To διαζύγιο έγινε επικίνδυνη συμμαχία - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

To διαζύγιο έγινε επικίνδυνη συμμαχία

Το χρονικό του προαναγγελθέντος τέλους της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στην συνέχεια με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών απο την Ελληνική Βουλή.


Οι πάντες είχαν εδώ και καιρό προϊδεαστεί για την αμοιβαία επωφελή διακοπή της συγκυβέρνησης. Στο δρόμο προς τις εκλογές και αναζητώντας φορτισμένο ιδεολογικά διχαστικό αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγκη να αναστηλώσει το αριστερό προσωπείο του και οι ΑΝΕΛ το εθνικιστικό και πατριδοκάπηλό τους.


Δεν πρόκειται όμως για μια στρατηγική ρήξη.
Αντιθέτως η συμμαχία και οι συνέργειες αυτές έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και μακρύ ορίζοντα, στο βαθμό που ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα στέλνει εκπροσώπους αυτών των ρευμάτων στη Βουλή.


Η συμμαχία του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού στη χώρα μας δεν είναι πρόσκαιρη ούτε ευκαιριακή. Έχοντας τις ρίζες της στην καιροσκοπική προπαγάνδιση μιας σειράς συλλογικών μας μύθων και αναπαράγοντας αποκλειστικά και μόνο το αρνητικό κληροδότημα της μεταπολίτευσης, θα συνεχίσει και μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης την επιδίωξη κοινών σκοπών με κοινώς αποδεκτά μέσα.


Θα επενδύσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν.
Θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις πελατειακές σχέσεις, μέσω επιδομάτων, αυξήσεων, ρουσφετολογικών ρυθμίσεων και «μποναμάδων» επιδιώκοντας ανενδοίαστα να κερδίσει ψηφοφόρους, εις βάρος της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.


Θα ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή, διασφαλίζοντας την διαπόμπευση και ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων με την κλασική συνταγή της λάσπης στον ανεμιστήρα, εργαλειοποιώντας τους θεσμούς. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θα καθίσταται αναπόφευκτη η μη διαλεύκανση υπαρκτών σκανδάλων και η μη απόδοση ευθυνών, αλλά ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος του κυβερνητικού συνασπισμού.


Για την επίτευξη των παραπάνω ο κυβερνητικός συνασπισμός αναγόρευσε σε εχθρούς τους πολιτικούς αντιπάλους. Αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης. Αποπειράθηκε να κάμψει την αντίσταση θεσμικών αναχωμάτων. Στη δε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η παρακμή και ο εκφυλισμός θα κυριαρχήσουν, με αποκλειστικό πολιτικό ζητούμενο την παράταση της νομής της εξουσίας.


Απέναντι σε αυτή την διαρκή και στέρεη, παρά τις μονομερείς για τους ΑΝΕΛ απώλειες, στρατηγική συμμαχία, είναι αναγκαίο ζητούμενο η στοίχιση και άθροιση δυνάμεων που θα ανακόψουν την λανθασμένη πορεία που ακολουθεί ο τόπος μας. Θα βάλουν τέλος στον αδελφοκτόνο διχασμό γιατί η ακραία απόλωση είναι αιτία θανάτου της δημοκρατίας. Θα εγγυηθούν την λειτουργία των θεσμικών αναχωμάτων στη χώρα και του κράτους δικαίου. Θα εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών πατάσσοντας τον τραμπουκισμό και τη βία της καθημερινότητας. Και με αυτά τα θεσμικά και πολιτικά προαπαιτούμενα θα βάλουν τα θεμέλια ώστε η χώρα αυτοδύναμη να ξανασταθεί στα πόδια της σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.


Η συμμαχία του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού στη χώρα μας είναι ενεργή και χρειάζεται εγρήγορση και συμμαχίες προκειμένου να μην κυριαρχήσει στο δημόσιο βίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ