Συνθήκες κραχ στις αγορές προκαλεί η Credit Suisse -Άνω του 4% οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών - iefimerida.gr

Συνθήκες κραχ στις αγορές προκαλεί η Credit Suisse -Άνω του 4% οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κόκκινος ο πίνακας των μετοχών στο ΧΑΑ
Με ισχυρές πτωτικές τάσεις το Χρηματιστήριο / Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνθήκες μίνι κραχ -και- στο ελληνικό χρηματιστήριο προκαλεί η Credit Suisse, υπό τον φόβο ότι ο ελβετικός όμιλος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα (16:15) υποχωρεί σε ποσοστό 4,26%, στις 1.028,33 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη, όπως είναι φυσικό, να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, υποχωρώντας σε ποσοστό άνω του 8%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές, ωστόσο, είναι οι απώλειες και στις άλλες μετοχές της ελληνικής χρηματαγοράς. Ενδεικτικά, η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Titan και Autohellas υπερβαίνει το 3%, ενώ Βιοχάλκο και ΟΛΠ υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 2%. Την ίδια ώρα, άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη λόγω Credit Suisse 

Και στην Ευρώπη η εικόνα παραμένει ζοφερή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,69% και βρίσκεται σε χαμηλά δέκα εβδομάδων, ενώ στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 2,95% και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 3,61%. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί κατά 3,09%, ο ιταλικός MIB χάνει 4,05% και ο IBEX στην Ισπανία υποχωρεί κατά 4,43%.

Η αναταραχή στην Credit Suisse αναστάτωσε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές και έπληξε το κλίμα στην αμερικανική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση μετά τις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα. Τα κρατικά ομόλογα έκλεισαν υψηλότερα λόγω της αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων από τους επενδυτές.

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί άνω του 29% σήμερα, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης. Στις 15:11 ώρα Ελλάδος, υποχωρούσε 29,15%, στα 1,59 ελβετικά φράγκα, ενώ συνεχείς ήταν οι αναστολές διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νευρικότητα στον τραπεζικό τομέα περιπλέκει το έργο των φορέων χάραξης πολιτικής που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ πρέπει να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να είναι πιο προσεκτικές καθώς παρακολουθούν τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management. «Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά με τα προηγούμενα επεισόδια τραπεζικής κρίσης είναι ένα πιο ανθεκτικό μακροοικονομικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό θα καταστήσει δύσκολη την αντιστάθμιση μεταξύ του πληθωρισμού και των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Στο κόκκινο και η Wall Street

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street, καθώς η πίεση στον χρηματοοικονομικό κλάδο εντάθηκε λόγω της πτώσης της μετοχής της Credit Suisse -η οποία διατηρεί σημαντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει άνω των 500 μονάδων ή 1,75% στις 31.590, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,65% στις 3.850 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,25% στις 11.280 μονάδες. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διοικητής Credit Suisse: Δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων

Την ώρα που η μετοχή της Credit Suisse σημειώνει βουτιά, ο πρόεδρός της Axel Lehmann υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα από σκάνδαλο ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών, ανέφερε το Bloomberg News.

Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, προκειμένου να μετατραπεί σε «νέα Credit Suisse».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ