Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό επηρεάζουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών -Πώς θα κινηθούν ΕΚΤ και Fed - iefimerida.gr

Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό επηρεάζουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών -Πώς θα κινηθούν ΕΚΤ και Fed

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: AP Photo / Michael Probst
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Με τα δεδομένα για τον πληθωρισμό να αλλάζουν συνεχώς, οι εκτιμήσεις των αγορών για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μεταβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πλέον, η πλειοψηφία των αναλυτών βλέπει πιθανή την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ αντίστοιχα οι προβλέψεις για την ΕΚΤ δείχνουν Ιούνιο, αλλά με λιγότερες πιθανότητες συγκριτικά με ένα νωρίτερα, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι προσδοκίες που βασίζονται στην αγορά για τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ και της Fed αναθεωρήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4% έως τον Ιούνιο του 2024, όταν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προεξοφλείται με πιθανότητα 75%, από 83% πιθανότητα πριν από έναν μήνα- οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια συνολικά κατά όχι περισσότερο από 75 μονάδες βάσης (68% πιθανότητα) κατά τη διάρκεια του 2024, αναθεωρώντας την προηγούμενη σχεδόν βέβαιη προσδοκία τους για συνολική μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραψε, σε ομιλία της στο συνέδριο ECB and its Watchers XXIV στις 20 Μαρτίου, ότι η αύξηση των μισθών, τα περιθώρια κέρδους και η αύξηση της παραγωγικότητας είναι οι «τρεις παράγοντες που θα είναι καθοριστικοί για να διασφαλιστεί ότι η πορεία του πληθωρισμού θα εξελιχθεί όπως προβλέπουμε».

 Sources: LSEG and Bank of Greece
Sources: LSEG and Bank of Greece
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να είναι υψηλότερος του αναμενόμενου, η Fed αναμένεται τώρα να διατηρήσει το επιτόκιο στο σημερινό εύρος του 5,25%-5,5% πιθανότατα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, οπότε και θεωρείται πιθανή μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β., αποτελώντας αναθεώρηση έναντι των προσδοκιών πριν από ένα μήνα, όταν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θεωρούνταν πολύ πιθανή.

Μέχρι το τέλος του 2024, το επιτόκιο της Fed αναμένεται τώρα με περίπου ίσες πιθανότητες να είναι είτε 50 είτε 25 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ό,τι σήμερα, ενώ πριν από ένα μήνα οι αγορές ανέμεναν μειώσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης συνολικά.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι «δεδομένης της ισχύος της οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την πολιτική».

 Sources: LSEG and Bank of Greece
Sources: LSEG and Bank of Greece
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληθωρισμός σε ευρωζώνη και ΗΠΑ

Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ στην ευρωζώνη, μειώθηκε ελαφρά στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024 από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την υποχώρηση του πληθωρισμού για τις συνιστώσες των τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Ο πυρήνας του πληθωρισμού (χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) μειώθηκε επίσης σε 2,9% τον Μάρτιο 2024 από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 3,5% τον Μάρτιο του 2024, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού βάσει του ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Μάρτιο του 2024, αντιστοιχώντας στην ένδειξη του Φεβρουαρίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,1% τον Φεβρουάριο. Υψηλότερους ετήσιους ρυθμούς παρουσίασαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες.

Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε επίσης σε 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,0% τον Φεβρουάριο, λόγω υψηλότερων ετήσιων ρυθμών και στις δύο συνιστώσες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 3,5% τον Μάρτιο του 2024, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού βάσει του ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Μάρτιο του 2024, αντιστοιχώντας στην ένδειξη του Φεβρουαρίου.

Κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Επιπλέον, το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω θάλασσας από την Κίνα προς την Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023 λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιτόκια πληθωρισμός ΕΚΤ Fed
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ