«Αστρονομικά» τα ενοίκια για τον μέσο εργαζόμενο: Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -Ο χάρτης της αγοράς

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν. Αυτό είναι καλό νέο, μετά την καθίζηση της μνημονιακής περιόδου. Ένας μισθωτός πρέπει να δουλέψει 44 χρόνια για να αποκτήσει δικό του κεραμίδι.

Το κακό είναι ότι η αύξηση των τιμών υπερβαίνει κατά πολύ το ρυθμό αύξησης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, απομακρύνοντας το όνειρο απόκτησης κατοικίας για χιλιάδες εργαζόμενους, ειδικά σε περιοχές που καθίστανται ολοένα και πιο ελκυστικές λόγω αισθητικών παρεμβάσεων ευρείας κλίμακας ή βελτίωσης των υποδομών.

Από δύσκολη έως ακατόρθωτη η αγορά κατοικίας με τους τωρινούς μισθούς

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 1.328 ευρώ για τους άνδρες και στα 1.158 ευρώ για τις γυναίκες. Με βάση τα δεδομένα από την αγορά ακινήτων, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στα Νότια Προάστια- όπου στρέφεται το αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω Ελληνικού και παραλιακού μετώπου- έχει ζητούμενη τιμή γύρω στις 281.000 ευρώ. Αν ένας εργαζόμενος αποφασίσει να βάζει στην άκρη το 40% του μηνιαίου μισθού του για να αποκτήσει ένα τέτοιο ακίνητο με… θαλασσινή αύρα, πολύ απλά θα χρειαστεί να δουλέψει για 44 ολόκληρα χρόνια.

Αν ο εργαζόμενος έχει και σύντροφο, που θα αποφασίσει, επίσης, να βάζει στην άκρη το 40% των μηνιαίων αποδοχών, τότε το όνειρο έρχεται λίγο πιο κοντά: στα «μόλις» 24 χρόνια. Φυσικά τα παραδείγματα είναι υποθετικά, αλλά καταδεικνύουν τη δυσκολία απόκτησης ακινήτου και δη νεόδμητου σε περιοχές αναβαθμισμένες. Όσο για τη λύση του τραπεζικού δανεισμού, που «αξιοποιήθηκε» κατά κόρον την περίοδο 2002- 2007 όταν χιλιάδες νοικοκυριά «φορτώθηκαν» με υπέρογκα δάνεια, τα οποία στη δεκαετία που ακολούθησε «έσκασαν», τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι ενδεικτικό ότι οι ροές νέων στεγαστικών δανείων παραμένουν αρνητικές από τον Ιούλιο του 2010 (!) λόγω του συνδυασμού χαμηλής ζήτησης και πολύ αυστηρών κριτηρίων.

Η αγορά

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του spitogatos.gr αποτυπώνουν απόλυτα την κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,12% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020, ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,3% σε όλη την Επικράτεια σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Μάλιστα από την αναλυτικότερη εξέταση των στοιχείων του δείκτη προκύπτουν σαφείς τάσεις αποκέντρωσης στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Ειδικότερα στην Αττική:

  • Οι υψηλότερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης παρατηρούνται σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας.
  • Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης καταγράφονται τόσο στα Βόρεια Προάστια (Χολαργός και Βριλήσσια) όσο και στα Δυτικά (Πετρούπολη και Κερατσίνι).
  • Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ενοικίασης αφορά κυρίως παραθαλάσσια μέρη και παραθεριστικές περιοχές πλησίον της Αθήνας.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη:

  • Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις ζητούμενες τιμές πώλησης σε περιοχές έξω από το κέντρο με την Τριανδρία, την Πολίχνη και τη Σταυρούπολη να σημειώνουν υψηλά επίπεδα ετήσιας μεταβολής στις ζητούμενες τιμές πώλησης.
  • Αντίστοιχα οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης παρατηρούνται κατά βάση σε περιοχές μακριά από το κέντρο της πόλης, όπως το Πανόραμα και η Πυλαία.

«Η υγειονομική κρίση της covid-19 επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, με την αγορά ακινήτων να μη μένει αλώβητη. Βάσει των στοιχείων που σταθερά συλλέγουμε από τις πλατφόρμες μας όλο αυτό το διάστημα, το οποίο πλέον είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα συμπεράσματα να είναι ακόμα πιο ασφαλή, η πανδημία δείχνει να έχει αλλάξει μόνιμα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των χρηστών, με τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές να δείχνουν προτίμηση σε μεγαλύτερα ακίνητα εκτός του κεντρικού ιστού των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μας. Ταυτόχρονα, η συνολική αύξηση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα είναι ενδεικτική της γενικότερης αύξησης της ζήτησης στο ελληνικό real estate, τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς», σημειώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ