Σκηνικό οικονομικού πολέμου λόγω Ουκρανίας: Κρατικοποιήσεις, πλαφόν στην ενέργεια, κατάρρευση νομισμάτων - iefimerida.gr

Σκηνικό οικονομικού πολέμου λόγω Ουκρανίας: Κρατικοποιήσεις, πλαφόν στην ενέργεια, κατάρρευση νομισμάτων

Εξαγωγή πετρελαίου
Παγκόσμια ανησυχία / Φωτογραφία: AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Κρατικοποιήσεις ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, εμπάργκο σε εξαγωγές τροφίμων, πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, κατάρρευση νομισμάτων και μετοχών.

Το απόλυτο σκηνικό ενός οικονομικού πολέμου, που μαίνεται παράλληλα με αυτόν σε πόλεις και χωριά της Ουκρανίας. Κι αν για τη «θερμή» φάση της σύρραξης υπάρχουν σενάρια ή και πληροφορίες ότι πλησιάζει στο τέλος της, οι «πληγές» στο πεδίο της οικονομίας θα πάρουν πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μείωση στην τιμή του αερίου μετά τα μέτρα της Κομισιόν

Στο πεδίο της Ενέργειας, η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στα 155 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 60 ευρώ χαμηλότερα μέσα σε ένα 24ωρο, επέτρεψε κάποιους συγκρατημένους στεναγμούς ανακούφισης στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, καθώς εκτιμάται ότι το «πακέτο» που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες και το «πακέτο» που συζητιέται σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες στρεβλώσεις της αγοράς.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να περιοριστεί σε αυτήν τη φάση η διάχυση της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ήδη βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, το πλέγμα των πρόσθετων μέτρων στήριξης, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα βασιστεί κυρίως στις εκτιμώμενες υπερεισπράξεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

«Φάκελος» πετρέλαιο

Στο μέτωπο του πετρελαίου, η θετική έκπληξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συναίνεσαν στην αύξηση της παραγωγής, συνέβαλε στην υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» κατά περίπου 15 δολάρια. Ωστόσο ακόμα κι έτσι παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 67% ακριβότερο από πέρσι κι αν τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ δεν ανοίξουν τις κάνουλες, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να ανάβει «φωτιές» στις τσέπες μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ και υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που πέρασε με ειδική διάταξη το υπουργείο Ανάπτυξης.

πετρέλαιο

Σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια, φοινικέλαιο, ηλιέλαιο έχουν πάρει την ίδια ώρα «φωτιά», δημιουργώντας συνθήκες επισιτιστικής κρίσης στις φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Το ουκρανικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών και το μπλόκο στο ρωσικό σιτάρι, στερεί από την εφοδιαστική αλυσίδα το 30% της παραγωγής, ενώ υπό το φόβο ελλείψεων η μία μετά την άλλη οι χώρες βάζουν απαγορευτικό στις δικές τους εξαγωγές, επιτείνοντας το πρόβλημα παγκοσμίως. Οι αποθήκες σιτηρών του Λιβάνου θα αδειάσουν σε δύο μήνες, τα αποθέματα της Αιγύπτου είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ ακόμα και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία η κυβέρνηση καλεί εσπευσμένα τους κτηνοτρόφους να σπείρουν!

Η τιμή του σιταριού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών κι αυτό φυσικά δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Ήδη δεκάδες κωδικοί προϊόντων «πρώτης γραμμής» όπως τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, το ρύζι έχουν πάρει τις πρώτες ανατιμήσεις και έπονται νέες, ενώ οι αρτοποιοί χαρακτηρίζουν θέμα χρόνου την περαιτέρω αύξηση του ψωμιού πολύ πάνω από το 1 ευρώ. Σημειωτέον ότι αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρει τις διαβεβαιώσεις των κλαδικών φορέων ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας, αυτό θα επιβεβαιωθεί από το πόσο γρήγορα θα φτάσουν τα επόμενα φορτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρούβλι

Οι ανατιμήσεις δεν είναι φυσικά «προνόμιο» της Δύσης. Μετά τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, το ρούβλι κατρακυλά και η υποτίμηση του νομίσματος «ροκανίζει» σε καθημερινή βάση το πορτοφόλι των Ρώσων, που αρχίζουν να ζορίζονται ιδιαιτέρως.

Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα οι τιμές των αυτοκινήτων ανέβηκαν 17%, των τηλεοράσεων 15%, φαρμάκων- λαχανικών ως 7%, ενώ στο χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει ψωμί, καύσιμα, δημητριακά, ζάχαρη. Οι εκτιμήσεις της Capital Economics είναι ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία φέτος μπορεί να φτάσει στο 20%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας. Κι όπως σημειώνουν αναλυτές, αυτός είναι ένας καλός λόγος για να υπάρχει μεγαλύτερη εσωτερική πίεση στον πρόεδρο Πούτιν, προκειμένου να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα η εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ