Σύνοδος Κορυφής -Νέο παζάρι, νέα αναβολή, ξεκινά στις 7 ώρα Ελλάδος -Αισιόδοξη Μέρκελ για συμφωνία -Live οι εξελίξεις - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής -Νέο παζάρι, νέα αναβολή, ξεκινά στις 7 ώρα Ελλάδος -Αισιόδοξη Μέρκελ για συμφωνία -Live οι εξελίξεις

Ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Αισιοδοξία μετά από 3 ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικό μήνυμα έστειλε από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς υποστήριξε πως υπάρχει πλαίσιο για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, μισή ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου ανακοινώθηκε ότι η έναρξή της παίρνει αναβολή για μια ώρα, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε σε tweet, ποστάροντας μια φωτογραφία του Σαρλ Μισέλ να μιλά στο τηλέφωνο, ότι τεχνικές ενημερώσεις και τηλεφωνικές κλήσεις με ηγέτες βρίσκονται σε εξέλιξη πριν από την έναρξη της Συνόδου, η οποία θα ξεκινούσε στις 6 μ.μ.

Το politico πάντως από την πλευρά του και με αφορμή τη νέα καθυστέρηση σχολιάζει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για χορήγηση επιχορηγήσεων 390 δισ. ευρώ, με έναν εθνικό αξιωματούχο να υποστηρίζει: «Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον που είναι παραβάτης να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορείς να τον ανταμείψεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4ήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο

Ουσιαστικά, η Σύνοδος Κορυφής μπαίνει στην 4η ημέρα της σήμερα, ύστερα από ένα τριήμερο θυελλωδών διαπραγματεύσεων. Και μόνο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που η Σύνοδος Κορυφής κρατά 4 μέρες (τελευταία φορά ήταν το 2000, όταν οι ηγέτες διαπραγματεύονταν τη Συνθήκη της Νίκαιας) δείχνει τη βαρύτητα της διαπραγμάτευσης, τη σκληρή αντιπαράθεση, αλλά και τη θέληση όλων να βρεθεί μια φόρμουλα για να υπάρξει συμφωνία.

Το διακύβευμα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Τα μεγάλα «αγκάθια» για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων (η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν 500 δισ. επιχορηγήσεις, 250 δισ. δάνεια) και οι όροι που θα το συνοδεύουν.

Eντατικές διαπραγματεύσεις έως την τελευταία στιγμή
Eντατικές διαπραγματεύσεις έως την τελευταία στιγμή

Οι χώρες στοιχίζονται γύρω από δύο μπλοκ: Αυτό των «φειδωλών», με ηγέτη την Ολλανδία, και αυτό των νοτίων, με το οποίο στοιχίζονται ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «φειδωλοί» ζητούν μεγαλύτερη αναλογία σε δάνεια και μικρότερη σε επιχορηγήσεις και αυστηρούς όρους για τη χορήγησή τους και την έγκριση των εκταμιεύσεων.

Το Σάββατο κατατέθηκε μια νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η οποία όμως ούτε και αυτή κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις και να λειτουργήσει ως βάση συμφωνίας. Την Κυριακή, σε συνέχεια του Σαββάτου, συνεχίστηκαν οι πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις, με τον Σαρλ Μισέλ να ηγείται αυτών προκειμένου να καταφέρει να καταρτίσει μια νέα πρόταση που θα συγκεράσει όλες τις απόψεις και θα ανοίξει τον δρόμο σε μια συμφωνία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε όντως μια νέα πρόταση τα ξημερώματα και ύστερα από μια νύχτα έντονων καβγάδων και αντιπαραθέσεων. Η πρόταση, σύμφωνα με το Reuters, κατεβάζει τον πήχη των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισ. ευρώ, στα 390 δισ. ευρώ συγκεκριμένα. Νωρίτερα κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι το μπλοκ των νοτίων δεν δέχεται το ύψος των επιχορηγήσεων να πέσει κάτω από τα 400 δισ., ενώ από την άλλη πλευρά οι «φειδωλοί» επέμεναν σε μια λύση 50%-50%. Αν ισχύουν οι πληροφορίες για τη νέα πρόταση Μισέλ και με βάση την αισιοδοξία των ηγετών, τα 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις ίσως αποδειχθούν η πρόταση που θα ξεκλειδώσει το δύσκολο παζλ της συμφωνίας.

Αισιόδοξη η Μέρκελ

«Χθες το βράδυ, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζοντας, όπως σημειώνει το Politico, μια πιο θετική στάση σε σχέση με χθες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορήγηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο «ώθησαν τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση».

Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ (η τελευταία υπό συζήτηση πρόταση είναι 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων)».

«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση», συνέχισε η Μέρκελ. «Ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και ελπίζω πως το υπόλοιπο χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από εμάς, κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

Στο ίδιο κλίμα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου διαπραγματεύσεων, μπαίνουμε τώρα στην κρίσιμη φάση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στο κτίριο του Συμβουλίου για την τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω την εντύπωση πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν πραγματικά μια συμφωνία. Έδειξαν τη σαφή βούληση να βρεθεί μια λύση και χρειαζόμαστε μια λύση» τόνισε, προσθέτοντας: «Είμαι θετική για τις εξελίξεις σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη (στην επίτευξη συμφωνίας), αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μακρόν: Ελπίδες για συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω τη σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στη σύνοδο».

Αισιόδοξος και ο Κροάτης πρωθυπουργός

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εντύπωσή μου είναι πως μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και τους πολυάριθμους συμβιβασμούς, οδεύουμε προς μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

«Πολίτες και επιχειρήσεις αναμένουν ένα ισχυρό μήνυμα. Ακριβώς γι’ αυτό οφείλουμε ως ηγέτες να δείξουμε έναν εξαιρετικό βαθμό ωριμότητας και υπευθυνότητας», τόνισε ο Πλένκοβιτς, την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μπαίνουν στο τέταρτο 24ωρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κουρτς για την κριτική Μαρκόν: Ίσως ήταν απλά κουρασμένος

Σε μία μακρά διαπραγμάτευση «είναι συνηθισμένο να βγαίνεις από το δωμάτιο κάποια στιγμή», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας σήμερα το πρωί σχετικά με την αντίδραση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όταν ο εκείνος βγήκε από την αίθουσα για να λάβει μια κλήση.

Ο Μακρόν, όπως ανέφερε το Politico, αντέδρασε και είπε: «Βλέπετε; Δεν τον νοιάζει. Δεν ακούει άλλους, έχει κακή συμπεριφορά».

Προσπαθώντας να διατηρήσει έναν διπλωματικό τόνο, ο Κουρτς τόνισε ότι «γενικά, νομίζω ότι ήταν ένας επαγγελματικός τρόπος αντιμετώπισης του ενός από τον άλλον». Ωστόσο, μην μπορώντας να συγκρατηθεί είπε για τον Μακρόν: «Είναι κατανοητό ότι μερικοί άνθρωποι, όταν δεν κοιμούνται πολύ, έχουν τα νεύρα τους και το σεβόμαστε αυτό».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα στηρίξει τη συμφωνία ανάκαμψης εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη στήριξή του στην όποια συμφωνία συνάψουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για το τεράστιο πακέτο στήριξης του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εισήλθε σήμερα στην τέταρτη ημέρα της, καθώς τα κράτη-μέλη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το προτεινόμενο πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν το πακέτο να περιλαμβάνει μέτρα που να προασπίζονται το κράτος δικαίου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πάγωμα» της χρηματοδότησης προς χώρες που καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, στηριζόμενη από την Πολωνία, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο πακέτο εάν η εκταμίευση των κεφαλαίων συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Νταβίντ Σασόλι, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ακόμα κι αν πετύχουν μια συμφωνία, το πακέτο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα ικανοποιηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιηθούν επαρκώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την έγκρισή του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βουλευτές θέλουν επίσης να δοθεί τέλος στις μειώσεις των συνεισφορών στα κοινά ταμεία της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί νέους ευρωπαϊκούς φόρους προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα 750 δισ. ευρώ που η Κομισιόν σχεδιάζει να δανειστεί στην αγορά για να συσταθεί το ταμείο ανάκαμψης για τα κράτη-μέλη. Στο τραπέζι βρίσκονται πιθανοί νέοι φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα πλαστικά απορρίμματα μιας χρήσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ