Κλειστά κρατάει το υπουργείο Οικονομικών τα χαρτιά του σε ότι αφορά την ρύθμιση για τα δάνεια ελβετικού φράγκου που αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα.
Πέραν για το ύψος του «κουρέματος» από 10%-25% και του σταθερού επιτοκίου 2,3%-2,9% για τα δάνεια που θα μετατραπούν σε ευρώ που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» οι δανειολήπτες περιμένουν την οριστικοποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινάνε από ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ και 150.000 ευρώ ακίνητη περιουσία για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό -στην πρώτη κατηγορία που θα προβλέπει κούρεμα 25% και σταθερό επιτόκιο 2,3%- και προσαυξάνεται βάσει οικογενειακής κατάστασης και προστατευόμενων μελών. Επίσης θα υπάρχουν και άλλα περιουσιακά κριτήρια, όπως καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.
Μια ακόμα κατηγορία, αυτή χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπει 10% «κούρεμα» και επιτόκιο 2,9%.
Σύμφωνα με πληροφορίες σαφή εικόνα για τα κριτήρια, τη βασική αρχιτεκτονική της ρύθμισης δεν είχαν, μέχρι πριν μερικά 24ώρα τράπεζες και servicers στα χαρτοφυλάκια των οποίων βρίσκονται 20.000 και 15.000 δάνεια αντίστοιχα.
Η κατηγοριοποίηση των δανείων
Μια δύσκολη άσκηση για το οικονομικό επιτελείο ήταν η κατηγοριοποίηση των δανείων του ελβετικού δηλαδή ενήμερα μετά από ρύθμιση κυρίως με λύση step up, stage 2, μη εξυπηρετούμενα αλλά και βάσει χρόνου αποπληρωμής κλπ.
Μια ακόμα κατηγορία είναι αυτή των δανείων που πέρασαν στους servicers και έχουν ρυθμιστεί με σημαντικό «κούρεμα» λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση υπόλοιπου οφειλής και αξίας του ακινήτου. Tην περίοδο μάλιστα που οι τιμές των ακινήτων είχαν υποχωρήσει σημαντικά και το δάνειο ξεπερνούσε κατά πολύ την αξία του ακινήτου/ενέχυρου το «κούρεμα» μπορεί να έφτανε και το 50%. Εκτιμάται πάντως ότι τα προηγούμενα χρόνια τα «κόκκινα» στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο ρυθμίστηκαν με «κούρεμα» της τάξης του 30%-40%, εφόσον βέβαια τηρείται η ρύθμιση.
Περιθώριο έως 6 μήνες στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει περίπου 6 μήνες περιθώριο στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν τη λύση θα τους προσφερθεί και η οποία απαλείφει τον συναλλαγματικό και επιτοκιακό κίνδυνο καθώς τα δάνεια μετατρέπονται σε ευρώ και το επιτόκιο θα είναι σταθερό μέχρι την αποπληρωμή του δανείου τη στιγμή μάλιστα που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μηδενίζει τα επιτόκια της όταν το euribor 3μήνου που είναι το επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα στεγαστικά είναι κάτω από 2%. Σύμφωνα με τις καταρχήν εκτιμήσεις οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες ελβετικού που θα επιλέξουν τη ρύθμισης θα έχουν «κούρεμα» μεταξύ 15%-20%. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από τα περιουσιακά κριτήρια καθώς λόγω της ανόδου των ακινήτων πολλοί δανειολήπτες μπορεί τελικά να περιοριστούν σε κούρεμα 10%
Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» και από τις εποπτικές αρχές κάτι που αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.