια και αφράτη πίτα, με μια νηστίσιμη μαγιονέζα με βάση το φιστίκι.
O Σάκης Βενέτης διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το vegan τυλιχτό με σελινόριζα θα υπάρχει σταθερά όσο είναι η εποχή της σελινόριζας και αυτό επειδή τα Μple Souvlakia εστιάζουν πάνω στα προϊόντα της εποχής και μόνο στα φρέσκα υλικά.
«Επειδή είναι η εποχή της σελινόριζας τώρα και είναι μεγάλη η ρίζα, μπορώ και την κόβω, τη μαρινάρω και την κάνω σαν τον γύρο. Μετά μπορεί να βάλω παντζάρι, δηλαδή πάω ανά εποχή. Οταν τελειώσει, θα βάλω vegan καλαμάκια».
Ο σεφ, επίσης, έχει αναβαθμίσει και τον τρόπο που παρουσιάζεται η σαλάτα γενικά ως προϊόν στα σουβλατζίδικα. «Δίνουμε μεγάλη βάση στα όσπρια πλούσιας διατροφικής αξίας, όπως ρεβύθια, φακές, πληγούρι».
Έτσι, ενδεικτικά, μια σαλάτα που προτείνει για συνοδευτικό του τυλιχτού αποτελείται από πατάτες νέας γης μαριναρισμένες με ξυδάτους σπόρους μουστάρδας, μαγιονέζα, καπνιστή πάπρικα, χειροποίητο αγγούρι πίκλα με σέλερι, πράσινο μήλο και οργανικό αυγό.
Ένα άλλο κομμάτι, λοιπόν, του new age σουβλατζίδικου της Νέας Σμύρνης, που αποδεικνύει τις εστιατορικές καταβολές και τη φρέσκια ματιά του δημιουργού του, είναι ότι η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων με φυτική βάση δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις πιο «mainstream» γεύσεις.
Ο,τι κι αν διαλέξετε, θα χαρείτε ένα σουβλάκι εξαιρετικό, με γεύση ατόφια, και σίγουρα θα συμφωνήσετε πως στα «Mple Souvlakia» το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων παίρνει, επιτέλους, τη θέση που του αξίζει.
Πού: Mple Souvlakia, Αγχιάλου 35, Nέα Σμύρνη, Τηλέφωνο: 2117357088, καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 17:00 έως τις 00:30.