Μνημόνιο συνεργασίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Εμπορικό Σύλλογο -Τι προβλέπεται - iefimerida.gr

Μνημόνιο συνεργασίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Εμπορικό Σύλλογο -Τι προβλέπεται

κοσμος ερμου
Ερμού, φωτογραφία EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (EΣA), στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για ανάληψη πρωτοβουλιών κοινών δράσεων με σημαντικούς φορείς.

Το μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν εχθές, Τρίτη 20 Απριλίου, στο ιστορικό κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης και ο Πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μνημόνιο συνεργασίας περιγράφει μια σειρά πρωτοποριακών κοινών πρωτοβουλιών που αφορούν στην καινοτομία, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των εμπορικών επιχειρήσεων, στην υποστήριξή τους, αλλά και στη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την απασχόληση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα συνεργασίας ΕΣΑ-ΟΠΑ

  • Συνεργασία για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση προγραμμάτων ανοικτής καινοτομίας.

Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο την σύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων (startups) με την αγορά για την από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα της αγοράς και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτόν, θα λειτουργήσει ειδικό εργαστήριο καινοτομίας στον Ε.Σ.Α υπό την καθοδήγηση των έμπειρων στελεχών του ΟΠΑ.

  • Εκπόνηση ερευνητικών μελετών.

Οι μελέτες θα αποσκοπούν στην απεικόνιση της κατάστασης και των προβλημάτων των εμπορικών επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου. Επίσης, οι μελέτες μπορούν να εστιαστούν και σε άλλους σχετικούς κλάδους που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τις εμπορικές επιχειρήσεις και το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

  • Συνεργασία για την προσφορά πρακτικής άσκησης σε φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Η πρακτική άσκηση θα έχει ως στόχο την καλύτερη σύνδεση των φοιτητών με την αγορά, αλλά και να παρέχει την δυνατότητα στελέχωσης των επιχειρήσεων με νέο προσωπικό που κατέχει σύγχρονες δεξιότητες. Επιπλέον, είναι δυνατή η συμμετοχή σε ημέρες καριέρας, με φυσική ή εξ' αποστάσεως παρουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πρότυπες Ομάδες Δράσεις για τις ανάγκες των επιχειρήσεων με την υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης του ΟΠΑ.

Οι δράσεις αυτές θα εμπλέκουν καθηγητές, με ερευνητές, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι θα αναλάβουν το ρόλο του εμπειρογνώμονα για συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες.

  • Ανταλλαγή /αμοιβαίες επισκέψεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και στελεχών των εμπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης σε σύγχρονες δεξιότητες.

Μετά από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βάζει τα θεμέλια για μία δημιουργική διαδρομή προς την ψηφιακή εποχή. Η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα, αφενός θα εντάξει τους φοιτητές από νωρίς στον στίβο της πραγματικής αγοράς και αφετέρου θα δημιουργήσει αποτελεσματικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, θα διερευνήσει και θα καταγράψει τα νέα καταναλωτικά πρότυπα που διαμορφώνονται για το λιανικό εμπόριο την "επόμενη ημέρα της πανδημίας".

Τέλος, η επαφή της επιχειρηματικής κοινότητας με έμπειρα στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και ερευνητές, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, θα δώσει μία αμφίδρομη ώθηση στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και διαδικασιών, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου».

Ο πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, τόνισε ότι: «Οι δεσμοί συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ισχυροποιούνται με ένα ευρύ και πρωτοποριακό συνδυασμό δράσεων. Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, να εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και να δουν το μέλλον με αισιοδοξία μέσα από την επιστημονική υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι φοιτητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες από την αγορά και να συνδυάσουν τις γνώσεις και ικανότητές τους με την πράξη. Με αυτόν τον τρόπο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπηρετεί την αποστολή του και προσφέρει στην κοινωνία, συνδέοντας την έρευνα και την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και την πραγματική οικονομία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ