Ποια μύγα τσίμπησε τον Μαραντζίδη - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ποια μύγα τσίμπησε τον Μαραντζίδη

Ένας από τους καλύτερους ιστορικούς της νέας γενιάς, ο Νίκος Μαραντζίδης, γνωστός και από τις δημοσκοπήσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σόκαρε.

Έγραψε ένα άρθρο στην «Καθημερινή» στο οποίο, για πρώτη φορά στη ζωή του, είπε καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φίλοι, θαυμαστές του, αναγνώστες και αναλυτές δεν το πίστευαν: Πώς ένας φανατικά αντικομμουνιστής καθηγητής και ιστορικός, που δηλώνει σοσιαλ-φιλελεύθερος, μιλά θετικά για την κυβέρνηση του Τσίπρα;

Πώς αυτός ο άνθρωπος που έφαγε ξύλο από σταλινο-αναρχικούς μέσα στη σχολή του, επειδή «κακολογεί την Αριστερά», έφτασε να επαινεί τους νεοκομμουνιστές της κυβέρνησης;

Τι λέει ο Μαραντζίδης; Ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε προς το καλύτερο μετά τη νίκη στις εκλογές του 2015. Από ένα ριζοσπαστικό κόμμα έγινε σοσιαλδημοκρατικό: πλέον, έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αποδέχεται τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τη μεικτή οικονομία. Εγινε, θα λέγαμε, ένα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείγμα, από εκεί που ήταν σταλινο-αναρχικό.

Μάλιστα, σταθμό στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ο Μαραντζίδης θεωρεί την εκδίωξη από τις γραμμές του όλων των ακραίων, τύπου Λαφαζάνη και Ζωής.

Ο Μαραντζίδης πιστεύει ότι αυτή η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική για την Ελλάδα και αποτελεί μια νίκη της Δημοκρατίας επί των κομμουνιστών. Απαριθμεί (είναι ειδικός αναλυτής του κομμουνισμού, έγραψε με τον Στάθη Καλύβα ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τον ελληνικό Εμφύλιο) κι άλλα ευρωπαϊκά πρώην αντισυστημικά κόμματα που μεταλλάχθηκαν σε μετριοπαθή σχήματα και συντονίζουν τα βήματά τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο που ως χθες πολεμούσαν.

Κι έτσι, καταλήγει στην ανάλυσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ από νεοκομμουνιστικός λύκος γίνεται σταδιακά ένα άκακο σοσιαλιστικό αρνί.

Δεν το λέει, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι αυτός ο «αναγεννημένος» ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές.

Ο Μαραντζίδης επικρίνει, μάλιστα, όσους πιστεύουν το αντίθετο. Χωρίς να αναφέρει ονόματα, επιτίθεται σφοδρά στον Βενιζέλο και στη ΝΔ που καλούν σε «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και ζητούν να ηττηθεί στρατηγικά ο Τσίπρας. Πιστεύει ότι αυτή η τακτική αναπαράγει ένα είδος ακήρυκτου πολιτικού εμφυλίου και συντελεί στην άγονη πόλωση. Όσοι τα λένε στήνουν καριέρες και κάνουν κακό στη χώρα, έγραψε στο άρθρο του.

Πολλοί απάντησαν στον καθηγητή Μαραντζίδη, εξηγώντας του ότι πλανάται. Κάποιοι, στο παρασκήνιο, αναρωτήθηκαν μήπως τρέχει κάτι μαζί του. Ο Πέτρος Τατσόπουλος τον έβρισε κανονικά. Με το γνωστό, χυμώδες στιλ του, ο Τατσόπουλος έγραψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα χυδαίο και λαϊκιστικό κόμμα, αποτελείται από καιροσκόπους και τσαρλατάνους και ότι ο καθηγητής κάνει «τραγικά λάθος» ανάλυση. «Νίκο, φίλε μου, δεν σε τιμάει τόση εθελοτυφλία», κατέληγε.

Ας δούμε μήπως υπάρχει μια πιο ήρεμη προσέγγιση.

Γιατί, όσο κι αν διαφωνεί κανείς, ο Μαραντζίδης έβαλε στο τραπέζι ένα θέμα που απασχολεί: τι είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τρία χρόνια εξουσίας; Κάποιοι κουτοπόνηροι νεοκομμουνιστές που φόρεσαν την προβιά της κοινοβουλευτικής πειθαρχίας για να μας ξεγελάσουν και να παραμείνουν στις καρέκλες;

Μήπως είναι ένα εν εξελίξει κεντροαριστερό κόμμα που θα κυριαρχήσει σταδιακά σε όλο τον χώρο, αχρηστεύοντας ιστορικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ή δεν θα διστάσει, μόλις χάσει την εξουσία, να ρίξει τους Ρουβίκωνες στον δρόμο και να επαναφέρει τις ομάδες κρούσης μπροστά στη Βουλή;

Άλλαξε προς το σοσιαλιστικότερο ο Τσίπρας σημαίνει ότι κλείνει οριστικά ο διχασμός του Εμφυλίου;

Επίσης, γιατί η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να γίνει στις πλάτες μας; Μας στοίχισε πολλά δισ., ένα τρίτο μνημόνιο, την οπισθοδρόμηση σε πολλά μέτωπα. Οι λάτρεις του Μαδούρο και του Πούτιν μπορούν πραγματικά να αγκαλιάσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και να γίνουν οπαδοί των μεταρρυθμίσεων;

Και, εν τέλει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να γίνει ένα μετουσιωμένο ΠΑΣΟΚ, μια χαρά δεν ήμασταν και με τον ΓΑΠ;

Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχολούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όχι μόνο τον Νίκο Μαραντζίδη. Και όλα θα τα απαντήσει, σύντομα, η Ιστορία.

Γιατί ο καθηγητής, στην πραγματικότητα, βάζει ένα στοίχημα με το ιστορικό του ταλέντο: στα 1-2 επόμενα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, θα αποδείξει στον ίδιο (αλλά κυρίως σε εμάς τους Έλληνες που αγωνιούμε για το μέλλον μας και όχι για την καριέρα του Τσίπρα) αν έκανε πραγματική στροφή στη συναινετική δημοκρατία.

Η άποψή μου είναι πως όχι, δεν έκανε καμμία στροφή.

Κι αν αυτό αποδειχθεί, τότε ο ιστορικός Μαραντζίδης θα μπει στη λίστα με εκείνους τους λαμπρούς οικονομολόγους που προέβλεψαν διάφορα απίθανα εκτός από το κυριότερο: την οικονομική κρίση του 2008.

Αν ο Μαραντζίδης έχει δίκιο, τα ξαναλέμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ