Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις του νόμου του 2013, που έδιναν στον Διοικητή της ΑΑΔΕ (ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων) τη δυνατότητα να αναστέλλει ή να απενεργοποιεί τον ΑΦΜ σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ανωτάτου δικαστηρίου με την υπ´ αριθμ. 869/2025 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι οι διατάξεις του ν. 4174/2013 «αντίκεινται στο Σύνταγμα, διότι η αναστολή χρήσης ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ λόγω φοροδιαφυγής συνιστά βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου, φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία κατ’ ουσίαν ισοδυναμεί με απαγόρευση άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας».
Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας
Όπως σημειώνεται στην απόφαση του ΣτΕ «η ρύθμιση του νόμου δεν περιέχει την αναγκαία, λόγω της σημασίας του ρυθμιζόμενου ζητήματος, ουσιαστική ρύθμιση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει το βασικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις επιταγές της αρχής του κράτους δικαίου, με την πρόβλεψη των αναγκαίων εγγυήσεων και τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, αλλά συνιστά κατ’ ουσίαν εν λευκώ εξουσιοδότηση προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των εν λόγω θεμάτων σε περίπτωση φοροδιαφυγής, εφόσον δεν τίθενται όρια στην αρμοδιότητά του».
Πηγές του ΣτΕ διευκρίνιζαν ότι ο νόμος έχει τροποποιηθεί ως προς τα χρονικά όρια που μπορεί να έχει ισχύ η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ (μέχρι πενταετία) με την εφαρμογή του πάντως να μην είναι εκτεταμένη.