Πελαγίδης (υποδιοικητής ΤτΕ): Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει κάτω από 2-2,5% - iefimerida.gr

Πελαγίδης (υποδιοικητής ΤτΕ): Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει κάτω από 2-2,5%

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επιτόκιο της ΕΚΤ, που δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από 2-2,5%, αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, λέγοντας ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας θα φθάσουν φέτος τα 300 εκατ. ευρώ., αναφέρθηκε και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την πολιτική της για τη συρρίκνωση του Ισολογισμού και τη νομισματική σύσφιξη, υποστήριξε ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενώ εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα μειωθούν έως και κατά 1% το 2024.

«Δεν βλέπω τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 2% έως 2,5%», είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, το δημογραφικό και οι δαπάνες για την πράσινη μετάβαση.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από την παγκσομιοποίηση του εμπορίου, υποστήριξε ότι συνέβαλε στην ανάδειξη της ελληνικής ναυτιλίας καθώς και στη μείωση του πληθωρισμού. «Το 60% του εισοδήματος είναι παγκοσμιοποιημένο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι ο «θρυμματισμός» του παγκόσμιου εμπορίου (Fragmentation) θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη όσο και τις λεγόμενες φτωχές και υπερχρεωμένες χώρες οι οποίες με τη σειρά τους επιβαρύνουν το κλίμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα εμπόδια που ορθώνονται στη διακίνηση των εμπορευμάτων, υποστήριξε ότι μεταξύ 2016- 22 έχουν αυξηθεί από 4 έως 6 φορές.

Στην ίδια κατεύθυνση, ανέφερε, κινείται και ο παγκόσμιος δείκτης αβεβαιότητας. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώνονται, ενώ και τα αμερικανικά κεφάλαια αποσύρονται από την Κίνα. Το 70% της ανάπτυξης που δημιουργείται βρίσκεται στην Ασία κάτι που είναι δυσάρεστο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ