Ζαββός: To σχέδιο «Ηρακλής» δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο - iefimerida.gr

Ζαββός: To σχέδιο «Ηρακλής» δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο

Ζαββός:  To σχέδιο «Ηρακλής» δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο
Ζαββός: To σχέδιο «Ηρακλής» δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο -Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το σχέδιο Ηρακλής δεν είναι μόνο για τις τράπεζες. Είναι για τον Έλληνα πολίτη. Δίνεται η δυνατότητα οι τράπεζες απαλλαγμένες από αυτό το βάρος να απευθυνθούν στους πολίτες, οι οποίο θα μπορούν να αντλήσουν μικρά ή μεγάλα δάνεια» επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επεσήμανε πως «η τιτλοποίηση δεν αφορά στην πώληση δανείων σε funds» αλλά αφορά στα εχέγγυα, ενώ τόνισε  πως δεν αλλάζει η σχέση του δανειολήπτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ηρακλής σημείωσε πως με την τιτλοποίηση επιμερίζεται ο κίνδυνος. Όπως είπε δίνεται η δυνατότητα στο δημόσιο να πάρει επάνω του τον κίνδυνο, ώστε να λειτουργήσει η τράπεζα κρατώντας το ποσοστό που είναι το πιο σταθερό κομμάτι.

Μάλιστα ανέφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: σε μία πολυκατοικία έξι ορόφων το δημόσιο εγγυάται τους δύο ανώτερους ορόφους. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν πωληθεί οι δύο κατώτεροι.

Συνέχισε λέγοντας «ο Ηρακλής δίνει τη δυνατότητα για μία συστημική λύση. Δίνουμε την εγγύηση των 12 δισεκατομμυρίων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στο ύψος των 30 δισεκατομμυρίων». Απαντώντας σε ερωτήματα για τον Ηρακλή είπε πως «ναι, μπορούν να μπουν και οι εν εξελίξει αλλά και οι καινούργιες τιτλοποιήσεις».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε τρία σημεία:

  1. Το δημόσιο εγγυάται το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης
  2. Για να λειτουργήσει η τιτλοποίηση πρέπει να πουληθεί το 50 συν 1.
  3. Aκόμα και στην απομακρυσμένη περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης υπάρχει μέσα στο ασφάλιστρο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως «μία νέα δομή στο υπουργείο θα παρακολουθεί καθημερινά πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός. Θα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και διορθώσεις». Παράλληλα μίλησε για ένα σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων, ενώ τόνισε πως θα υπάρχει η δυνατότητα παρακράτησης τμήματος από τις πληρωμές ή σε έσχατη δυνατότητα αλλαγής του servicer.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στους επόμενους 8 με 10 μήνες θα είναι πλήρης η προσήλωση στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος» σημείωσε ο Γ. Ζαββός και υπογράμμισε «ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στον Ηρακλή και υπάρχει πλήρης υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά όργανα. Και το κυριότερο είναι ότι έρχονται μηνύματα από επενδυτές. Μετά από μία 10ετία γυρίζει με εμπιστοσύνη η Ελλάδα και προσφέρει αυτό το ομόλογο».

Πάντως το νομοσχέδιο προκαλεί αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, που μεταξύ άλλων ασκεί κριτική στο ότι θα ψηφιστεί με κατεπείγουσα διαδικασία. Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζει το ΚΚΕ, ενώ από την επιτροπή αποχώρησε το ΜέΡΑ25

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κοινοβουλευτική διαδικασία. «Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει πόσα κόκκινα δάνεια θα μπουν στον Ηρακλή, γιατί τόσο βιασύνη;» επεσήμανε μεταξύ άλλων. «Ο Ηρακλής είναι μια ατελής λύση» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας πως οι προωθούμενες αλλαγές δεν «αγγίζουν» τους δανειολήπτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ