fbpx Πλήρης οδηγός για την ασφάλιση της μηχανής σου | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης οδηγός για την ασφάλιση της μηχανής σου

Ασφάλιση μηχανής από την insurancemarket.gr
17|04|2019 | 15:14
Ασφάλιση μηχανής από την insurancemarket.gr

Μπορεί για ορισμένους να είναι ένα απλό μέσο μεταφοράς, όμως για αρκετούς είναι χόμπι και για τους περισσότερους… πάθος. Η μηχανή αποτελεί συνώνυμο της απόλυτης αίσθησης ελευθερίας, της ευκολίας για κοντινές μετακινήσεις, ενώ στο κατώφλι της άνοιξης προσφέρεται ιδανικά για μικρές και μεγαλύτερες αποδράσεις.

Συνυφασμένη, λοιπόν, με την ελευθερία, η χρήση της μηχανής θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ασφάλεια. Εκτός από το κράνος και τον ειδικό εξοπλισμό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει, την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τον τακτικό μηχανικό έλεγχο του οχήματος, οι κάτοχοι μηχανής θα πρέπει να γνωρίζουν τις καλύψεις που τους προσφέρουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Το insurancemarket.gr σου εξηγεί τα βασικότερα σημεία.

Η βασική ασφάλιση είναι αυτή της αστικής ευθύνης η οποία όπως όλοι γνωρίζουν – αλλά πολλοί εσκεμμένα αγνοούν – είναι υποχρεωτική από το νόμο. Είναι η ασφάλιση που καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του οδηγού στην περίπτωση που προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα. Από την ψυχική οδύνη ή μια υλική ζημιά μέχρι μια σωματική βλάβη και απώλεια ζωής, η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να αποζημιώσει τη ζημία που προκαλούν σε τρίτους όσοι καλύπτονται από το ασφαλιστήριο.

Για να γίνει αντιληπτή η αξία της ασφάλισης αστικής ευθύνης σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2017, τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης για την αστική ευθύνη αυξήθηκαν σε 1.220.000 ευρώ ανά θύμα, ανεξάρτητα, μάλιστα, από τον αριθμό των θυμάτων. Επιπρόσθετα, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ, αυξήθηκε σε 1.220.000 ευρώ και το ελάχιστο ποσό ασφάλισης για υλικές ζημιές. Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι ένα όχημα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο ακόμα και στην περίπτωση που δεν κυκλοφορεί, εκτός και αν ο ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες του.

Δυστυχώς, η συχνότητα κλοπής μοτοσικλετών είναι υψηλή και γι’ αυτό το λόγο είναι πιο δύσκολο να προστεθούν σχετικές καλύψεις σε σύγκριση με την ασφάλεια αυτοκινήτου. Οι κάτοχοι μηχανής θα πρέπει να γνωρίζουν, για παράδειγμα ότι δεν μπορούν να ασφαλίσουν το όχημά τους έναντι μερικής κλοπής. Όσον αφορά την ολική κλοπή, δίνεται από κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες η δυνατότητα κάλυψης αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Απαιτείται έλεγχος από πραγματογνώμονα ενώ η τρέχουσα αξία θα πρέπει να ξεπερνάει ένα ελάχιστο επίπεδο. Ακόμη πιο… δυσεύρετη είναι η μικτή ασφάλιση.

Ζημιές από ανασφάλιστο

Τα ανασφάλιστα οχήματα συνεχίζουν να αποτελούν μάστιγα για τους ελληνικούς δρόμους παρά τις προσπάθειες που έγιναν για τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου, μπορεί ο αριθμός των ζημιών από ανασφάλιστα οχήματα να μειώθηκε σημαντικά το 2018 έναντι του 2017, ωστόσο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των αποζημιώσεων που αφορούν σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα.

Πιο αναλυτικά, οι ζημιές από ανασφάλιστα που αναγγέλθηκαν το 2018 μειώθηκαν στις 1.791 από 2.270, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 21%. Την ίδια ώρα, οι αποζημιώσεις για ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα εκτινάχθηκαν κατά 58% στα 26,31 εκατ. ευρώ, από 11,16 εκατ. ευρώ.

Αν, λοιπόν, δεν επιθυμείς να «μπλέξεις» σε αέναες διαδικασίες και να χάσεις χρόνο και χρήμα, καλό θα ήταν να επιλέξεις την κάλυψη έναντι ζημιών από ανασφάλιστο όχημα που προσφέρουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ο χρόνος αποζημίωσης από το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ αυτοί που… την πληρώνουν είναι οι νομοταγείς πολίτες που ασφαλίζονται.

Όσοι θέλουν να ελέγξουν αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο και μέχρι πότε, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου (www.hic.gr). Πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ ο κάτοχος του οχήματος ενημερώνεται για το αν είναι ασφαλισμένος, έτσι ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων από το κράτος.

Ξένες πινακίδες

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που κατακλύζεται από τουρίστες – κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες – δεν είναι και πολύ σπάνια η περίπτωση ατυχήματος στο οποίο να εμπλέκεται όχημα με ξένες πινακίδες. Εσύ γνωρίζεις ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσεις σε μία τέτοια περίπτωση;

Αφού καλέσεις την τροχαία για την καταγραφή του συμβάντος, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων του οχήματος και φυσικά τη χώρα προέλευσής του. Ζήτα από τον αλλοδαπό οδηγό τα στοιχεία του και την πράσινη κάρτα του και στη συνέχεια μπορείς να ενημερωθείς για τη διαδικασία αποζημίωσης από το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης. Αντίγραψε λεπτομερώς τις παραγράφους 3, 4, 5 και 10 της πράσινης κάρτας, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ασφαλιστήριο, αντίγραψε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής, τον αριθμό συμβολαίου και την ημερομηνία ισχύος.

Πριν ασφαλιστείς, μην ξεχάσεις να συγκρίνεις τιμές για ασφάλεια μηχανής από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και να δεις πόσο μπορείς να μειώσεις το κόστος σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ