Οδυσσέας γιαλαντζί - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Οδυσσέας γιαλαντζί

Δεν πήγε καλά το διάγγελμα στην Ιθάκη.

Από άποψη συμβολισμών ήταν μάλλον καταστροφικό. Χρειάστηκε να επιστρατευθούν χειροκροτητές για να πλαισιωθεί ο κ. Τσίπρας στον περίπατο. Αναζητήθηκε ένα ερημικό μέρος, εκδιώχθηκαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, έκλεισε δρόμους η αστυνομία. Το ίδιο το διάγγελμα βγήκε σε κασέτα, αν και η ΕΡΤ έγραψε live.

Ο πρωθυπουργός στην οθόνη έψαλε τις ίδιες ραψωδίες: φως, σκοτάδι, κακοί μνηστήρες. Απείλησε πολιτικούς, προανήγγειλε διώξεις και έβρισε ως «τραπεζίτες» τους Λουκά Παπαδήμο και Γιάννη Στουρνάρα. Λες και τους πρωθυπουργούς δεν τους ψάχνεις στα οικονομικά πανεπιστήμια, τους σηκώνεις από τα καφενεία για να κάνουν τη δουλειά.

Ακόμη και τις Συμπληγάδες με τον τρωικό ήρωα μπέρδεψε ο κ. Τσίπρας (από άλλο μύθο, τους Αργοναύτες). Κάτι τρέχει με τους λογογράφους που έστειλαν τον πρωθυπουργό ως την Ιθάκη και τον κατάντησαν Οδυσσέα γιαλαντζί.

Αλλά και από άποψη ουσίας, το διάγγελμα πάτωσε. Οι αγορές δεν συγκινήθηκαν, το Χρηματιστήριο βούλιαξε, τα νταούλια σίγησαν. Δανειζόμασταν με κοντά στο 0,5% και τώρα θα πρέπει να πληρώνουμε περίπου 5%. Ωραία πανηγύρια!

Δεν μάθαμε τίποτα για το μέλλον μας εκτός Μνημονίων. Ανεργία, ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, φορολογικά, ούτε λέξη. Δεν γίναμε πιο αισιόδοξοι, δεν σηματοδότησε η Ιθάκη μια νέα αρχή. Απειλές, πόλωση, κάποιες νύξεις για διορισμούς και επιδόματα, μόνο. Το πιάσαμε το προεκλογικό υπονοούμενο!

Γιατί χρειαζόταν να κακοποιηθεί η ελληνική μυθολογία για να ακούσουμε τα ίδια;

Διότι ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή: κυνηγημένος από τις πυρκαγιές στο Μάτι, αναγκάστηκε σε μια κακοστημένη παράσταση, με εικονικούς θεατές, στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Το Καστελόριζο έχει κακοφορμίσει, η Αθήνα μυρίζει ακόμη καπνούς από την Ανατολική Αττική. Δεν τον χωράει πια ο τόπος. Γνωρίζει ότι στο εξής είναι αναγκασμένος να κινείται στο σιδηρόφρακτο από ΜΑΤ πεδίο μεταξύ Ζαππείου, Μαξίμου και Βουλής.

Το διάγγελμα απογοήτευσε γιατί και η συριζαϊκή ατζέντα φτάνει στο τέλος της. Το 2015 ο Τσίπρας κέρδισε με το ισχυρό μήνυμα «Θα σκίσω το μνημόνιο». Για το 2019, έτος εκλογικό, μήνυμα δεν υπάρχει. Όσοι εχθροί ή «μνηστήρες» ή ποινικές διώξεις κι αν επινοηθούν, η κυβέρνηση δεν έχει άλλα εφόδια. Άσε που στο τέλος ο Οδυσσέας σκοτώνεται, «εξ αλός», όπως ξέρουν οι λογογράφοι στο Μαξίμου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ