Εκπληκτικό: Η χώρα πάει καλά

Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το Υπουργείο Παιδείας παίζει τον ρόλο της Παιδικής Χαράς, όχι μόνον διότι οι εν αυτώ συμπεριφέρονται σαν παιδιά, αλλά διότι προσφέρουν και σε μας, τους απλούς πολίτες, στιγμές γέλωτος και θυμηδίας, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Πρωταγωνιστής σ΄αυτή την Παιδική Σκηνή, ο υφυπουργός κ. Ζουράρις με τις ξεκαρδιστικές δηλώσεις του περί δημοκρατίας στην Κούβα, μεταξύ άλλων ομοβροντιών μπουρδολογίας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους προηγουμένους ενοίκους Μπαλτά, Φίλη, και Σία Αναγνωστοπούλου που, ευτυχώς, παρά την σύντομη θητείας τους, μας άφησαν αρκετό υλικό για να τους θυμόμαστε.

Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, μέχρι πολύ πρόσφατα. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιο κακό πνεύμα κατοικεί στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας που επηρεάζει την ευθυκρισία των υπουργών. Έτσι, ο κ. Γαβρόγλου, ανταγωνιζόμενος τους προηγουμένους, έκανε δύο δηλώσεις απίστευτες, για κάτοχο διδακτορικού διπλώματος.

Η μία δήλωση καταλήγει ως εξής: «πάμε καλά, όχι μόνον ως κυβέρνηση, αλλά και ως χώρα». Το πρώτο μέρος της δήλωσης αυτής είναι μάλλον σωστό. Πράγματι, βλέποντας την ευδαιμονία χαραγμένη στα πρόσωπα των υπουργών πρέπει να δεχθούμε ότι οι άνθρωποι περνάνε καλά και δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουν.
Το δεύτερο, όμως, μέρος της δήλωσης, ότι δηλαδή και η χώρα πάει καλά, δημιουργεί ερωτηματικά για την κατάσταση του κ. υπουργού.
Πώς μπορεί να πηγαίνει καλά μια χώρα με ανεργία στο 23%, κατά την ΓΣΕΕ 29%, με τους εγκληματίες κάθε λογής να οργιάζουν ανενόχλητοι, με τους λαθρέμπορους να αραδιάζουν φανερά την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια της Αθήνας, με εμπρηστές να καίνε λεωφορεία ανενόχλητοι, με χρέος δυό φορές όσο το εισόδημά της, με μειούμενους μισθούς και συντάξεις, με τους συνδικαλιστές κάθε κλάδου να αυθαιρετούν κατά βούληση, με δικαστήρια πνιγμένα με δικαστικές υποθέσεις κτλ. Καλό θα ήταν ο κ. Γαβρόγλου να μας εξηγήσει τι είδε, τι άκουσε, τι διάβασε και τι ακριβώς εννοούσε ώστε να καταλάβουμε και εμείς, οι απλοί πολίτες, πώς έβγαλε το καταπληκτικό συμπέρασμα ότι η χώρα πάει.

Η άλλη δήλωση του κ. Γαβρόγλου είναι αυτή περί αυτοαξιολόγησης. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Παιδείας δεν θα αξιολογούνται ως προς επαγγελματική τους επάρκεια και αποτελεσματικότητα από άλλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, παράγοντες, αλλά ο καθένας θα αξιολογεί τον εαυτό του. Αυτό, βέβαια, είναι μια βελτίωση, μικρή έστω, σε σχέση με την θέση του κ. Λιάκου, προέδρου της Επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία ο οποίος έγραφε: « Αξιολόγηση, βεβαίως. Αλλά ως προς ποιους στόχους; Η αξιολόγηση , όταν επισείεται ως τιμωρία, μπορεί να λειτουργήσει ως αποτίμηση και αναστοχασμός των προγραμμάτων, των θεσμών, της διδακτικής επιτέλεσης; Μιλήσαμε για αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις αξίες και κυρίως τις αξίες αλληλεγγύης, που πρέπει να καλλιεργεί η εκπαίδευση , και για ιδιωτικοποίηση ως αποποίηση των συλλογικών ευθυνών για την παιδεία».

Ενώ ο κ. Λιάκος ουσιαστικά έλεγε «αφήστε μας ήσυχους, τώρα, με την αξιολόγηση». Ο κ. Γαβρόγλου λέει: Ναι, θα κάνουμε αξιολογήσεις, αλλά για να μην στενοχωρηθεί κανείς, ο καθένας θα αξιολογεί τον εαυτό του. Η πρόταση για αυτοαξιολόγηση μου δημιουργεί την απορία αν ο κ. Γαβρόγλου δεν καταλαβαίνει ότι πρόκειται για παρωδία. Θα υπάρξει συνδικαλιστής που δεν θα βάλει στον εαυτό του δέκα με τόνο; Θα υπάρξει υπάλληλος, δάσκαλος ή καθηγητής που δεν βάλει άριστα στον εαυτό του; Ακόμη και όσοι μπορούν να κρίνουν τον εαυτό τους αντικειμενικά και πιστεύουν ότι το οκτώ είναι η σωστή αξιολόγηση του έργου τους, θα βάλουν άριστα επειδή θα ξέρουν ή θα περιμένουν ότι όλοι οι άλλοι, ακόμη και οι χειρότεροι, θα αυτοαξιολογηθούν με άριστα.

Επίσης, αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μπορούν αμερόπληπτα να αυτοαξιολογηθούν, γιατί δεν προτείνει ο κ. υπουργός να αυτοαξιολογούνται και οι μαθητές και οι φοιτητές; Ίσως αυτό να προταθεί αργότερα σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ελπίζω, ότι ο κ. Γαβρόγλου δεν έχει τρόπο να επιβάλλει την αυτοαξιολόγηση και για τα μέλη της κυβέρνησης της οποίας είναι μέλος.

………………………………………………………………………………………………
Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ