Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 2,3% το 2023 -Έρχεται συσταλτική πανευρωπαϊκή πολιτική το 2024 - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 2,3% το 2023 -Έρχεται συσταλτική πανευρωπαϊκή πολιτική το 2024

Χρηστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκτίμηση πως ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης το 2023 θα κινηθεί στο 2,3% του ΑΕΠ, εξέφρασε από το  βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου του, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ενημερώνω ότι μετά από σύσκεψη που είχαμε με φορείς και με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι το 2023 θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% και όχι 1,8% που βλέπαμε στον προϋπολογισμό. Το 2,3% είναι από τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις των θεσμών εντός Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, πως έχει βελτιωθεί σημαντικά η εισπραξιμότητα των βεβαιωμένων φόρων. Το 87% της κοινωνίας πλήρωσε εμπροθέσμως το σύνολο των υποχρεώσεων της. Στα φυσικά πρόσωπα υπήρξε αύξηση κατά 8%. Το 2022 το 87% της κοινωνίας πλήρωσε τους φόρους. Γιατί αυτή η κυβέρνηση και πλειοψηφία μείωσε σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές τη τελευταία 4ετια», είπε και πρόσθεσε: «κάθε χρονιά όλο και περισσότεροι πολίτες πληρώνουν το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων και πράγματι υπάρχει το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος αυξάνει. Το σύνολο των οφειλετών το 2023 είναι 350.000 λιγότεροι από το 2016. Φαίνεται το χρέος να αυξάνει λόγω τόκων αλλά μεγάλο κομμάτι της κοινωνία πληρώνει τις οφειλές».

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 ο κ. Σταϊκόυρας, είπε πως το πρωτογενές έλλειμμα ήταν λίγο πάνω από το 1% και προβλέπεται η οικονομία να επιστρέψει σε πλεόνασμα 0,7% το 2023. 

Σταϊκούρας:Τέλος στις οριζόντιες πολιτικές -Συσταλτική η δημοσιονομική πολιτική του 2024  

Παράλληλα, στην Ολομέλεια αναπτύχθηκε μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τις προκλήσεις της οικονομίας και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τις αναταράξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να σηκώσουν το βάρος ενδεχόμενων επιπτώσεων, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019.

«Πράγματι υπάρχει τάση στη νομισματική πολιτική- και έχει λεχθεί δημοσίως- ότι θα γίνεται πιο συσταλτική. Έχει πρόταγμα δηλαδή να πετύχει μεσομακροπρόθεσμα πληθωρισμό 2%. Αυτό οδηγεί σε αύξηση επιτοκίων και πιθανότατα να υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις. Σήμερα αυτή η κυβέρνηση έχει 2 βασικά προβλήματα. Μειωμένο αλλά επίμονο πληθωρισμό στο 4,5%- εκτιμάμε το 23- και αυξημένο κόστος δανεισμού. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στους πολίτες με κόκκινο χρέος και στους δανειολήπτες με κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια και βλέπουν αυξημένες δόσεις. Τέτοια προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε και συνέχισε: «η άσκηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούω. Λένε, συμφωνήσατε με τράπεζες να δημιουργηθεί μηχανισμός με ευάλωτα νοικοκυριά για να πληρώσουν οι τράπεζες. Έχω πάρει απάντηση από ΤτΕ και ESM ότι αν αυξήσω τη περίμετρο των 30.000 δικαιούχων θα κοκκινήσουν τα δάνεια και θα εγγραφούν στο προϋπολογισμό και θα δυσκολέψει τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδα. Είναι δύσκολη η άσκηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταϊκούρας: Η ΕΚΤ ζητά από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης να περιορίσουν τη βοήθεια στην κοινωνία

Ο κ. Σταϊκούρας, προειδοποίησε επίσης, πως η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει τις επιλογές της και ζητά από τους υπουργούς των Οικονομικών της ΕΕ να περιορίσουν τη βοήθεια στην κοινωνία, καθώς «αν συνεχίζει να αυξάνει η βοήθεια στη κοινωνία, πυροδοτεί πληθωρισμό και η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια».

«Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον οριζόντιες δημοσιονομικές πολιτικές. Το 2024 θα πάμε σε πιο συσταλτική δημοσιονομική πολιτική που ούτως ή άλλως εμείς έχουμε πετύχει», δήλωσε και εξήγησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που η οποία δεν πρόκειται να κλείσει τους επόμενες μήνες ούτε να καταλήξει πριν τα τέλη του 2023. 

«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάρει κάποιους μήνες παραπάνω μέχρι τα τέλη του 23. Εύχομαι να καταλήξουμε σε κοινούς νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Συμφωνήσαμε για το '24 για περιορισμούς που η Ελλάδα επιτυγχάνει. Δεν συμφωνήσαμε σε κανόνες», είπε.

Τις απαντήσεις του υπουργού πάντως προκάλεσαν οι αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος προειδοποίησε πως με βάση την υπάρχουσα κατάσταση η ΕΕ έχει την επιλογή να αυξήσει τα επιτόκια ή να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό. «Ή υψηλά επιτόκια με μεγάλη ύφεση που θα ρίξουν τις τιμές ή πληθωρισμό για μεγαλύτερη περίοδο που μειώνει την αξία περιουσιακών στοιχείων. Αν πάμε με υψηλά επιτόκια τότε πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για το ιδιωτικό χρέος στη χώρα. Θα έχουμε ψηλά επιτόκια για μεγάλη περίοδο και άρα οι αποσπασματικές κινήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», είπε και αναρωτήθηκε αν προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ