Σδούκου: Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών και πηγών ενέργειας - iefimerida.gr

Σδούκου: Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών και πηγών ενέργειας

Στον ρόλο γης Ελλάδας για διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών και πηγών ενέργειας αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Σδούκου
Στον ρόλο γης Ελλάδας για διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών και πηγών ενέργειας αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Σδούκου / Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διασφάλισης εναλλακτικών προμηθευτών και πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησε στην τοποθέτηση αυτή κατά το 2ο «Τhessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist στη Θεσσαλονίκη. Η αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός ότι η χώρα μας υλοποιεί ήδη -και πριν από την κρίση- έναν συνδυασμό έργων που μπορούν να βοηθήσουν τη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει, ώστε να οικοδομηθεί μία ανθεκτικότητα στις οικονομίες μας και να αντισταθούμε σε αυτή την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την ενέργεια σήμερα ως πολιτικό όπλο» υπογράμμισε η κυρία Σδούκου. Αναφερόμενη στα έργα αυτά, είπε ότι είναι περιφερειακές διασυνδέσεις, τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, η νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει για να οχυρωθεί απέναντι στην ενεργειακή κρίση και έχει προετοιμάσει όλους τους προηγούμενους μήνες σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα ενδεχόμενα, από το πιο ήπιο έως το πιο ακραίο, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από τις Βρυξέλλες, από τους δύο κανονισμούς, για την υποχρέωση αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, η χώρα μας είναι στον σωστό δρόμο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ιταλία για τη χρήση χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου και σημείωσε ότι παράλληλα με το FSU που βρίσκεται στη Ρεβυθούσα γίνεται ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση φορτίων LNG στην Ελλάδα.

Ο ρόλος της Ελλάδας έχει ήδη ενισχυθεί στο ευρωπαϊκό τοπίο μέσα από πρότζεκτ, όπως ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP), o ελληνο-βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός (IGB) και η επέκταση των υποδομών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη γέμισαν πολύ γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν»

Οποιοσδήποτε, όμως, θέλει να προωθήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, πέρα από τα έσοδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μείγμα ενέργειας με χαμηλά επίπεδα άνθρακα και πως θα βελτιστοποιήσει τον περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο και θα διασφαλίσει προσιτή ενέργεια, ανέφερε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Το σταμάτημα των ροών στον Nord Stream προσωρινό ή μόνιμο και η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές του φυσικού αερίου δημιουργούν μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τις οικονομίες και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος εκτελεστικός διευθυντής της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης, για να εξασφαλισθούν επιπλέον ποσότητες για τον χειμώνα που έρχεται και διεξάγεται συζήτηση για να υπάρξει παρέμβαση στις αγορές.

«Έχουμε μπει σε εποχή πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Υπάρχουν όμως και θετικά νέα, όπως το ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη γέμισαν πολύ γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. Σε αυτό βοήθησε η συγκυρία ότι υπήρξε πλεόνασμα φυσικού αερίου, λόγω πτώσης της ζήτησης στην Ασία», ανέφερε ο κ. Καραγιαννάκος, εξηγώντας ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ΔΕΠΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας για τον επόμενο χειμώνα και έχει δουλέψει σε σενάρια για να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα ακόμη και σε περιπτώσεις που θα υπάρχει ολική διακοπή.

Παράλληλα, εργαζόμαστε στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και στη Βουλγαρία, είπε ο κ. Καραγιαννάκος και παρατήρησε ότι η διακρατική συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων. Η Βουλγαρία παίρνει LNG από την Ελλάδα, εμείς αποθηκεύουμε αέριο στη Βουλγαρία, σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στην προμήθεια του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα χάρη στις σημαντικές επενδύσεις που έκανε στο παρελθόν, την επέκταση της Ρεβυθούσας και του TAP βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, απ΄ότι στο παρελθόν, είπε η Μαρία Ρίτα Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ τονίζοντας ότι από τη Ρεβυθούσα μπορούν εξαχθούν σημαντικές ποσότητες αερίου και σήμερα έχει διπλασιαστεί αυτή η ικανότητα.

Στον πολύ σημαντικό ρόλο για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) αναφέρθηκε η Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, εκτελεστικό στέλεχος της εταιρείας ICGB Bulgaria. Σημείωσε ότι, «πλέον έχει αποκτήσει και μεγαλύτερο ρόλο λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και αποτελεί βασικό πρότζεκτ για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η κυρία Γκεοργκίεβα είπε ότι, το έργο είναι στο τελικό στάδιο και ο IGB θα τεθεί σε λειτουργία από 1η Οκτωβρίου εκτιμώντας ότι επηρεάσει τις τιμές στον τομέα της ενέργειας και θα ωφελήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σδούκου: Στόχος να απορροφήσουμε 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025 για πράσινες επενδύσεις

Η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετείχε και σε άλλο πλαίσιο ομιλιών στο 2ο «Τhessaloniki Metropolitan Summit» του Economist, στο οποίο έλαβαν επίσης μέρος ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Θωμάς Αχείμαστος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, και ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η πράσινη μετατροπή των δικτύων φυσικού αερίου, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν ανανεώσιμες μορφές αερίου όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, και ο επανασχεδιασμός σε ό,τι αφορά τη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, αποτελούν τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ως απάντηση στην πρόκληση της πράσινης μετάβασης και απανθρακοποίησης μέσα στο νέο τοπίο που έχει διαμορφώσει ο ενεργειακός πόλεμος.

«Η Ελλάδα είχε την προνοητικότητα να σχεδιάσει την πράσινη μετάβαση εδώ και τρία χρόνια και τώρα να βρίσκεται σε φάση υλοποίησης», τόνισε η κ. Σδούκου, σημειώνοντας ότι το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα από το 2019, έθεσε ψηλά τον πήχη για τη μείωση των εκπομπών αερίου και θερμοκηπίου, την αύξηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και τον πυλώνα της τελικής εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Όπως διευκρίνισε, σε ό,τι αφορά την προώθηση των ΑΠΕ, έχει υλοποιηθεί το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ στο κομμάτι της εξοικονόμησης «έχουμε διαρκώς καινούρια εργαλεία για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάθε είδους κτίρια στη χώρα που χρειάζεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά».

Η ίδια επισήμανε ότι, «το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράλληλα με αυτόν τον άλλο κόσμο των επίκαιρων κρίσεων, των τιμών ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, είναι να απορροφήσουμε το 32% των κονδυλίων που έχει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που απευθύνονται σε πράσινες επενδύσεις - είναι 4,5 δισεκατομμύρια - να το απορροφήσουμε, να το ρίξουμε στην αγορά μέχρι το τέλος του 2025 […] Επικεντρωνόμαστε χωρίς πολλά λόγια σε πρότζεκτ που θα απορροφήσουν αυτά τα ποσά, έχουμε στο υπουργείο κάτω από το RRF συνολικά 24 δράσεις στον τομέα της ενέργειας, της εξοικονόμησης, της ηλεκτροκίνησης, του περιβάλλοντος της αειφορίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ευρώπη στη σημερινή ενεργειακή κρίση, σε μεγάλο βαθμό πληρώνει λάθη του παρελθόντος »

«Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, και αυτό σχετίζεται με τους μηχανισμούς που καθορίζουν τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», είπε ο κ. Νικόλοφ, εκφράζοντας την άποψη ότι η ΕΕ επέτρεψε να μετατραπεί η ενέργεια σε χρηματοοικονομικό εργαλείο και να τριπλασιαστούν οι τιμές της, ενώ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η ΕΕ δεν έχει καταρτίσει ακόμη έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση της κρίσης. «Αν θέλουμε να έχουμε συνέργειες, θα πρέπει να συμβαδίσουμε, αλλά η κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της πολιτική, έχει τον δικό της χάρτη. Εφόσον οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν αποφασίζουν για μία κοινή πολιτική, τότε ο φετινός και επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολοι για την Ευρώπη», εκτίμησε.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο θα αντικαταστήσει 4,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου»

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Κοπελούζου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέπτυξε ο αντιπρόεδρός του, Θωμάς Αχείμαστος, δίδοντας έμφαση στα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται για πάρκα φωτοβολταϊκών, αιολικά και υπεράκτια αιολικά πάρκα, με πρώτο εκείνο που σχεδιάζεται έξι ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2008, τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση σε συνεργασία με την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους διαχειριστές και τους μεταφορείς, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Αιγύπτου, να σχεδιάζουμε πια την υλοποίηση του έργου χωρητικότητας 3000 μεγαβατ που θα φέρει ηλεκτρισμό που θα παράγεται από πράσινη ενέργεια στην Αίγυπτο, τόσο από φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά».

Όπως εξήγησε και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πλήρη λειτουργία του «το καλώδιο αυτό θα μπορεί να αντικαθιστά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που τώρα χρησιμοποιούμε για να παράγουμε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το βιομεθάνιο θα αποτελέσει μία από τις ελάχιστες, αν εξαιρέσουμε τις ΑΠΕ, παραγωγικές πηγές ενέργειας της χώρας»

Τις πρωτοβουλίες της ΔΕΔΑ για την πράσινη μετάβαση του δικτύου φυσικού αερίου παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της, Μάριος Τσάκας. «Στο κομμάτι των ανανεώσιμων αέριων καυσίμων, εστιάζουμε σε αυτά που είναι πιο κοντά σε εμάς, όπως είναι το βιομεθάνιο σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση το υδρογόνο. Η εταιρεία κατέθεσε στο ΥΠΕΝ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να αρχίσει η κουβέντα για το θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής του βιομεθανίου στην ελληνική αγορά σε τιμή ανταγωνιστική, ή χαμηλότερη από την τιμή φυσικού αερίου.

Αιτηθήκαμε στη ΡΑΕ μία προσωρινή άδεια διαχειριστή βιομεθανίου, γιατί έχουμε ήδη συμβάσεις προγραμματικές με παραγωγούς, οι οποίοι θέλουν να μπουν στην αγορά της παραγωγής, και μέσω του δικτύου, στη διανομή βιομεθανίου. Το βιομεθάνιο θα παράγεται τοπικά από υπολείμματα αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και θα αποτελέσει μία από τις ελάχιστες, αν εξαιρέσουμε τις ΑΠΕ, παραγωγικές πηγές ενέργειας της χώρας μας», εξήγησε, σημειώνοντας ότι πως θα πρέπει «από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον άξονα repower eu που ακολουθεί, να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να γίνουν οι επενδύσεις μετατροπής των δικτύων μας σε πράσινα δίκτυα».

«Δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, γιατί έκαναν αυτό που έκανε όλη η Ευρώπη»

Την άποψη ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, γιατί έκαναν αυτό που έκανε όλη η Ευρώπη, επενδύοντας στο φυσικό αέριο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν τα δίκτυα την επόμενη πενταετία για να υποδεχθούν το υδρογόνο, να περάσουν κάποιοι καταναλωτές σε έξυπνες μετρητές, «να περάσουμε σε ένα έξυπνο δίκτυο βιώσιμο σήμερα για τα επόμενα χρόνια».

«Όταν το 70% του αερίου πάει στην Ελλάδα σε ηλεκτροπαραγωγή και το 1 δισ. πάει μέσω των εταιρειών διανομής στα σπίτια, τις βιομηχανίες, η πρόταση είναι να γυρίσει σε λιγνίτη και ντίζελ η ηλεκτροπαραγωγή», σημείωσε ο κ. Μπακούρας, καλώντας την Πολιτεία «να πάρει μέτρα να στηρίξει καταναλωτές φυσικού αερίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ