Τα COVID τεστ στην υπηρεσία των αεροπορικών μεταφορών και του τουρισμού | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Τα COVID τεστ στην υπηρεσία των αεροπορικών μεταφορών και του τουρισμού

Aegean Airline αεροπλάνο
Aegean Airline
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς η πανδημία επιμένει και όλες οι χώρες αισθάνονται όλο εντονότερα την πίεση να συγκρατήσουν την εξάπλωση του Covid-19, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο η διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού και ενιαίου τρόπου ελέγχου μετάβασης από χώρα σε χώρα.

Στην προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και μια παράλληλη συζήτηση σχετικά με το εάν η υποχρεωτική υποβολή σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού πριν ή μετά την άφιξη στον προορισμό αποτελεί την καταλληλότερη λύση για την ουσιαστική επανεκκίνηση του αεροπορικού ταξιδιού και των μεταφορών συνολικά, ώστε να εγκαταλειφθεί το μέτρο της υποχρεωτικής παραμονής σε καραντίνα ή να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των ημερών που θα απαιτείται ο αυτοπεριορισμός. Τουλάχιστον έως ότου προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα εμβολιασμών και ελεγχθεί η πανδημία. Και αυτό γιατί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται από τις διαφορετικές εθνικές κυβερνήσεις, εξακολουθούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια ταξιδιωτική ζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις αεροπορικές τα COVID-19 τεστ έχουν αποδείξει ότι αποτελούν ένα αξιόπιστο εργαλείο μιας ολοκληρωμένης και ασφαλούς λύσης για την επανεκκίνηση των ταξιδιών, μειώνοντας δυνητικά την εξάρτηση από την πρακτική της γενικευμένης εφαρμογής περιόδων υποχρεωτικής καραντίνας

Όπως δήλωνε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Star Alliance, κ. Jeffrey Goh. «Ένα δομημένο πρωτόκολλο για την εφαρμογή διαγνωστικών τεστ, θα αποδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερες διασφαλίσεις ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν αποτελούν σημαντική αιτία διασποράς της νόσου και θα ανοίξει το δρόμο για την καθιέρωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφορετικών χωρών».

Ωστόσο στην ΕΕ παρά τις προσπάθειες σύγκλισης σε μια ενιαία προσέγγιση αυτή δεν έχει καταστεί εφικτή και η Επιτροπή αρκείται στη διατύπωση συστάσεων. Παρόλο που και σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρόσφατης κοινής έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA), αναγνωρίζεται τόσο η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στην αερομεταφορά όσο και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής χρήσης των τεστ πριν ή μετά την άφιξη στον προορισμό.

Σε κάθε περίπτωση οι επιβάτες αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητά των τεστ και θεωρούν ότι όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά δεν πρέπει να υποχρεούνται σε παραμονή σε καραντίνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IATA το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η καραντίνα δεν πρέπει να είναι απαραίτητη εάν κάποιος πραγματοποιήσει αρνητικό COVID-19 τεστ. «Η κοινή γνώμη υποστηρίζει τις δοκιμές COVID-19. Οι επιβάτες το βλέπουν ως πολύ καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με την καραντίνα που ακυρώνει στην πράξη το ταξίδι και τον προορισμό. Και θεωρούν λογικό ότι εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, δεν χρειάζεται να υποβληθεί κανείς σε καραντίνα», δήλωσε σχολιάζοντας την έρευνα ο, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA κ. Alexandre de Juniac.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα πρωτοποριακή υπηρεσία της Aegean για τεστ κορωνοϊού στους επιβάτες της - Σε συνεργασία με την Βιοϊατρική και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Η AEGEAN θέλοντας να ανταποκριθεί στην ανάγκη των επιβατών για εύκολο και οικονομικό τεστ είτε στην περίπτωση που αυτό αποτελεί υποχρέωση επειδή τους ζητείται από τις χώρες προορισμού (συνήθως 72 ώρες πριν), είτε ανεξάρτητα από το ταξίδι απλώς επειδή το επιθυμούν για προσωπικούς λόγους και θέλουν να το πραγματοποιήσουν οικονομικά, προχώρησε τις προηγούμενες μέρες στη διαμόρφωση μιας νέας πρωτοποριακής υπηρεσίας σε Ελλάδα και Κύπρο σε συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Ελλάδα και την Κύπρο και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών στην Ελλάδα.

Συνεργασία της Aegean με την Βιοϊατρική και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Συνεργασία της Aegean με την Βιοϊατρική και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Με λίγα βήματα και αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας οι επιβάτες της AEGEAN με εισιτήρια σε μελλοντική ημερομηνία, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν και να αγοράσουν το τεστ ανίχνευσης, είτε πρόκειται για μοριακό τεστ είτε τεστ αντιγόνων, σε ειδικές τιμές και λαμβάνοντας τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας. Ειδικά για τα Miles+Bonus μέλη παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής με εξαργύρωση μιλίων ενώ όλοι όσοι κλείσουν μοριακό τεστ μέσω της νέας υπηρεσίας της AEGEAN κερδίζουν επιπλέον έκπτωση για μια επόμενη αγορά εισιτηρίου.

Οι επιβάτες της AEGEAN μπορούν να πραγματοποιήσουν το τεστ στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του ομίλου Βιοιατρική σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα και Ηράκλειο Κρήτης, στις κλινικές του Ιατρικού Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Κύπρο, το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί στα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Βιοιατρική σε συνεργασία με τα διαγνωστικά κέντρα Χημείο Γαιννούκα στη Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι οι ενδιαφερόμενοι να διαθετουν ενεργό κωδικό κράτησης PNR, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 1 πτήση που να μην έχει πραγματοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία η διενέργεια διαγωνιστικού ελέγχου ανίχνευσης COVID‑19 δεν αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πτήσης εσωτερικού ή εξωτερικού, ενώ στην περίπτωση που είναι απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ ανίχνευσης COVID-19, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η πραγματοποίηση του θα γίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει η εκάστοτε χώρα.

Μετά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων, κάποια ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι επιτέλους ορατά στον κλάδο των αεροπορικών και του τουρισμού. Η εκκίνηση του προγράμματος μαζικών εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δημιουργήσει συνθήκες για μια μερική ανάκαμψη του αεροπορικού ταξιδιού τους προσεχείς μήνες. Είναι κρίσιμο όμως στο διάστημα που μεσολαβεί να προσδιοριστούν και οι αναγκαίες κοινές συνθήκες ελέγχων μετάβασης από χώρα σε χώρα και η εφαρμογή μιας πολιτικής πραγματοποίησης COVID τεστ πριν την πτήση για τις διεθνείς μεταφορές θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ