Στα «μαλακά» η αξιολόγηση από τους Ευρωπαίους -Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι οριζόντιες παρεμβάσεις στο ρεύμα - iefimerida.gr

Στα «μαλακά» η αξιολόγηση από τους Ευρωπαίους -Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι οριζόντιες παρεμβάσεις στο ρεύμα

Ταμείο Ανάκαμψης σημαία ΕΕ
© Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Στο τραπέζι και τα έκτακτα μέτρα στήριξης- “Πονοκέφαλος” οι κρατικές επιδοτήσεις και τα νέα τιμολόγια του ρεύματος  

Εξαντλητικές, πλην όμως ρουτίνας και χωρίς... τζαρτζαρίσματα, ήταν οι συναντήσεις με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, που ξεκίνησαν την 3η Μεταπρογραμματική Αξιολόγηση, σε ένα μάλλον ρευστό περιβάλλον, όσον αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες που θα πρέπει να αντικαταστήσουν το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εξακολουθούν να έχουν... θεματάκια, καθώς ξεπερνούν τα 2 δισ ευρώ, το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών εφάπαξ κι επικουρικών συντάξεων για τις οποίες επίκειται ειδική νομοθετική ρύθμιση για fast track διαδικασίες, το “ρολάρισμα” του Εξωδικαστικού που απέχει ακόμα από τις προσδοκίες, οι καθυστερήσεις στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη, ήταν στα βασικά θέματα συζήτησης, ωστόσο η γενική αίσθηση που αποκόμισαν οι Έλληνες τεχνοκράτες είναι ότι πάμε για ακόμα ήπια Έκθεση Αξιολόγησης.  

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείψουν τα δημοσιονομικά, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση “ψάχνει” κάποια υπεραπόδοση της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να δώσει την τελευταία “ανάσα” σε πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες “απλώς” υπενθύμισαν ότι στις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να πέσουν τίτλοι τέλους σε όλες τις οριζόντιες παρεμβάσεις, όπως προβλέπει η “γραμμή” που έχει δώσει προ πολλού το Eurogroup, η Κομισιόν αλλά και η ΕΚΤ σε όλες τις κυβερνήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ελληνική πλευρά δεν δόθηκε κάποιο διαφορετικό μήνυμα.  

Επιφυλάξεις από τους τεχνοκράτες για τις έκτακτες δαπάνες και όσα μπορεί να κρύβουν

Όσο για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απλώς επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, για τις έκτακτες δαπάνες που μπορεί να κρύβουν οι χρονίζουσες δικαστικές εκκρεμότητες για μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει αρμοδίως για τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, όταν θα λάβει και θα επεξεργαστεί το καθαρογραμμένο κείμενο της επίμαχης απόφασης.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστρέφοντας στα των κρατικών επιδοτήσεων στο πεδίο της Ενέργειας, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι από την Πρωτοχρονιά του 2024, μαζί με το Μηχανισμό που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2022, θα λήξει και το σημερινό σύστημα οριζόντιων επιδοτήσεων. Αντ' αυτού, σχεδιάζονται ειδικά τιμολόγια για ευάλωτους π.χ. πολύτεκνους, παράλληλα με το Κοινωνικό Τιμολόγιο, ενώ λίαν συντόμως θα διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τους αγρότες.  

Η νέα «κανονικότητα»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και η εικόνα από την αγορά Ενέργειας απέχει έτη φωτός από τις ημέρες της κρίσης, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Στην πραγματικότητα η νέα “κανονικότητα” είναι τιμή φυσικού αερίου γύρω στα 40 ευρώ- αυτό είναι το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού για το 2024- και χονδρική τιμή ρεύματος γύρω στα 100 με 120 ευρώ/MWh.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι τιμές της νέας “κανονικότητας” είναι σαφώς χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2022, αλλά σχεδόν διπλάσιες από τα προ κρίσης επίπεδα. Το Φθινόπωρο του 2019, η τιμή του φυσικού αερίου “έπαιζε” γύρω στα 17 ευρώ και δεν ξεπερνούσε τα 20 ευρώ ως και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αντιστοίχως, η χονδρική του ρεύματος κυμαινόταν στα 50 με 60 ευρώ, πριν ξεκινήσει η απογείωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.  

«Πονοκέφαλος» οι κρατικές επιδοτήσεις και τα νέα τιμολόγια ρεύματος  

Πέρα από το φλέγον θέμα των κρατικών επιδοτήσεων και του κόστους του ρεύματος, “πονοκέφαλο” προκαλεί και η επαναφορά του πρότερου συστήματος υπολογισμού των τελικών χρεώσεων στους καταναλωτές, που όπως έδειξε η εμπειρία της περιβόητης “ρήτρας αναπροσαρμογής”, δεν είναι ιδιαιτέρως “εύπεπτο” για τα περισσότερα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, που δημοσιεύθηκε χθες, οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους ως την 1η Νοεμβρίου για όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις χρεώσεις από την 1η Ιανουαρίου, έτσι αυτοί να μπορέσουν να επιλέξουν ποιο είδος τιμολογίου τους βολεύει.  

Το κατά πόσο είναι σε θέση οι περισσότεροι καταναλωτές να “διαβάσουν” πίσω από τους δυσνόητους όρους και τις γραμμές των λογαριασμών- οι οποίοι θα πρέπει να έχουν και διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το αν είναι σταθερά ή κυμαινόμενα τα τιμολόγια- είναι κάτι που ήδη προκαλεί ιλίγγους στα συναρμόδια υπουργεία...  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ