3,6 δισ. οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα-φυσικό αέριο το 2022 -Τι μαρτυρούν τα εναλλακτικά σενάρια για το ΑΕΠ - iefimerida.gr

3,6 δισ. οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα-φυσικό αέριο το 2022 -Τι μαρτυρούν τα εναλλακτικά σενάρια για το ΑΕΠ

ypourgeio oikonomikon
Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών, Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Πάνω από 3,6 δισ ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει ως το τέλος του έτους το σημερινό μοντέλο των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, όπως αποκαλύπτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Με το συνολικό, έως τώρα λογαριασμό, να ξεπερνά τα 4,3 δισ ευρώ, οι επιδοτήσεις σε ρεύμα- φυσικό αέριο, που διαφοροποιούνται μήνα με το μήνα, έχουν το μεγαλύτερο κόστος κι επί του παρόντος καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο «πακέτο» που ενσωματώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, έχουν συμπεριληφθεί και τα υπόλοιπα μέτρα εισοδηματικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις καυσίμων, επιταγή ακρίβειας κ.λ.π.) ύψους 0,4% του ΑΕΠ, αλλά για αυτά που σχεδιάζονται δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, παρά μόνο η επισήμανση ότι θα χρηματοδοτηθούν από τα υπόλοιπα του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

Θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παραγωγών Ενέργειας

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για περίπου 800- 900 εκ. ευρώ, ενώ λίαν συντόμως θα δοθούν λεπτομέρειες για το πώς θα φορολογηθούν αναδρομικά από την αρχή του χρόνου και κάθε μήνα, τα όποια υπερκέρδη των παραγωγών Ενέργειας. Όπως επισημαίνει, πάντως, το Πρόγραμμα Σταθερότητας στα εναλλακτικά του σενάρια για το φετινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται το εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα να είναι μεγαλύτερο (2% στο βασικό σενάριο), ως αποτέλεσμα πρόσθετων μέτρων στήριξης απέναντι σε εντονότερα πληθωριστικά φαινόμενα. Κι αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης θα ανέβει πολύ παραπάνω από τα 5 δισ ευρώ.

ενέργεια

Το βασικό σενάριο εργασίας, πάνω στο οποίο κινείται επί του παρόντος το οικονομικό επιτελείο, προβλέπει ότι η κρίση τιμών θα «φρενάρει» την ανάπτυξη κατά 1,4 μονάδες, δηλαδή στο 3,1%. Υπάρχει, όμως και το κακό σενάριο: η περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 16% και του φυσικού αερίου κατά 40%, που θα «σπρώξουν» τον πληθωρισμό 2 μονάδες παραπάνω, δηλαδή στο 7,6%. Οι επιπτώσεις προφανείς. Απώλειες 1,8% στους πραγματικούς μισθούς, μείωση της κατανάλωσης, μείωση της παραγωγικότητας, αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου λόγω καυσίμων, αύξηση της ανεργίας κατά 0,3 μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αισιόδοξο σενάριο

Υπάρχει, όμως και καλό σενάριο, που στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα αποκλιμακωθούν ταχύτερα εντός του 2022, ενισχύοντας τη δυναμική της οικονομίας κατά μισή μονάδα, περιορίζοντας τις μισθολογικές απώλειες κατά 0,9% και αυξάνοντας την απασχόληση. Σημειωτέον ότι στο βασικό σενάριο, η μέση τιμή του πετρελαίου για φέτος υπολογίζεται στα 100 δολάρια.

ενέργεια

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας δεν έδωσε τις σαφείς απαντήσεις που απαιτούν οι συνθήκες, αντιθέτως ενίσχυσε την αίσθηση της αμηχανίας. Οι αγορές δεν φαίνεται, πάντως, να πείθονται ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να τα «σπάσουν» με τη Ρωσία στο πεδίο της Ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια ακόμα… νωχελική συνεδρίαση, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub κινήθηκε πτωτικά κατά 1,64%, υποχωρώντας στα 97,8 ευρώ.

Στα καθ’ ημάς, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 245,94 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,45% και με δεδομένο ότι στην Ευρώπη δεν διαφαίνεται πρόθεση και διάθεση κεντρικής παρέμβασης στο πώς η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά μέτρα έχει ήδη ξεκινήσει…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ