Η αριστεία έβαλε τρικλοποδιά στον Φίλη

Οταν τον περασμένο Αύγουστο ο Νίκος Φίλης ως υπουργός Παιδείας υποστήριζε ότι η επίκληση της αριστείας οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες, σίγουρα δεν φανταζόταν πως λίγους μήνες μετά θα έπεφτε και ο ίδιος θύμα της.

Συγκινημένος, αλλά και θυμωμένος, χθες ο κ. Φίλης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας αναρωτήθηκε πώς το «άριστα 20 μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό». Προφανώς και το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ήταν ατυχές, αφού απευθύνθηκε σε ένα κοινό που ουσιαστικά έχει ταχθεί κατά της αριστείας.

Βέβαια ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν χρησιμοποίησε τυχαία αυτή τη φράση, αφού την είχε ακούσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά τον αγιασμό στα σχολεία, στις 12 Σεπτεμβρίου. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει «άριστα 20» στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και στον υφυπουργό Θεοδόση Πελεγρίνη για τις επιδόσεις τους στην Παιδεία. Ωστόσο, την Παρασκευή αποφάσισε να αντικαταστήσει τους... κατά τα άλλα «άριστους» πολιτικούς προϊστάμενους στο υπουργείο.

Ο κ. Φίλης έπεσε θύμα των πιστεύω και των λεγομένων του και αποφάσισε να ρίξει βολές κατά του πρωθυπουργού χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του άριστου μαθητή. Προφανώς μέσα στη στεναχώρια, τη σύγχυση και τον εκνευρισμό του που είδε την πόρτα εξόδου από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, να ξέχασε όσα είχε πει στην Ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Αύγουστο.

«Εμείς θέλουμε το άριστο σχολείο παντού και όχι λίγα σχολεία αρίστων. Γνωρίζουμε ότι πίσω από τη λέξη "αριστεία" διακυβεύονται διαμετρικά αντίθετες πολιτικές. Υπάρχουν στοιχεία ότι η επίκληση της λέξης αριστεία έχει οδηγήσει σε όξυνση των ανισοτήτων», έλεγε ο κ. Φίλης.

Είναι τραγική ειρωνεία, λοιπόν, να αναρωτιέται γιατί ενώ ήταν άριστος «έφυγε». Προφανώς είχε ξεχάσει τη φράση «η αριστεία είναι ρετσινιά» που είχε πει ο προκάτοχός του στο Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ