Πώς το εμβόλιο της Pfizer αλλάζει τα δεδομένα και στην ελληνική οικονομία -Άνεμος αισιοδοξίας - iefimerida.gr

Πώς το εμβόλιο της Pfizer αλλάζει τα δεδομένα και στην ελληνική οικονομία -Άνεμος αισιοδοξίας

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας
Τα εμπορικά καταστήματα ετοιμάζονται να σηκώνουσ ρολά για click away και ραντεβού / Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Είναι μια τεράστια είδηση. Το βασικό σενάριο γίνεται πιο στέρεο» σημείωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, σχολιάζοντας στο iefimerida.gr την είδηση για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και πώς αυτό επηρεάζει αυτό τις οικονομικές εξελίξεις.

«Αν είναι όντως τόσο ισχυρή η αποτελεσματικότητά του και σε συνδυασμό με τον αριθμό των εμβολίων που θα πάρουμε στην Ελλάδα, τότε θα μπορέσουμε να βγούμε πιο γρήγορα από την πανδημία. Σβήνουν οι πιθανότητες για πανδημία διαρκείας» τονίζει ο ίδιος παράγοντας, εκτιμώντας ότι πλέον κερδίζει έδαφος και αποκτά ισχυρές βάσεις το σενάριο σταδιακής επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα μέσα στην Ανοιξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανακοινώσεις της Pfizer άλλαξαν τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό

Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαίωση του βασικού σεναρίου εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έδειχνε να κλυδωνίζεται μετά το δεύτερο lockdown και τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της Υγείας, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Είναι ενδεικτικό ότι οι εκτιμήσεις που γίνονταν μόλις χθες το πρωί στο οικονομικό επιτελείο, εν όψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού, άλλαξαν και τα μεγέθη τροποποιήθηκαν- τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- μετά την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer, που προκάλεσε ξέφρενο πάρτι στα χρηματιστήρια και τις αγορές κρατικών ομολόγων κι εμπορευμάτων.

Αναμφίβολα, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα «μαύρων» ειδήσεων, πρόκειται για έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, που βρέθηκε αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, σε μια συγκυρία όπου η αγορά έδειχνε να ανακτά το βηματισμό της.

«Το lockdown μας επηρέασε, ωστόσο η νέα εξέλιξη μας ξεαγχώνει» παραδέχεται ο ίδιος παράγοντας, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα του Οκτωβρίου, δηλαδή προ καραντίνας, ήταν δημοσιονομικά ενθαρρυντική, αφού υπερκαλύφθηκαν οι λογιστικές απώλειες των περίπου 350 εκατ. Ευρώ του Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως 4 δις υπολογίζεται ο τζίρος στο λιανεμπόριο τα Χριστούγεννα

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα. Κάθε άλλο. Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν κρίσιμες, ανεξαρτήτως των θετικών εξελίξεων στο επιστημονικό πεδίο. Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις επιδημιολογικές εξελίξεις, καθώς από την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα κριθεί αν μπορεί να διασωθεί ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, που υπολογίζεται σε περίπου 3,5- 4 δισ για το λιανεμπόριο και περίπου 500 εκατ. Ευρώ για την εστίαση.

«Εάν καταφέρουμε να ανοίξουμε ως τις 10 Δεκεμβρίου, θα έχουμε μια λογική χριστουγεννιάτικη αγορά», εκτιμά ο ίδιος παράγοντας, παρατηρώντας ότι ο τζίρος του Οκτωβρίου ήταν καλός, με αύξηση κατά περίπου 7% των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι αναμένεται απόφαση με την οποία θα ικανοποιηθεί το αίτημα του εμπορικού κόσμου, για «πάγωμα» των πωλήσεων διαρκών αγαθών π.χ. ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, από τα super markets, όσο διαρκεί το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα κι αν οι θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο αλλάζουν τις ισορροπίες για το 2021, η φετινή χρονιά φλερτάρει με διψήφια ύφεση, ενδεχομένως πάνω από 10%, ενώ η μάχη για την ανεργία θα συνεχιστεί εβδομάδα με την εβδομάδα, με παροχή ρευστότητας περίπου 3 δισ ευρώ ως το τέλος του χρόνου και νέες αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων για μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ