Τρεις διαφορετικοι φούρνοι στην Αθήνα: New age, φουρνίζουν αληθινό ψωμί με προζύμι, εστιάζουν στο αυθεντικό - iefimerida.gr

Τρεις διαφορετικοι φούρνοι στην Αθήνα: New age, φουρνίζουν αληθινό ψωμί με προζύμι, εστιάζουν στο αυθεντικό

Ψωμί στο Kora Bakery
Kora Bakery / Φωτογραφία: Instagram @korabakery
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΑΠΟΝΤΕ

Σε μια πόλη όπου υπάρχουν φούρνοι όπως ο «Τάκης» και η «Πνύκα», δύσκολα θα πιστέψει κάποιος ότι άνθρωποι εκεί γύρω στα 30 αποφάσισαν να ανοίξουν τους δικούς τους κόσμους γεμάτους αλεύρι και προζύμι.

Οι Αθηναίοι, αφού ζύμωσαν και φούρνισαν στην καραντίνα αφήνοντας άδεια τα ράφια από αλεύρι και μαγιά, βγήκαν στους δρόμους της πόλης και διαπίστωσαν ότι σε γωνιές «φύτρωσαν» φούρνοι διαφορετικοί. Φούρνοι new age, όπως τους ονομάζουν οι γνώστες, στους οποίους λαχταράς να ξυπνάς κάθε πρωί και να τρέχεις να προλάβεις τα καλούδια τους, πριν εξαντληθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι new age φούρνοι της Αθήνας

Οι νέοι φούρνοι της Αθήνας στέκονται με μια μίνιμαλ αισθητική, έμπνευσης αρχιτεκτόνων της πόλης, φουρνίζοντας ζυμωτό ψωμί, σφολιάτες και κρουασάν που όμοιά τους δεν έχετε γευτεί. Πίσω από αυτούς βρίσκονται άνθρωποι με έμπνευση και όραμα, που κουβαλούν εμπειρίες και μνήμες από ταξίδια και γαστρονομικές διαδρομές, που μεταμορφώνονται σε γευστικά καλούδια. Στόχος τους να ξανασυστήσουν το αληθινό ψωμί και όχι μόνο, σε όλους εμάς.

Τρομερό Παιδί

Ηταν μετά την άρση των μέτρων καραντίνας, όταν οι κάτοικοι των Ιλισίων αντίκρισαν στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου το «Τρομερό Παιδί». Πρόκειται για το δημιούργημα του Στέφανου Λιβάνιου και του Χρήστου Παππά, δύο ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Ο ένας πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και ο άλλος στέλεχος επιχειρήσεων, αποφάσισαν να «γεννήσουν» έναν φούρνο που αμέσως έγινε «talk of the town».

Ο Στέφανος Λιβάνιος έμαθε την τέχνη του αρτοποιού στη σχολή Ferrandi και εργάστηκε σε φούρνους της Γαλλίας, ανάμεσά τους και εκείνος του βραβευμένου με αστέρια Μισελέν, Γάλλου σεφ Thierry Marx, ενώ ο Χρήστος Παππάς σπούδασε στη διάσημη Cordon Bleu του Παρισιού. Η ένωσή τους, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα καρβέλια που ανοίγουν, ξεδιπλώνοντας υφές και μοσχοβολούν αγνά προϊόντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυθεντική αρτοποιία έχει βρει τη στέγη της στη μονοκατοικία του 1926 στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 30. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται αλεύρι αρίστης ποιότητας από ελληνικά σιτηρά του Καρδιτσιώτη Πιπίνου Πυρροντζέλου και προζύμι αργής ωρίμανσης, ενώ το ψήσιμο γίνεται στην πέτρα.

Φυσικά, στο Τρομερό Παιδί, με τη φωτεινή αύρα και τη μίνιμαλ αισθητική, θα γευτείτε σφολιάτες, αυθεντικά γαλλικά κρουασάν και σάντουιτς που παράγονται καθημερινά. Αυτά που μένουν αξέχαστα; Οι μπαγκέτες και η τάρτα λεμόνι -η καλύτερη που έχετε δοκιμάσει στη ζωή σας, χωρίς υπερβολές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρομερό Παιδί: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια

Kora Βakery

Στο Κολωνάκι, στην οδό Αναγνωστοπούλου 44, η ουρά έξω από το Kora Bakery είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Τι και αν άνοιξε πριν μερικούς μήνες, ο φούρνος της Μαρίας Αλαφούζου και της Ιάνθης Μιχαλάκη έχει γίνει ήδη το αγαπημένο σημείο των Αθηναίων.

Kora bakery και Planet Karavan, υπάρχει πιο όμορφο τραπέζι;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν, όμως, μιλήσουμε για τις λιχουδιές του, ας σταθούμε στο project του αρχιτεκτονικού γραφείου en route architecture, που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό. Στο Kora Bakery βλέπουμε κάτι συνάμα απλό και μαγικό: έναν χώρο που αναδεικνύει και προβάλλει το ψωμί και όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται. Βλέπουμε πώς φτιάχνεται, ποιος το κάνει, ενώ παράλληλα βλέπουμε τι υπάρχει και το παίρνουμε.

Επιστρέφουμε στο Kora και κατανοούμε πλήρως τι σημαίνει new age φούρνος. Εδώ, το ψωμί φτιάχνεται με νερό, αλάτι και εξαιρετικό αλεύρι. Το προζύμι, αυτό το μαγικό συστατικό, κάνει κάθε ψωμί λαχταριστό. Για να ζυμωθεί το ψωμί και να ωριμάσει χρειάζονται 16 ώρες, ενώ για τα κολασμένα κρουασάν του Kora χρειάζονται 72 ώρες. Καθετί σαν μια ιεροτελεστία...

Ολα όσα παρασκευάζονται στο Kora, εκτός από προϊόντα πρώτης ποιότητας, γίνονται με μεράκι και αγάπη και ο συνδυασμός αυτός φαίνεται ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα, μάλιστα, οι άνθρωποι του Kora σύστησαν τα σάντουίτς τους. Η παρακάτω εικόνα μιλά από μόνη της… Δύο μεγάλες φέτες ψωμιού Kora ξεχειλίζουν με μυρωδάτα υλικά. #foodporn

Kora Bakery: Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Betty’s Bakery

Πριν από μερικά χρόνια, η αγάπη της Ελισάβετ Κουλούρη για το αυθεντικό ψωμί την οδήγησε στη δημιουργία του Betty’s Bakery. Αφήνοντας πίσω τον χώρο του marketing, η κυρία Κουλούρη σύστησε στην πόλη ένα ψωμί με ταυτότητα. Αυτό που φτιάχνεται με φυσικό προζύμι, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη.

Το ψωμί του Betty’s Bakery μοσχοβολά και γεμίζει το στόμα νοστιμιά. Το μαγικό αποτέλεσμα οφείλεται στη ζύμωση. Κάθε καρβέλι χρειάζεται περίπου δύο ημέρες για να γίνει, με το αλεύρι να είναι βιολογικό και αλεσμένο σε πετρόμυλο. Κάθε πρώτη ύλη έχει επιλεγεί με προσοχή και αγάπη και προέρχεται από διάφορες γωνιές της χώρας, όπως το Κιλκίς, την Κοζάνη, τη Σίφνο και τα Φιλιατρά μεταξύ άλλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Στο Betty’s Bakery συνεργάζονται και προσφέρουν σε όποιον χρειάζεται. Συνεργάζονται με το «Μπορούμε» και στηρίζουν τον παιδικό σταθμό «Φίλοι του Παιδιού», δίνοντας ψωμί στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, προσφέρουν μέρος των εσόδων στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Το καρβέλι από το Betty’s Bakery μπορείτε να το βρείτε σε ντέλι ή να το απολαύσετε κάνοντας μια συνδρομή και θα παραδίδεται σπίτι σας! Απολαύστε το χωριάτικο με ελαιόλαδο και θυμάρι… αξεπέραστο, αλλά και το ιδιαίτερο πολύσπορο με κουρκουμά και καπνιστό μπούκοβο.

Betty’s Bakery: Κασσάνδρας 10, Βοτανικός

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φούρνος φούρνοι φούρνοι Αθήνας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ