Βουλή: Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας στοιχείων εταιρειών - iefimerida.gr

Βουλή: Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας στοιχείων εταιρειών

βουλή ολομέλεια
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την προσεχή εβδομάδα θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα - Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η διάταξη που ρυθμίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2024 και θεσπίζει το ειδικό τιμολόγιο που θα εφαρμόζει το σύνολο των προμηθευτών και θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα, με βάση μηχανισμό διακύμανσης που θα θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Tα τιμολόγια ρεύματος

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου συζητούνται από σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και, όπως ήταν αναμενόμενο, φέρουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ζήτημα της ακρίβειας και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα τιμολόγια ρεύματος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροαποφυγής το σχέδιο νόμου.

«Το νομοσχέδιο ενισχύει την χρηματοοικονομική και εταιρική διαφάνεια, μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας. Δεύτερον, θεσπίζει την υποχρέωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τρίτον, από 1ης Ιανουαρίου 2024 έως το τέλος του έτους, καθιερώνει ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμητικοί κίνδυνοι, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και προσέθεσε: «Μέσα από αυτές τις τρεις παρεμβάσεις αναπτύσσονται πρόσθετα εργαλεία για την αύξηση της διαφάνειας σε σχέση με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Τόνισε, ακόμη, πως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιδρά καθοριστικά στο κοινωνικό σύνολο, έχοντας ουσιαστική σημασία και συνεισφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς, αλλά και της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ως εκ τούτου, η ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου των φόρων εισοδήματος των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της εταιρικής αποφυγής και την προώθηση της εταιρικής ευθύνης, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ζήτησε να τοποθετηθεί, σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, διότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την κατάθεση του σχεδίου νόμου μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση δεν είναι επαρκής με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες που «τρέχουν» και δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν. Στο κλίμα αυτό ζήτησε να υπάρχει μια καλύτερη οργάνωση, ως κοινοβουλευτική πρακτική. Είπε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφυλαχθεί για την τελική του στάση, έχει ενστάσεις μολονότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης επίσης ανέφερε ότι το κόμμα του θα κρατήσει επιφύλαξη, για την τελική του στάση στην Ολομέλεια. Παρατήρησε δε ότι η εναρμόνιση καθυστέρησε, λόγω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίως, επειδή προφανώς ασκήθηκαν πιέσεις από τις πολυεθνικές που «δεν βλέπουν με καλό μάτι» το νέο πλαίσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης ανέφερε ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι προσχηματικό και χρησιμοποιείται για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, «παρουσιάζοντας δήθεν ότι η ΕΕ προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών», και «πρόκειται βέβαια για μεγάλη κοροϊδία καθώς αφορά ελάχιστους πολυεθνικούς κολοσσούς, αφού εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών πάνω από 750 εκατομμύρια και που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μόνο το 10% των πολυεθνικών θα οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ανά χώρα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε τη βεβαιότητα ότι «η αναρχία που επικρατεί στην καπιταλιστική οικονομία δεν πρόκειται και δεν μπορεί να περιοριστεί με αυτά τα οικονομικά μέτρα», έστω και αν «διαφημίζονται» από την κυβέρνηση ως «περιορισμός της ασυδοσίας των πολυεθνικών». Ο κ. Τσοκάνης είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου. Αναφερόμενος στις διατάξεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα στον λαό που μοχθεί καθημερινά να τα βγάλει πέρα, αντί να προσπαθεί «να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα επιφυλαχθεί επίσης για την τελική του στάση στην Ολομέλεια, αν και σε ό,τι αφορά τη δημοσιότητα στοιχείων των πολυεθνικών, η Ελληνική Λύση δεν είναι κατ΄αρχήν αντίθετη. «Είμαστε υπέρ κάθε προσπάθειας διαφάνειας δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων», είπε ο κ. Φωτόπουλος που εκτίμησε όμως ότι θα αυξηθεί η γραφειοκρατία. Όπως είπε εξάλλου, δίνεται δυνατότητα να συνεχίσουν να επιλέγουν ευνοϊκά καθεστώτα οι μεγάλοι όμιλοι, γιατί στην Ελλάδα «έχουμε επαχθές φορολογικό σύστημα» ενώ και αυτές οι διατάξεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ο ειδικός αγορητής των ”Σπαρτιατών” Ιωάννης Δημητροκάλλης είπε ότι η φοροαποφυγή αποτελεί μόνιμη πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και παγκοσμίως, και ότι το πρόβλημα με τις πολυεθνικές δεν είναι η μη δήλωση στοιχείων αλλά οι τεχνικές που υιοθετούν για να μειώσουν το ποσό των φόρων που καταβάλλουν, όπως η μεταφορά κερδών σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, η χρήση φορολογικών παραδείσων, η εσωτερική μεταφορά τιμολογημένων υπηρεσιών ή προϊόντων, ο διακανομισμός τιμών, μεταξύ πολυεθνικών. Όπως είπε, «τρανταχτό παράδειγμα φοροαποφυγής είναι αυτό που κατάφερε η Amazon το 2020, όταν με 44 δισ. έσοδα δεν πλήρωσε ευρώ εταιρικό φόρο στην Ευρώπη», γιατί η θυγατρική της στο Λουξεμβούργο στα βιβλία της εμφάνισε ζημιές και έλαβε και φορολογικές πιστώσεις.

Ο ειδικός αγορητής της ”Νίκης” Νίκος Βρεττός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ξεκάρφωμα», και «νομοσχέδιο ντεμέκ» που δεν έχει σκοπό να φορολογήσει τις πολυεθνικές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά να «παρηγορήσει» όλους αυτούς που χάνουν τις περιουσίες τους, ότι δήθεν η κυβέρνηση χτυπάει τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Και δεν τις χτυπάτε γιατί δεν θέλετε και όχι γιατί δεν μπορείτε», συμπλήρωσε ο ειδικός αγορητής της ”Νίκης”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε πως «η ενωσιακή Οδηγία είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι ασκεί κάποια, έστω και περιορισμένη πίεση, στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές επιχειρήσεις μέσα στην ΕΕ». Ασκεί αυτή την πίεση, από την πλευρά της κοινωνίας, την ασκεί από την πλευρά των εργαζομένων και των καταναλωτών, είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας και προσέθεσε: «Θεωρούμε όμως ότι η πίεση αυτή είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Τόσο περιορισμένη ώστε υπάρχει διαρκώς ο κίνδυνος να δρουν αυτές οι Οδηγίες και οι μηχανισμοί διαφάνειας, ως βαλβίδες ασφαλείας, για να αποσυμπιέζουν την κοινωνική οργή, χωρίς να κάνουν στην πραγματικότητα απολύτως τίποτα για να πατάξουν την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των μεγάλη επιχειρήσεων». Ο βουλευτής δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ