Παραβάσεις από ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα συγκέντρωσαν το 70% των συνολικών χρηματικών προστίμων που επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2024, συνολικού ύψους 660.900 ευρώ.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σχετικά με το εποπτικό έργο της ΤτΕ.
Περισσότερες από 10 παραβάσεις αφορούσαν ασφαλιστική νομοθεσία
Η Έκθεση θα αποτελεί ετήσιο εργαλείο ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες της Τράπεζας στον τομέα της μικροπροληπτικής εποπτείας των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και της μακροπροληπτικής εποπτείας και της εξυγίανσης.
Οι 14 από τις συνολικά 34 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν την ασφαλιστική νομοθεσία και επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα 163.400 ευρώ ωστόσο τα υψηλότερα, συνολικά πρόστιμα, ύψους 272.500 ευρώ αφορούσαν τις 8 παραβάσεις για θέματα διακυβέρνησης. Ίδιος αριθμός παραβάσεων αφορούσε παραβάσεις των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΞΧ/ΧΤ) και επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 210.000 ευρώ.
Τι αναφέρεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ: «Σε κάποιες περιπτώσεις παράβασης του πλαισίου της ασφαλιστικής νομοθεσίας, δόθηκε επιπλέον εντολή στα υπεύθυνα πρόσωπα να αποφύγουν τις παραβάσεις στο μέλλον. Στις περιπτώσεις παραβάσεων του πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ΞΧ) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΧΤ), οι σχετικές αποφάσεις απαιτούσαν επιπλέον τη λήψη διορθωτικών μέτρων εκ μέρους των ιδρυμάτων».

Ειδικότερα σε ότι αφορά την πρόληψη ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΞΧ/ΧΤ) η ΤτΕ είναι η αρμόδια εποπτική αρχή ως προς την εφαρμογή του θεσμικού πλαίσιο πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα εποπτευόμενα από αυτήν ιδρύματα. Οι αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος ασκούνται, μεταξύ άλλων, με την εξειδίκευση μέσω κανονιστικών πράξεων των επιμέρους υποχρεώσεων των εποπτευόμενων ιδρυμάτων, την παροχή οδηγιών και ενημερώσεων, την αξιολόγηση των κινδύνων ΞΧ/ΧΤ, τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Ο έλεγχος της συμμόρφωσης των εποπτευόμενων ιδρυμάτων με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο πρόληψης της νομιμοποιήσης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παραμένει κεντρική εποπτική προτεραιότητα για την ΤτΕ τα επόμενα χρόνια.
«H θέσπιση του ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (Anti-money Laundering Regulation – AMLR) και η ίδρυση της ευρωπαϊκής Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Anti-money Laundering Authority – AMLA), με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του Κανονισμού, αποτελούν τους βασικές πυλώνες της μετάβασης σε ένα ισχυρό και ενιαίο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Η AMLA ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2025 και προβλέπεται να στελεχωθεί πλήρως, να αναπτύξει την πληροφοριακή της υποδομή και να εκδώσει τα ρυθμιστικά και εκτελεστικά τεχνικά της πρότυπα σε ορίζοντα τριετίας, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική την 01.01.2028, αναλαμβάνοντας την άμεση εποπτεία 40 εταιρειών του χρηματοπιστωτικού συστήματος» υπογραμμίζεται στην Έκθεση.
Τι αναφέρει ο Στουρνάρας σχετικά με την έκθεση
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι το 2024 βελτιώθηκαν περαιτέρω τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού τομέα. Ορόσημα αποτελούν η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων, που διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η διανομή μερίσματος από τα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαπενταετία κατόπιν ενδελεχούς εποπτικής αξιολόγησης και παροχής των σχετικών εγκρίσεων, καθώς και η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες για την ανάληψη από την 1η Ιανουαρίου 2025 της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Σε ένα αβέβαιο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, κύριες προτεραιότητες των εποπτικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2025 αποτελούν η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και των επιχειρηματικών σχεδίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας, μεταξύ άλλων με την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει ο Γ. Στουρνάρας.
«Έμφαση δίνεται, επίσης, στην αξιολόγηση των κινδύνων υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις εποπτικές απαιτήσεις για θέματα κλιματικής αλλαγής και την αξιολόγηση της ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα έναντι κυβερνοαπειλών. Τέλος, στο επίκεντρο της εποπτικής δράσης της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένει η χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η προστασία των καταναλωτών/ασφαλισμένων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».