Τι αλλάζει στη ζωή ενός ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού; - iefimerida.gr

Τι αλλάζει στη ζωή ενός ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

ζευγάρι έγκυος περιμένει μωρό
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκέψεις και συναισθήματα, μία νέα πραγματικότητα, καινούριες ισορροπίες και ένας νέος οικονομικός προγραμματισμός.

Μία απόφαση που σου αλλάζει ολόκληρη τη ζωή… Η απόκτηση παιδιού είναι μία εμπειρία που αντίστοιχή της δεν υπάρχει, συνθέτοντας μία νέα πραγματικότητα που μεταβάλλει τη ζωή ενός ζευγαριού για πάντα. Αναζητώντας τις καινούριες ισορροπίες σε μία διαφορετική καθημερινότητα, δύο άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν στη ζωή αντιλαμβάνονται γρήγορα ότι οι αλλαγές που έρχονται μετά την απόκτηση ενός παιδιού είναι πολλές, συμβαίνουν άμεσα και αφορούν τους περισσότερους τομείς της ζωής τους (αν όχι όλους). Δεν είναι όλες εύκολες, αλλά υπάρχει τρόπος για όλα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα συναισθήματα

Οι αλλαγές στη ζωή ενός ζευγαριού μετά την απόκτηση ενός παιδιού συνοδεύονται από μία περίοδο πλούσια σε συναισθήματα - πολλά από τα οποία πρωτόγνωρα - που μεταβάλλουν ριζικά το πώς σκέφτονται, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους και οι δύο γονείς. Ο ερχομός ενός νέου πλάσματος, το οποίο ξυπνά συναισθήματα απέραντης αγάπης αλλά και φροντίδας, αλλάζει κάθε τι που θεωρούνταν δεδομένο έως εκείνη τη στιγμή. Η αλήθεια είναι πως, όποιος δεν το έχει ζήσει, δεν μπορεί να αντιληφθεί το τι ακριβώς σημαίνει μία τέτοια αλλαγή, μέχρι εκείνη να συμβεί. Με άλλα λόγια, όσα και αν έχεις ακούσει πριν, μόνο όταν το ζήσεις μπορείς να αντιληφθείς το μεγαλείο του.

Ζευγάρι με νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά

Λιγότερος ελεύθερος χρόνος – ή μήπως όχι;

Η φροντίδα ενός παιδιού αναμφίβολα φέρνει αλλαγές στον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες, όπως προσωπικά χόμπι και υποχρεώσεις, επικοινωνία με φίλους και οικογένεια, καθώς και λοιπές κοινωνικές επαφές. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές σού επιτρέπουν να εστιάζεις σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για την οικογένειά σου. Για παράδειγμα, αν μέχρι τώρα αφιέρωνες επιπλέον χρόνο στην εργασία σου, ένα παιδί θα σε κάνει να αλλάξεις προτεραιότητες. Έτσι, ο χρόνος που θα περνάς μαζί του δεν θα είναι απαραίτητα χρόνος που θα στερηθείς από ξεκούραση ή κάποια άλλη δραστηριότητα/υποχρέωση, ενώ θα είναι και χρόνος ποιοτικός – που σε γεμίζει με τη χαρά και τα νέα συναισθήματα που περιγράψαμε παραπάνω. Η καθημερινότητα των νέων γονέων περιλαμβάνει (ειδικά το πρώτο διάστημα) λιγότερο ύπνο, γεγονός που για πολλούς ανθρώπους είναι μια απαραίτητη αφορμή να αναθεωρήσουν συνολικά τον τομέα της υγείας τους και να αλλάξουν συνήθειες προς το καλύτερο.

Αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού

Διαφορετική γίνεται μετά την απόκτηση ενός παιδιού και η ίδια η σχέση του ζευγαριού, κάτι λογικό τη στιγμή που οι δύο άνθρωποι στο σπίτι γίνονται πλέον τρεις. Όταν στο ρόλο του συζύγου προστίθεται αυτός του γονέα, οι προτεραιότητες είναι πλέον διαφορετικές σε όλα τα επίπεδα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τριβές και δυσκολίες στη σχέση ενός ζευγαριού, ειδικά το πρώτο διάστημα. Αν, ωστόσο, υπάρχει διάθεση, θέληση και σωστή επικοινωνία, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν και, με μία σωστή προσαρμογή, οι ισορροπίες μπορούν σταδιακά να αποκατασταθούν. Άλλωστε, το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα παιδί είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο που στρέφει και τους δύο γονείς προς τη λήψη αποφάσεων με κοινό άξονα την ευημερία της οικογένειας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μαζί μπορείτε να χτίσετε νέα όνειρα για το κοινό σας μέλλον και να προσπαθείτε να τα πραγματοποιήσετε – και αυτό είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό για τη σχέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξημένες οικονομικές ανάγκες

Παράλληλα, κάτι σημαντικό είναι πως οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, όπως επίσης (δυστυχώς) και τα έξοδα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά έξοδα πρέπει αναγκαστικά να περιοριστούν, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, ώστε να οργανωθεί η νέα πραγματικότητα και να καλυφθούν όσα χρειάζεται ένα παιδί, τα οποία, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως λίγα. Ειδικά, την πρώτη περίοδο, απαιτείται υπομονή, σωστή οργάνωση, υπολογισμός και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αρκετές προσωπικές θυσίες, ώστε να μπορέσει ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει τα έξοδα που προκύπτουν και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της ζωής του.

ζευγάρι περιμένει παιδί

Αναζήτησε στήριξη εκεί που τη χρειάζεσαι

Όλες οι παραπάνω αλλαγές που φέρνει στη ζωή ενός ζευγαριού η απόκτηση ενός παιδιού συνοδεύονται από χαρά και θετικά συναισθήματα, αλλά και προβληματισμούς. Δυσκολίες όπως οικονομικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, με τη βοήθεια του οικογενειακού κύκλου, αλλά και πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε κάθε νέο ζευγάρι να μπορεί να προσφέρει στο παιδί του ό,τι καλύτερο μπορεί. Η Eurobank στηρίζει την ελληνική οικογένεια, αναλαμβάνοντας μία ολοκληρωμένη σειρά δράσεων. Μέσω της πρωτοβουλίας «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια» προσφέρει μια σειρά από προνόμια σε νέα ζευγάρια που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν ή απόκτησαν παιδί από την 1η Απριλίου 2021 κι έπειτα. Ξεκινώντας από τις ακριτικές περιοχές της χώρας, το πρόγραμμα προσφέρει προνόμια σε νέους γονείς, οι οποίοι ζουν στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, δηλαδή στα ανατολικά σύνορα της χώρας, όπου συχνά οι προκλήσεις είναι περισσότερες, αλλά και, σε πολλές περιπτώσεις, η πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές δυσκολότερη.

Η τράπεζα συνεργάζεται παράλληλα με τη ΜΚΟ Αποστολή, η οποία προσφέρει βρεφικά πακέτα με πολλά βασικά είδη για τα νεογέννητα παιδιά των ακριτικών περιοχών, αλλά και με την Ένωση Μαζί για το παιδί, που προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 11525 και ψυχο-συμβουλευτικά σεμινάρια για νέους και μελλοντικούς γονείς. Τέλος, η πρωτοβουλία «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια» πηγαίνει ακόμη παραπέρα, με σκοπό να αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο που μπορεί να σταθεί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και την επιθυμία του να αποκτήσει παιδί, αναλαμβάνοντας δράση ακόμη και σε θέματα αντιμετώπισης υπογονιμότητας, σε συνεργασία και με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Be-Live, στο επίπεδο της εκστρατείας ενημέρωσης και της κάλυψης δαπανών για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ οικογένεια παιδί Eurobank γονιός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ