Ρύθμιση δανείων ελβετικού φράγκου: Προθεσμία 6 μηνών για τη μετατροπή των ενήμερων δανείων σε ευρώ με ευνοϊκή ισοτιμία - iefimerida.gr

Ρύθμιση δανείων ελβετικού φράγκου: Προθεσμία 6 μηνών για τη μετατροπή των ενήμερων δανείων σε ευρώ με ευνοϊκή ισοτιμία

Ελβετικό φράγκο
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προθεσμία έξι μηνών θα έχουν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου ώστε να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη ρύθμιση θα μπορούν και να μετατρέψουν τα ενήμερα δάνεια τους σε ευρώ με ευνοϊκή, βελτιωμένη ισοτιμία, με σταθερό επιτόκιο για την υπόλοιπη διάρκεια η οποία μπορεί να παραταθεί ως 5 χρόνια ή να ενταχθούν στον εξωδικαστικό αν το δάνειο τους είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή δίνοντας τη δυνατότητα στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου να μειώσουν την οφειλή τους εξαλείφοντας τον συναλλαγματικό και επιτοκιακό κίνδυνο.

Η βελτίωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (από 20%-50%) για τη μετατροπή των εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρώ και του επιτοκίου (από 2,3%-2,5%) καθορίζεται βάσει τριών εισοδηματικών και περιουσιακών κατηγοριών ενώ σε μια τέταρτη κατηγορία που προβλέπει μικρότερο κούρεμα – 15% - και υψηλότερο επιτόκιο 2,9% αφορά τους οφειλέτες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω τρεις εισοδηματικές κατηγορίες. Σε ότι αφορά τις προθεσμίες προβλέπεται (παρ. 17 ): « Η δυνατότητα μετατροπής του νομίσματος του δανείου ισχύει για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εντός του οποίου πρέπει να έχει κατατεθεί η βεβαίωση της παρ.6 με αίτημα μετατροπής ή η υποβολή αίτησης κατά την παρ. 7.»

Σημειώνεται ότι η παράγραφος 6 αφορά τη διαδικασία διαπίστωσης πλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων ( 3 εισοδηματικές κατηγορίες) μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους . Η αίτηση συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου. Μετά την υποβολή της αίτησης, εκδίδεται βεβαίωση ένταξης σε μία από τις κατηγορίες και παρέχεται η δυνατότητα α) στον πιστωτή, να λάβει γνώση των στοιχείων της κατηγορίας στην οποία εντάσσεται ο οφειλέτης, β) στον δανειολήπτη, να λάβει τα στοιχεία της ρύθμισης της κατηγορίας στην οποία ανήκει.

Ποιες είναι οι κατηγορίες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά τους δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν σε καμία εισοδηματική κατηγορία (παρ. 7) η υποβολή του αιτήματος μετατροπής του δανείου γίνεται στην τράπεζα τους ή στους ειδικούς διαδόχους της.
Μάλιστα για αυτή την  κατηγορία δανειοληπτών η προθεσμία των 6 μηνών ξεκινάει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Για τους υπόλοιπους,  δύο μήνες μέτρα τη δημοσίευση στην ΕΚ καθώς οι σχετικές διαδικασίες θα γίνουν μέσω  ηλεκτρονικής πλατφόρμας  της γενικής γραμματείας.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου ορίζεται ως ισοτιμία αναφοράς που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη μετατροπή του νομίσματος του δανείου και γίνεται με μηδενική προμήθεια.

Με την ένταξη στη ρύθμιση καταργούνται εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκονται και παύουν τυχόν διωκτικά μέτρα των πιστωτών ή των διαδόχων τους (σ.σ. servicers).

Επίσης, στη ρύθμιση δεν εμπίπτει το ήδη εκτελεσθέν μέρος της σύμβασης, καθώς και αποσβεσθείσες οφειλές ή συμβάσεις που για οποιονδήποτε λόγο έχουν παύσει να ισχύουν, δηλαδή  η ρύθμιση αφορά το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προϋπόθεση εφαρμογής της ρύθμισης είναι η τήρησή της για όλη τη διάρκεια και μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου. Εάν δεν τηρηθεί, η ρύθμιση παύει να ισχύει από την έναρξη της εφαρμογής της, η οφειλή επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς (πριν από την εφαρμογή της ευνοϊκής ισοτιμίας) και γίνεται άμεσα απαιτητή στο σύνολό της.
Σε ότι αφορά τα δάνεια ελβετικού φράγκου που είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης  - εντός 6 μηνών  την ημερομηνία ισχύος της διάταξης - μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το σύνολο της οφειλής σε ελβετικό φράγκο στην τρέχουσα ισοτιμίας (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης), με τους επιτοκιακούς και λοιπούς όρους που προβλέπονται στον εξωδικαστικό. Η λύση που προκύπτει από τον αλγόριθμο καθίσταται υποχρεωτική για τους πιστωτές, χωρίς πρόσθετα φίλτρα περιουσίας ή εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας τα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2005 -2009, σε μια συγκυρία όπου το επιτόκιο του ελβετικού ήταν σημαντικά χαμηλότερο και, διεθνώς, δεν υπήρχε πρόβλεψη για μια τόσο δραστική μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ–ελβετικού. Στη συνέχεια, με αφετηρία τη διεθνή κρίση, η ισοτιμία επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να θέσει για μεγάλο διάστημα όριο στο 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά. Όταν το όριο αυτό ήρθη αιφνιδιαστικά, η ισοτιμία μεταβλήθηκε απότομα και παραμένει χαμηλότερα — σήμερα περίπου στο 0,94. Έτσι, επειδή η οφειλή είναι σε ελβετικό νόμισμα, το ανεξόφλητο κεφάλαιο σε όρους ευρώ επιβαρύνθηκε, ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρώπων που πλήρωναν επί χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι την εποχή που χορηγήθηκαν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (2005-2009) και δεν υπήρχε καμία διεθνής πρόβλεψη για έντονη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου,  το επιτόκιο του ελβετικού ήταν σταθερά χαμηλότερο από εκείνο του ευρώ, κατά μέσο όρο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από το 2008 έως σήμερα.
Την περίοδο πριν από την κρίση χορηγήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 57.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων ελβετικών (CHF) φράγκων. Από αυτά, περίπου το 60% του αρχικού κεφαλαίου έχει ήδη αποπληρωθεί, συχνά με πολύ υψηλότερο πραγματικό κόστος. H ρύθμιση αφορά περίπου 40.000 δάνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δάνεια ελβετικό φράγκο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ