Σε ποια νησιά τα εξοχικά πωλούνται «χρυσά» και ποιοι τα αγοράζουν - iefimerida.gr

Σε ποια νησιά τα εξοχικά πωλούνται «χρυσά» και ποιοι τα αγοράζουν

Ελληνικά νησιά
Ελληνικά νησιά / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τι δείχνει η μεγάλη έρευνα της Geoaxis σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τα εξοχικά.

Aύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφει η έρευνα της Geoaxis σε 5 από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας.  

Η έρευνα, την οποία συνυπογράφουν οι Βασίλης Παπασωτηρίου κι Ελευθερία Γκορόγια, εστιάζει στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Σέριφο, την Κύθνο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές. Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών. Αναλυτικότερα, στη Μύκονο 3,8% (από 12.488 σε 12.967 euro/τμ), στη Σαντορίνη 4,0% (από 10.385 σε 10.800 euro/τμ), στη Πάρο 3,9% (από 7.485 σε 7.778 euro/τμ), στην Κέα 7,3%, (από 4.947 σε 5.309 euro/τμ) και στη Σέριφο 2,5% (από 3.182 σε 3.262 euro/τμ). 

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με διάμεση επιφάνεια περί τα 250τμ - 300τμ και ακολουθεί η Σαντορίνη με 112τμ και η Σέριφος με 103τμ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά στην Μύκονο και στην Κέα είναι 6-9 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στις τυπικές εξοχικές κατοικίες, σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 2,6% και για τα πέντε νησιά. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν, η Σαντορίνη 5,5% (από 1.849 σε 1.950 euro/τμ), η Πάρος 2,6% (από 1.935 σε 1.985 euro/τμ και η Κέα 2,2% (από 1.843 σε 1.884 euro/τμ). Έπονται η Μύκονος 1,9% (από 2.375 σε 2.419 euro/τμ) και η Σέριφος 0,9% (από 1.419 σε 1.432 euro/τμ).  

Από πλευράς επιφανειών, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 233τμ και στη Σαντορίνη με 140τμ. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 100 – 130τμ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι 12 έτη πλην της Κέας, όπου το απόθεμα είναι αρκετά πιο νέο, με διάμεση ηλικία τα 4 έτη. 

Χαρακτηριστικά Αγοράς Παραθεριστικών Κατοικιών  

• Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας σε πολύ μικρή απόσταση.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες αγοράς ή/και ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει σε ετήσια βάση εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.  

• Η πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση Golden Visa.  

Σύμφωνα, πάντως, με τους ερευνητές της Geoaxis, η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ