Ο CEO της FARAN, Μάριος Κάτσικας, μας μιλά για τη συνεργασία με την Quantum Genomics -Μια νέα εποχή στην καρδιολογία - iefimerida.gr

Ο CEO της FARAN, Μάριος Κάτσικας, μας μιλά για τη συνεργασία με την Quantum Genomics -Μια νέα εποχή στην καρδιολογία

Ο CEO της FARAN, Μάριος Κάτσικας
Ο CEO της FARAN, Μάριος Κάτσικας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία προχωράει η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία FARAN με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Quantum Genomics για την ανάπτυξη και διάθεση ενός πραγματικά πρωτοποριακού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Quantum Genomics είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα της καινοτόμου αυτής προσέγγισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή τη νέα αυτή συνεργασία, το iefimerida.gr μίλησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της FARAN κ. Μάριο Κάτσικα.

Κύριε Κάτσικα, τι αναμένετε από τη συνεργασία αυτή και την επένδυση της FARAN στον τομέα της καρδιολογίας;

Καταρχάς, είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για την συνεργασία μας με την πρωτοπόρο βιοφαρμακευτική εταιρεία Quantum Genomics, η οποία αναμφίβολα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της καρδιολογίας και η οποία εκφράζει απόλυτα τους επιχειρηματικούς μας στόχους, να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, καθώς και το όραμα της εταιρείας να ηγηθεί και στην καρδιολογία, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες θεραπευτικές κατηγορίες όπου δραστηριοποιούμαστε. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση της FARAN στην Έρευνα & Ανάπτυξη ενός καινοτόμου, «1st in Class» -όπως λέμε- φαρμάκου για την ανθεκτική υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια και το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει την αποκλειστική αδειοδότηση και διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά, από τη FARAN.

Το προϊόν βρίσκεται σε στάδιο μελέτης φάσης ΙΙΙ, με ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα. Τι καθιστά το προϊόν καινοτόμο και ποια τα οφέλη για τους ασθενείς;

Το firibastat βρίσκεται στην κατηγορία των BAPAI (Brain Aminopeptidase A Inhibitors) και πρόκειται προφανώς για μια πραγματικά καινοτόμο θεραπευτική πλατφόρμα τριπλής δράσης που διαμορφώνει ένα νέο δρόμο στην προστασία και θεραπεία του καρδιομεταβολικού προφίλ. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα και εγκριθεί, θα έχουμε μια θεραπευτική λύση που έρχεται να συμπληρώσει το κενό σε περιπτώσεις ανθεκτικής υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας οι οποίες δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές. Ουσιαστικά μιλάμε για ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων στον τομέα του καρδιομεταβολικού.

Φαίνεται ότι η καρδιολογία αποτελεί στρατηγική θεραπευτική κατηγορία δραστηριοποίησης σας. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στον τομέα;

Στόχος της FARAN από την ίδρυση της το 1950 είναι να προσφέρει καταξιωμένες θεραπευτικές υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας για την αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών. Έχοντας «κατακτήσει» διαχρονικά την εμπιστοσύνη της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας και μέσα από επιλεγμένες διεθνείς συνεργασίες, έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας θεραπευτικών λύσεων, το οποίο επεκτείνουμε και εμπλουτίζουμε συνεχώς. Η αποκλειστική συνεργασία για την ανάπτυξη και διάθεση του καινοτόμου φαρμάκου firibastat στην Ελλάδα, είναι η πρώτη από μία σειρά συνεργασίες της FARAN που θα ακολουθήσουν στον τομέα της καρδιολογίας, στον οποίο εισερχόμαστε δυναμικά και επενδύουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιο είναι το ύψος της επένδυσης;

Επιτρέψτε μου να μην αναφέρω αναλυτικά στοιχεία. Άλλωστε όσον αφορά το firibastat, πρόκειται για μια επένδυση η οποία θα εξελίσσεται προοδευτικά, ανάλογα και με την πορεία του project. Το μήνυμα πάντως είναι η επένδυση στην καινοτομία!

Μιλώντας για καινοτομία, πως βλέπετε να διαμορφώνεται το περιβάλλον γενικώς για την φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα;

Η εμπειρία της πανδημίας σαφώς ανέδειξε τη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου, σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά κυρίως μέσα από την έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ και εμβολίων. Επίσης, η κρίση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο δυναμικά και τη στρατηγική σημασία της ύπαρξης ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Η πρόκληση είναι να πετύχουμε ως κλάδος και ειδικότερα ως ελληνικές εταιρίες να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να αναδείξουμε περαιτέρω την δυναμική και την προστιθέμενη αξία μας.

Ο κλάδος μας έχει ήδη ένα ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα και η καινοτομία σε όλες τις περιπτώσεις, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Να σημειώσω ότι η δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη (E&A) στον κλάδο μας, αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (με στοιχεία του 2017), ενώ από το 2002 μέχρι και το 2020 διεξήχθησαν 3.114 κλινικές μελέτες ανεξαρτήτου τύπου και φάσης (1.800 ολοκληρωμένες). Εκφράζοντας και τις θέσεις του ΣΦΕΕ, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, στην προώθηση επενδύσεων, με την ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, Data Centers και την ενίσχυση συνεργασιών διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ