Πόσα αναλογούν στην Ελλάδα από τον νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό -Τι προβλέπεται για τα νέα αγροτικά κονδύλια - iefimerida.gr

Πόσα αναλογούν στην Ελλάδα από τον νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό -Τι προβλέπεται για τα νέα αγροτικά κονδύλια

φυτοφάρμακα
Φωτογραφία: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φωτίζονται σιγά-σιγά οι πτυχές του νέου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, που παρουσίασε χθες (17/7) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο σφοδρές αντιδράσεις από κυβερνήσεις αλλά κι από μέλη της Κομισιόν.

Τα κονδύλια, που αναλογούν στην Ελλάδα, από τον νέο Προϋπολογισμό που προτείνει η Κομισιόν για την περίοδο 2028- 2034, ανέρχονται σε 49,2 δισ. Από αυτά, τα 3,5 δισ προορίζονται για Μεταναστευτικό και εσωτερική ασφάλεια και 2,8 δισ για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πίνακας
πίνακας

Τα συνολικά κονδύλια (μαζί με αγροτικά) της τρέχουσας περιόδου (2021-2027) ανέρχονται σε περίπου 42 δισ. Αστερίσκος, η αποπληρωμή των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 13 δισ.), που πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνονται από το 2037, με ορίζοντα αποπληρωμής την περίοδο 2046- 2056.

Τα αγροτικά κονδύλια

Η ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει χρηματοδότηση 387 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από αυτά, τα 291,1 δισ. προορίζονται για άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις των αγροτών (επιδοτήσεις) και χρηματοδότηση παρεμβάσεων σε στρατηγικούς τομείς για την ΕΕ π.χ. μελισσοκομία, οπωροκηπευτικά, κρασί κλπ. Τα υπόλοιπα 95,5 δισ. αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, π.χ. δράσεις για το κλίμα και έχουν και εθνική συμμετοχή.

Στα καθ' ημάς, το σύνολο των αγροτικών κονδυλίων για την περίοδο 2021- 2027, διαμορφώνεται σε περίπου 18,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν για την περίοδο 2028- 2034 προβλέπει εγγυημένα 300 δισ. για τις εισοδηματικές ενισχύσεις, δηλαδή λίγο παραπάνω από την τρέχουσα περίοδο, αλλά με αυστηρότερους ελέγχους. Όσο για τα κονδύλια για τις πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης υποτίθεται ότι θα εξασφαλιστούν από τα υπόλοιπα προγράμματα των κρατών-μελών.

Το βασικό πρόβλημα της νέας ΚΑΠ είναι ότι δεν υπάρχει ΚΑΠ ξεχωριστή. Τα αγροτικά κονδύλια συνυπολογίζονται στα υπόλοιπα που θα προβλεφθούν για τα κράτη-μέλη, άρα πάμε για εθνικά σχέδια και είναι μείζον ζήτημα αν μπορούμε να μιλάμε πλέον για Κοινή Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένη την ευελιξία στη μεταφορά πόρων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν, ο φόβος είναι ότι ο αγροτικός τομέας σε όλη την Ευρώπη θα είναι τελικά «ριγμένος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ