Οικονομολόγος προειδοποιεί: Η Πορτογαλία θα υποστεί μεγάλη ύφεση εξαιτίας του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Οικονομολόγος προειδοποιεί: Η Πορτογαλία θα υποστεί μεγάλη ύφεση εξαιτίας του κορωνοϊού

Πορτογαλία
/ Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο οικονομολόγος Βίτορ Μπέντου αναμένει ότι η Πορτογαλία θα υποστεί «μεγάλη ύφεση» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Ο Μπέντου, που είχε διατελέσει σύμβουλος του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα (2006-2016), πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να διαπιστωθεί είναι «πόσο θα διαρκέσει» η ύφεση και ποια θα είναι «η μορφή» που θα πάρει «η ανάκαμψη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπό άλλες περιστάσεις, θα κάναμε προβλέψεις στηριγμένοι σε πιο στέρεες βάσεις. Αλλά τώρα, τα πάντα είναι ευμετάβλητα και ο βαθμός αβεβαιότητας μεγαλύτερος», αναγνώρισε.

Η κρίση επηρεάζει και την προσφορά και την ζήτηση

Ο Μπέντου, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανησυχεί διότι η κρίση επηρεάζει τόσο τη ζήτηση, όσο και την προσφορά, εξήγησε και πρόσθεσε πως υπάρχει «διακοπή στο οικονομικό κύκλωμα» εξαιτίας της πανδημίας. Ο κόσμος μπορεί να «έχει χρήματα», μπορεί «να θέλει να αγοράσει», αλλά «δεν είναι σε θέση να πάει σε καταστήματα», σημείωσε. Ταυτόχρονα, καταγράφεται σοκ στην πλευρά της προσφοράς, εν μέσω «της μείωσης της προσφοράς εργασίας λόγω της ασθένειας και λόγω των μέτρων περιορισμού», συμπλήρωσε.

Αν τα μέτρα διαρκέσουν δύο μήνες, συνέχισε η χώρα «μπορεί να αντέξει» τον αντίκτυπο στο παραγωγικό δυναμικό της, αλλά εάν η κρίση κρατήσει περισσότερο, τα πράγματα θα γίνουν «πολύ δύσκολα, ακόμη και για τις πιο γερές επιχειρήσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ στην Πορτογαλία προβλεπόταν αρχικά να διαρκέσει από τη 19η Μαρτίου ως τη 17η Απριλίου. Όμως ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα δήλωσε ότι θα ζητήσει τα μέτρα να παραταθούν έως τουλάχιστον τις αρχές Μαΐου.

Κατά τον Μπέντου, η Λισαβόνα για καιρό «αγνοούσε» το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. «Πριν από καιρό, κάποιοι προειδοποιούσαν για αυτό, ότι η χώρα ήταν ευάλωτη κι αυτό θα γινόταν απτό σε περίοδο απρόσμενης κρίσης», είπε στο LUSA.

Για την ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας

Το 2019, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας έφθασε το 117,7% του ΑΕΠ. Ερωτηθείς για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο Μπέντου πρότεινε να αξιοποιηθεί η «ευκαιρία» που έκρινε πως παρουσιάζεται για «να αλλάξει κατεύθυνση η εθνική βιομηχανία». Σε ερώτηση που του έγινε για τη διένεξη όσον αφορά τον ρόλο της ΕΕ, ο οικονομολόγος έκρινε πως αντιδρά «όπως έπρεπε» και προειδοποίησε πως «θα βρει λύση που δεν θα τους ικανοποιεί όλους, αλλά θα είναι η εφικτή λύση».

Ως χθες Κυριακή στην Πορτογαλία καταγράφονταν 504 ασθενείς είχαν υποκύψει στην COVID-19 επί συνόλου 16.585 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές εκτίμησαν το Σάββατο ότι η χώρα βρίσκεται στη φάση της κορύφωσης της ασθένειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πορτογαλία Οικονομία Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ