Τι έκαναν οι θυγατρικές του Υπερταμείου το 2021 - iefimerida.gr

Τι έκαναν οι θυγατρικές του Υπερταμείου το 2021

υπερταμειο
Ο απολογισμός του Υπερταμείου το 2021 / www.hcam.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενόψει του ομιλικού μετασχηματισμού και του νέου στρατηγικού πλάνου που αναμένονται το επόμενο διάστημα, το Υπερταμείο εξέδωσε τον απολογισμό των δράσεών του για το 2021.

Στον απολογισμό αναφέρονται τα ορόσημα της περσινής πορείας των θυγατρικών και των συμμετοχών του Υπερταμείου που έλαβαν χώρα σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η νέα σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό δημόσιο, η αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων και οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για την Εγνατία, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τις Γούρνες στο Ηράκλειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά ο απολογισμός του Υπερταμείου:

• Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών. Το Υπερταμείο συμμετείχε στην ΑΜΚ της ΔΕΗ δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο πλάνο της εταιρίας και διασφαλίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ισχυρό ποσοστό (34.12%).

• Η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και το ΝΠΔΔ ΕΥΔΑΠ Παγίων για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης στην περιοχή της Αττικής για την 20ετή περίοδο 2021-2040, με κλειδωμένη τιμή στο αδιύλιστο νερό μειωμένη κατά 40%.

• Τα έργα αναβάθμισης που έθεσε η ΕΥΑΘ σε τροχιά υλοποίησης για το υδροδοτικό της σύστημα και ο διπλασιασμός της δυναμικότητας της Μονάδας Επεξεργασίας Νερού Αλιάκμονα.

• Η εκκίνηση αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, για πρώτη φορά από τότε που περιήλθαν στο Υπερταμείο. Ξεχωριστά ξεκίνησε η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας -όπου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή χρηματοοικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων-, με στόχο στο β' εξάμηνο του 2022 να βγει ο σχετικός διαγωνισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Η επίτευξη ταχύτερης υλοποίησης εμβληματικών συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2021 δρομολογήθηκαν μία σειρά από σημαντικά έργα, όπως η Εγνατία, η ΔΕΠΑ Υποδομές, οι Γούρνες Ηρακλείου οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια και τις μαρίνες κ.λπ.

• Η πώληση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά από την ΕΤΑΔ με τελικό τίμημα +21,5% από την τιμή εκκίνησης. Ακόμη, η εταιρεία προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού το οποίο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει αποτελέσματα κύκλου εργασιών με αυτά που είχε προ πανδημίας.

• Η ολοκλήρωση των μελετών για την αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) και η εκκίνηση των έργων τον Φεβρουάριο του 2022 με στόχο να ξεκινήσει η πρώτη φάση της λειτουργίας της την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα σχεδιάζεται από το Υπερταμείο ένα συνολικό αναπτυξιακό business plan μετασχηματισμού της Διώρυγας σε τουριστικό προορισμό.

• Η ενίσχυση των υποδομών logistics με την προώθηση της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου» από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και η εκκίνηση διαδικασιών για την εκτίμηση της εμπορικής αξίας 161 επιλεγμένων στρατηγικών ακινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Η επίτευξη ρεκόρ όγκου πωλήσεων και παραγωγής από τις Ελληνικές Αλυκές και η προώθηση σε τελικό στάδιο της δημιουργίας του προϊόντος Αφρίνα.

• Τα έργα βελτίωσης του ΟΚΑΑ στις εγκαταστάσεις της Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας, Θεσσαλονίκης -ύψους άνω των €4 εκατ. και η εφαρμογή «e-Λαχαναγορά», που ψηφιοποιεί το εμπόριο προσφέροντας τη δυνατότητα για B2B παραγγελίες.

• Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΚΑΘ με την καθολική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω τεχνολογίας RFID.

• Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ταχυδρομικών υποδομών και της λειτουργίας των ΕΛΤΑ με μια σειρά παρεμβάσεων όπως η νέα ρομποτική εγκατάσταση διαλογής αντικειμένων με 125 robots που εξυπηρετούν 7.000 αντικείμενα την ώρα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που εμπεδώνουν την επιστροφή των ΕΛΤΑ σε κερδοφορία.

• Εφαρμογή έκτακτων μέτρων για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου που προσφέρουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ) προς όφελος των πολιτών εν μέσω της πανδημίας και η ένταξη νέων λεωφορείων - μέσω Leasing - στον στόλο της ΟΣΥ.

• Η ολοκλήρωση με επιτυχία της πρώτης COVID-free έκθεσης στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, καθώς και η διοργάνωση της έκθεσης καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας «Beyond 4.0».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Η καινοτόμος προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων 5G στη χώρα με το PHAISTOS (Συμμετοχές 5G) να προσελκύει διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον 1ο γύρο χρηματοδότησης της εταιρίας.

• Η νέα στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που περιλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες όπως 1. η συμμετοχή του Υπερταμείου στο διεθνές δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds, 2. η Οργάνωση εκπαιδεύσεων ESG στα Δ.Σ. των θυγατρικών και συμμετοχών του, 3. η θεσμική συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατά της διαφθοράς, 4. η Online Πλατφόρμα Μηχανισμού Αναφορών (Whistleblowing), 5. το πρωτοποριακό Open Data Hub των δημόσιων επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης: «Το Υπερταμείο προχωρά με μια νέα ομιλική αντίληψη και μια νέα στρατηγική με βάση τρεις αλληλένδετους πυλώνες, την οικονομική ανάπτυξη, τη στήριξη της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενσωματώνει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και κάνει πράξη την εταιρική αριστεία, επιτυγχάνοντας απτά και σημαντικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα του 2021, παρά τις προκλήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν τη βάση για μια ακόμα πιο αποδοτική χρονιά, φέτος, οπότε θα γίνει πιο ορατός ο ομιλικός μετασχηματισμός και η εφαρμογή της νέας στρατηγικής μας».Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ