fbpx Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση
04|02|2020 | 13:16 UPD: 04|02|2020 | 15:02
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας /Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC

Ρεαλιστικός ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,2% από το 2021, εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας μίλησε με θετικά λόγια για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι έτσι, γίνεται ρεαλιστικός ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,2% από το 2021.

«Η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 και 2022 κοντά στο 2,2% από 3,5% δεν θα επηρέαζε την βιωσιμότητα του χρέους και θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη με την παράλληλη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Θετική ήταν και εικόνα που παρουσίασε αναφορικά με τους αριθμούς ανάπτυξης καθώς, όπως είπε, για τα έτη 2020 και 2021 θα αυξηθεί στο 2,5%.

Στουρνάρας: Δεν επηρεάζεται η βιωσιμότητα του χρέους

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι η εκτίμηση, μετά από τη διεξαγωγή άσκησης βιωσιμότητας του χρέους με τη χρήση κατάλληλου υποδείγματος, είναι πως η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2021 και το 2022 σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο από το σημερινό, δεν θα επηρέαζε ούτε κατ’ ελάχιστον τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό μάλιστα με την έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων και συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Υπέρ της εκτίμησης αυτής συνηγορούν η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων καθώς και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο.

Περιορισμένη η παροχή ρευστότητας λόγω των ληξιπρόθεσμων δανείων.

Το θέμα των κόκκινων δανείων και η λειτουργία του σχεδίου Ηρακλής κατέλαβε μεγάλο χώρο στις απαντήσεις που έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στους βουλευτές της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρά την βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι περιορισμένη λόγω των ληξιπρόθεσμων δανείων.

«Πρέπει να πάμε πάση θυσία σε μείωση των κόκκινων δανείων, το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί την βασική προτεραιότητα καθώς εκτιμάται ότι τα κόκκινα δάνεια θα πέσουν απο τα 70 δις ευρώ σε περίπου 40 δις ευρώ, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και θα χρειαστούν επιπρόσθετα εναλλακτικά σχέδια. Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί πολύ δραστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Έχει αυξηθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και αυτό εξηγεί γιατί οι τράπεζες είναι διστακτικές στην χορήγηση δανείων. Πάση θυσία απαιτείται η μείωση των κόκκινων δανείων. Στις επιχειρήσεις υπάρχουν θετικοί ρυθμοί χρηματοπιστωτικής επέκτασης ενώ στα νοικοκυριά αρνητικοί. Σε αυτό συμβάλει και το σύστημα προστασίας που περιλαμβάνει ακόμα και τους κακοπληρωτές. Θα δείτε με το νέο σύστημα πως θα έχουμε θετική επίπτωση στις τράπεζες για δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ολα τα όπλα να τα ρίξουμε στα κόκκινα δάνεια. Ο Ηρακλής είναι μία μέθοδος. Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι. Το υπουργείο Οικονομικών εκσυγχρονίζει το πτωχευτικό δίκαιο. Για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι έχουμε πλαίσιο ολοκληρωμένο που προσιδιάζει και προσομοιάζει με σχέδια άλλων χωρών όπως Ισπανία, Ιταλία κ.α»

Στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών αναφέρθηκε στη συνέχεια και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος έκανε έκκληση στους πολίτες να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα ρύθμιση που λήγει στις 30 Απριλίου και αναφερε πως υπάρχει συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Πλειστηριασμοί γινόταν και πριν την κρίση, γίνονταν στη διάρκεια της κρίσης και θα γίνονται.

Οι πλειστηριασμοί χρειάζονται για πολιτικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μπούνε στην πλατφόρμα και να αξιοποιήσουν την ρύθμιση μέχρι 30 Απριλίου 2020. Να πάρουν την προστασία και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα.»

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη πως δεν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι σήμερα καθώς όπως είπε μόνο 273 πολίτες έχουν αποδεχτεί την πρόταση ρύθμισης από την πλευρά των τραπεζών

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση πράγματι 273 πολίτες μόνο έχουν αποδεχτεί την πρόταση ρύθμισης, πριν από τέσσερις βδομάδες ήταν 124 αυτό δε σημαίνει ότι είναι ο αριθμός που θα θέλαμε αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μικρό το ποσοστό σε σχέση με τις αιτήσεις που γίνονται, θα συμφωνήσω. Αυτή είναι η κατάσταση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα προχωρήσουμε σε μια ολιστική προσέγγιση έτσι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σχήμα προστασίας μια και σήμερα έχουμε οκτώ διαφορετικά σχήματα προστασίας.

Να ξέρετε ομως οτι δεν θα υπάρξει καμία προστασία για στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα έχουμε ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά.»

Χαριτσης: Η κυβέρνηση είναι μνημονιακότερη του μνημονίου

Με αφορμή την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης χαρακτηρίζει «μνημονιακότερη του μνημονίου» την κυβέρνηση. Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Χαρίτσης αναφέρει: «Ο κ. Στουρνάρας μας ενημέρωσε πριν από λίγο ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης είναι πιο "φιλόδοξο" από αυτό που είχε συμφωνηθει με τους δανειστές. Μνημονιακότερη του μνημονίου, δηλαδή, η ΝΔ και με τη βούλα του αγαπημένου υπουργού και τραπεζίτη των δανειστών».

ΣΧΟΛΙΑ