Νταβός, το σανατόριο της σκέψης - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Νταβός, το σανατόριο της σκέψης

Το Νταβός είναι ο τόπος στον οποίο ο Τόμας Μαν τοποθετεί τους ήρωές του σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, για τα οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929.

Στο βιβλίο του «Το μαγικό βουνό» ο αλληγορικός μύθος εκτυλίσσεται στις ελβετικές Αλπεις, σε ένα σανατόριο, όπου φαίνεται σαν να μη γίνεται τίποτα και ο χρόνος να παγώνει. Η αλληγορία του Μαν αναφέρεται στην «άρρωστη» Ευρώπη τις παραμονές του μεγάλου πολέμου. Στην Ευρώπη που οδηγήθηκε στην παραφροσύνη και στην τραγωδία του εθνικοσοσιαλισμού, στην Ευρώπη που θρήνησε εκατομμύρια θύματα, στην Ευρώπη που βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Στο ίδιο μαγικό βουνό, δηλαδή στο πολυτελές θέρετρο της Ελβετίας, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ισχύος συναντώνται θεσμικά πλέον τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διαβουλευτούν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για την πρόοδο και την ευημερία του πλανήτη. Παράλληλα, και ενώ οι συζητήσεις για την οικονομία βρίσκονται σε εξέλιξη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός διανθίζεται από την παρουσία μοντέλων και σταρ που επιστρατεύονται από ΜΚΟ ή επιχειρηματικούς ομίλους για ευγενείς πάντοτε σκοπούς!

Αυτό το αδιασάλευτο τελετουργικό ολοκληρώθηκε και φέτος στο χιονισμένο Νταβός, θυμίζοντας -δυστυχώς- το σανατόριο στο «Μαγικό βουνό», όπου τίποτα δεν γίνεται και ο χρόνος έχει παγώσει.

Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ η ανθρωπότητα συγκλονίζεται συθέμελα, οι ουσιαστικές αντιδράσεις είναι ανύπαρκτες. Η απουσία στοιχειωδών αντανακλαστικών από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ δεν οδηγεί, όπως βλέπουμε, ούτε σε κινητοποίηση των λαών, ούτε σε εκδηλώσεις άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Οι φοβισμένοι και φτωχοποιημένοι πολίτες αναζητούν τη σωτηρία τους σε έναν σκοταδιστή και λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο στην Αμερική και σε αντίστοιχους, ως προς τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά, ηγέτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τίποτα καινούργιο, τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα καταλυτικό δεν ακούστηκε στο Νταβός, όπως τίποτα εκκωφαντικό -ως όφειλε- δεν ακούγεται στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής. Τα όργανα συνεδριάζουν, τα ανακοινωθέντα εκδίδονται, τα συμπεράσματα ανακοινώνονται, ενώ την ίδια στιγμή ο Τραμπ, η Λεπέν και το Brexit καλπάζουν θριαμβευτικά.

Ας ελπίσουμε ότι το χιονισμένο και ασάλευτο «μαγικό βουνό» θα βγει από τον παγωμένο λήθαργό του, πριν η επόμενη χιονοστιβάδα σαρώσει ό,τι οικοδομήθηκε μεταπολεμικά, αφήνοντας πίσω της και πάλι εκατομμύρια θύματα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ