Η Πυθία και η τρέλα με τις συντάξεις

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση “καίγεται” να απαλλαγεί από το βαρίδι των άγριων περικοπών στις συντάξεις, εν όψει εκλογών.

Είναι, επίσης, προφανές ότι αυτοί που “καίγονται” πιο πολύ απ’ όλους είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, που απειλούνται με διπλή επίθεση: πρώτα με το “μαχαίρι” στις συντάξεις και στη συνέχεια με τη μείωση του αφορολογήτου τους. Και οι Ευρωπαίοι τι ακριβώς κάνουν; Παίζουν την Πυθία.

Ο παραλογισμός ξεκίνησε πέρσι, όταν οι Ευρωπαίοι κρύφτηκαν εκ νέου πίσω από το ΔΝΤ, συναινώντας στην προληπτική μείωση των συντάξεων, που απαίτησε το Ταμείο. Γιατί το έκαναν αφού επέμειναν ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει τα απαιτούμενα πλεονάσματα; Γιατί πολύ απλά πιστεύουν- έστω αν δεν το ομολογούν δημοσίως- ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές και το πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι μόνο δημοσιονομικό, αλλά κατά βάση διαρθρωτικό.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την τυπική και μόνο έξοδο από τα δεσμά των Μνημονίων κι ενώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αποφύγει το πικρό ποτήρι των περικοπών στις συντάξεις, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να κρύβονται και να απαντούν με μισόλογα και χρησμούς. “Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα” λέει ο ένας, “υπάρχει ευελιξία αλλά θα ήταν συνετό να μην αλλάξει η Ελλάδα την πολιτική της” απαντά ο άλλος και το ερώτημα μένει μετέωρο: μπορεί να αποτραπεί η περικοπή των συντάξεων;

Η απάντηση δεν είναι απλή, όπως επισημαίνουν και παραδέχονται ευρωπαικές πηγές. Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του Προγράμματος της, έστω αφήνοντας δεκάδες μεταμνημονιακές εκκρεμότητες και ο κεντρικός στόχος στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- είναι να πείσουν τις αγορές ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται ότι θα ήταν σφάλμα να συνεχίσουν τις αυστηρές υποδείξεις προς την Αθήνα, καθώς εκτιμάται ότι οι αγορές θα εκλάμβαναν κάτι τέτοιο ως ουσιαστική παραμονή της Ελλάδας σε περιβάλλον επιτροπείας. Από την άλλη είναι προφανές ότι επ’ ουδενί θέλουν οι Ευρωπαίοι να επιτρέψουν την όποια χαλάρωση, τρέμοντας μια βίαιη αντίδραση των αγορών, σε ένα περιβάλλον με πολλούς εξωτερικούς κινδύνους και αστάθμητους παράγοντες. Εξ ου και οι... κομψές συμβουλές για το τι θα ήταν συνετό να πράξει η Αθήνα.

Στην παρούσα φάση οι Ευρωπαίοι θέλουν να κερδίσουν χρόνο, να βάλουν στο συρτάρι το ενοχλητικό ελληνικό ζήτημα ως το Φθινόπωρο. Το πρώτο τεστ θα γίνει με την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπου τότε οι Θεσμοί θα έχουν κάθε αρμοδιότητα να εγείρουν ενστάσεις για τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν, πάντως, ευρωπαικές πηγές, ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στήνονται κάλπες σε όλη την Ευρώπη και η ηρεμία- ανακωχή κατά άλλους- σε όλα τα εσωτερικά μέτωπα, ήταν πάντα το ζητούμενο και η πεπατημένη στις Βρυξέλλες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συντάξεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ