Συρία: Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν με μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα - iefimerida.gr

Συρία: Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν με μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί υποστήριξε την Τετάρτη ότι η Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου η Τεχεράνη είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους, «κατήγαγε νίκη» στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε πριν από 12 χρόνια στη χώρα.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Συρία από το 2010. Η Τεχεράνη δεν σταμάτησε ποτέ να στηρίζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά το καθεστώς του Άσαντ, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ώστε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της Δαμασκού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση και ο συριακός λαός βίωσαν μεγάλες δυσκολίες και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσατε όλα αυτά τα προβλήματα και πετύχατε τη νίκη παρά τις απειλές και τις κυρώσεις που σας επέβαλαν», είπε ο Ραϊσί στη συνάντηση που είχε με τον Άσαντ. Ο τελευταίος σημείωσε ότι «σε δύσκολες περιόδους» η σχέση της Συρίας με το Ιράν ήταν «σταθερή και συνεχής παρά τις σοβαρές θύελλες, πολιτικές και σε επίπεδο ασφαλείας, που έπληξαν τη Μέση Ανατολή».

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία πριν από 12 χρόνια, το Ιράν δεν δίστασε να παράσχει πλήρη οικονομική και πολιτική υποστήριξη, ακόμη και να προσφέρει το αίμα του», πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι Ιράν και Συρίας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε τουλάχιστον τέσσερις τομείς

Χάρη στους Ρώσους και τους Ιρανούς συμμάχους του το συριακό καθεστώς ελέγχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε χάσει στην αρχή του πολέμου, το 2011. Μολονότι η ένταση των μαχών έχει κοπάσει από το 2019, τα όπλα δεν έχουν σιγήσει πλήρως.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνία μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που περιλαμβάνει πολλούς τομείς: γεωργία, σιδηροδρομικό δίκτυο, πολιτική αεροπορία, πετρέλαιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τον τάφο της Σαγίντα Ζεϊνάμπ, έναν σημαντικό τόπο προσκυνήματος για τους σιίτες μουσουλμάνους, στα νοτιοανατολικά προάστια της Δαμασκού. Για την προστασία αυτού του ιερού χώρου είχαν κινητοποιηθεί μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη, οι οποίοι παρείχαν τη βοήθειά τους στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ