Το κουαρτέτο του υπουργείου Οικονομικών: Υψηλές προσδοκίες από την ομάδα Χρήστου Σταϊκούρα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Το κουαρτέτο του υπουργείου Οικονομικών: Υψηλές προσδοκίες από την ομάδα Χρήστου Σταϊκούρα

Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Βεσσυρόπουλος, Ζαββός
Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Βεσσυρόπουλος, Ζαββός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπη με μια σειρά κρίσιμη ζητημάτων δημοσιονομικής διαχείρισης είναι η τετραμελής ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Το κουαρτέτο του ΥΠΟΚ συμπληρώνεται από τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο, αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική και τον Γεώργιο Ζαββό, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ομάδα του ΥΠΟΙΚ δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της καθώς θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για τα δημοσιονομικά και τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης.

Ο βασικός σχεδιασμός της ομάδας Σταϊκούρα θα είναι η χώρα να παραμείνει στην τροχιά του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, τόσο για το 2019 όσο και για το 2010, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, τη λήψη νέων μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΥΠΟΙΚ: Φοροελαφρύνσεις και πρωτογενή πλεονάσματα στο «μενού»

Το κουαρτέτο του ΥΠΟΙΚ, υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Σταϊκούρα, θα αναλάβει άμεσα και τον σχεδιασμό για την υλοποίηση των φορολογικές ελαφρύνσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το συγκεκριμένο «πακέτο» ελαφρύνσεων θα γίνει σε συνεργασία με τους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.

Στον -όχι και τόσο μακρινό- «ορίζοντα» ωστόσο η ομάδα του Χρήστου Σταϊκούρα θα ξεκινήσει να προετοιμάζει το έδαφος για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές που αφορά τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα αναλάβει να «τρέξει» και τα πρότζεκτ των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις προς τη χώρα.

Οι πρώτοι στόχοι της ομάδας Σταϊκούρα

Στο μεταξύ, το κουαρτέτο του ΥΠΟΙΚ θα κληθεί να διαχειριστεί ένα από τα πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας: τα κόκκινα δάνεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών είναι και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στο επίπεδο της επενδυτικής διαβάθμισης, καθώς και η μείωση του περαιτέρω κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο του νέου ΥΠΟΙΚ είναι το γεγονός ότι το πρώτο ραντεβού που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωθυπουργικό του γραφείο στο Μαξίμου ήταν με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Τα βιογραφικά των υφυπουργών της ομάδας Σταϊκούρα

Απόστολος Βεσυρόπουλος

O νέος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος
O νέος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής και το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας περιουσίας γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι Λάρισας στο τμήμα λογιστικής, και έκανε το μεταπτυχιακό του στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η πολιτική του διαδρομή:

Στις εκλογές της 17ης Ιούνιου του 2012, εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής Ημαθίας, με τη Νέα Δημοκρατία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περίοδο 1995 – 1998 διετέλεσε Κοινοτικός Σύμβουλος Κυψέλης Ημαθίας.

Από το 2004 έως και το 2008 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Α.Κ.Ε. εφοριακών Ημαθίας – Πέλλας – Πιερίας.

Την περίοδο 2007 – 2010 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και Α΄ Αντινομάρχης την περίοδο 2007 - 2008, με αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή.

Τον Νοέμβριο του 2010 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Βέροιας ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Κατσαβού, με την οποία έχουν δύο παιδιά.

Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης
Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική και αναμένεται να εδρεύει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Σκυλακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1981 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Το 2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και ιδρύσει 3 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και το 2014 στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Στο Όνομα της Μακεδονίας» (1995) και έχει πλούσια αρθρογραφία στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Το 1989 υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη και από το 1989 ως το 1990 ως Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του πρωθυπουργού και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Το 1997 ως το 1998 υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Εξελέγη δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, με τον συνδυασμό «Αθήνα Αύριο» με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη και Υπεύθυνος Συντονισμού της Προετοιμασίας του Προγράμματος του συνδυασμού. Από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος του Προγράμματος «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων.

Την περίοδο 2003-2004, ήταν Υπεύθυνος για την Προετοιμασία του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων είχε ορισθεί Αναπληρωτής Διοικητής Πόλεως (City Manager).

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Οι Φιλελεύθεροι» (1999), Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του «Κέντρου Ερευνών και Προβληματισμού Ε21» (1994-2001) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ (1992-1993) και της Ασφαλιστικής Εταιρίας ΑΣΤΗΡ (1989-1993).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την 1η Ιουνίου 2013 είναι πρόεδρος της Δράσης.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Παπαπάνου, με την οποία έχουν δύο κόρες.

Γεώργιος Ζαββός

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός
Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στον Ευρωπαϊκό Νόμο από το Πανεπιστήμιο της Μπριζ Η ακαδημαϊκή του καριέρα περιλαμβάνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και έδρα επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου. Σήμερα είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο τις Μπρατισλάβα.

Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με m Νέα Δημοκρατία. Από το 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου. Την ίδια περίοδο, υπήρξε και μέλος τας Νομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής της Επιτροπής Προϋπολογισμών για τα Κράτη τας Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής τας Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Δημοκρατία τας Σλοβακίας, ενώ αργότερα κατείχε m Θέση του Συμβούλου στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων τας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Θέματα τις Διεύρυνσης και του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στα Νομική Υπηρεσία τας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και έχει αντιπροσωπεύσει την ΕΕ σε εκατοντάδες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Γιώργος Ζαββός έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει 3 βιβλία σε συνεργασία με διεθνείς οίκους. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ