Ι. Τσακίρης: 100 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤΕ για νεοφυείς καινοτόμες επενδύσεις - iefimerida.gr

Ι. Τσακίρης: 100 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤΕ για νεοφυείς καινοτόμες επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων.

Την είδηση έκανε γνωστή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με το Konrad Adenauer Stiftung. Θέμα της διαδικτυακής συζήτησης ήταν: «Χτίζοντας γέφυρες καινοτομίας μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας - Χρηματοδότηση και ταχύτητα ανάπτυξης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρηματοδότηση Start Up

Ειδικότερα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) συνεχίζοντας τις προσπάθειές της, όπως ειπώθηκε, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας, υλοποιεί ένα νέο, στοχευμένο επενδυτικό εργαλείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ένα εργαλείο που, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης, και απώτερο στόχο την ενίσχυση μεταφοράς τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί και το νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έξυπνο» ημι-κρατικό χρήμα

Παράλληλα ο Ι. Τσακίρης περιέγραψε την κυβερνητική πολιτική να εμπλακούν κράτος, ιδιώτες και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σε μια κοινή προσπάθεια, με στόχο «να δημιουργήσουμε το "έξυπνο" ημι-κρατικό χρήμα, το οποίο θα επενδύσει με σημαντικό βαθμό ρίσκου, σε καινοτόμες ιδέες, σε νεοφυείς επιχειρήσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ίδιο ομιλητή, έχουν γίνει «τεράστια βήματα» ως προς τη χρηματοδότηση νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων ξεκινώντας από το πρόγραμμα "Jeremie" το 2009 και εν συνεχεία το "Equifund" που «ανέστησε το οικοσύστημα έξυπνης χρηματοδότησης προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις».

Τα βήματα που έχουν γίνει, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ταραντίλης, που συντόνισε και τη συζήτηση: «Το Equifund βοήθησε πάρα πολύ. Χαρακτηριστικά μέχρι το 2020 υπήρχαν 92 εκατ. ευρώ σε 106 νεοφυείς επιχειρήσεις, με συνολική χρηματοδότηση (για το 2020) 386 εκατ. ευρώ, πενταπλάσια σε σχέση με το 2017».

Βερεμής: Να αισθάνεται ο Έλληνας φοιτητής ότι υπάρχουν και ελληνικά παραδείγματα

Στο ρόλο που μπορεί να παίξει το εκπαιδευτικό σύστημα «συναντήθηκαν» δύο άλλοι ομιλητές της εκδήλωσης, ο Μάρκος Βερέμης, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας "Upstream", και ο Klaus Sailer, καθηγητής Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.

«Στα πανεπιστήμια μαθήματα, όπως αυτό του κ. Ταραντίλη (σ.σ. διδάσκει Διοικητική Επιστήμη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προβολή, επίσης πρέπει να διδάσκονται case studies ελληνικών εταιρειών, για να αισθάνεται ο Έλληνας φοιτητής ότι υπάρχουν και ελληνικά παραδείγματα». Επιπλέον «επιχειρηματίες αυτού του είδους να έλθουν στα πανεπιστήμια να μιλήσουν στους φοιτητές», πρότεινε ο Μ. Βερέμης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη δική του σκοπιά ο Γερμανός πανεπιστημιακός τόνισε: «θέλουμε ισχυρό management, θέλουμε ισχυρή καινοτομία και αυτό εξαρτάται από το να έχουμε τους σωστούς ανθρώπους (…) θέλουμε μεγαλύτερα κεφάλαια αλλά και αυτό πρέπει να συνοδεύεται από το σωστό εκπαιδευτικό σύστημα».

Όμως, ο συνιδρυτής της "Upstream" επεσήμανε και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στον τομέα της καινοτομίας -«και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μια απέχθεια προς το ρίσκο, είναι και θέμα κουλτούρας». Χαρακτηριστικά μάλιστα, «από τις κορυφαίες 20 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, στο χώρο της ευρύτερης τεχνολογίας, δεν υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή».

Στα καθ' ημάς, ωστόσο, «έχουμε αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν πάει πολύ καλά, η κεφαλαιοποίησή τους είναι περίπου στα 5 δισ., από το "μηδέν" πριν από 7-8 χρόνια. Δημιουργούν τάξεις ανθρώπων που φτιάχνουν και αυτοί τις δικές τους εταιρείες κι έτσι το αποτέλεσμα είναι πολλαπλασιαστικό».

Τη δική τους εμπειρία εξάλλου από το χώρο των επιχειρήσεων κατέθεσαν από πρώτο χέρι, τέλος, οι κ. Σέργιος Κατσαρός (BIOPIX - T) και Θάνος Στούμπος (CYRUS PC).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ