Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά τις πληροφορίες ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή - iefimerida.gr

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά τις πληροφορίες ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία
Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Amr Nabil
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν το πρωί στις ασιατικές αγορές μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι η Σαουδική Αραβία φέρεται διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή του μαύρου χρυσού, αν μειωθεί πολύ αυτή της Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Τα μελλοντικά συμβόλαια παράδοσης Brent υποχώρησαν τις πρωινές ώρες κατά 1,68% στα 114,34 δολάρια το βαρέλι και τα μελλοντικά συμβόλαια για το αμερικανικό αργό κατά 1,87% στα 113,10 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αποφάσισαν οι 27 και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, σύμφωνα με τους FT.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των οποίων ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές των FT.

Η Σαουδική Αραβία «πετά ένα κόκκαλο στη Δύση»

Μέχρι τώρα η Σαουδική Αραβία απέκρουε τις εκκλήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, πάντα κατά το δημοσίευμα των FT, συμφώνησε να αλλάξει στάση στο πλαίσιο εν εξελίξει επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Ριάντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν και δεν είναι ξεκάθαρη υπόσχεση, η Σαουδική Αραβία πετά όπως φαίνεται ένα κόκκαλο στη Δύση», σχολίασε ο αναλυτής αγορών της City Index στη Βρετανία, Ματ Σίμπσον. «[Η κίνηση αυτή] θα είναι καλοδεχούμενη από τους δυτικούς ηγέτες δεδομένου ότι ο πληθωρισμός – και οι προβλέψεις για την πορεία του – παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα επιτόκια με κίνδυνο να ωθήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση», πρόσθεσε.

Τα μάτια στραμμένα στη σύνοδο του ΟΠΕΚ+

Στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+, που ξεκινά στις 14:00 (ώρα Βιέννης· 15:00 ώρα Ελλάδας) στα μυαλά όλων αναμένεται να βρίσκεται το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που θεωρητικά θα μειώσει τις εισαγωγές της κατά το 90% ως το τέλος της χρονιάς για να στραγγίξει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ως το τέλος της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ήδη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ως ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω αμερικανοσαουδαραβικών ζυμώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι μέχρι τώρα, το Ριάντ δεν δείχνει ιδιαίτερα διατεθειμένο να ανακουφίσει τις αγορές. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».

Το γεγονός ότι οι οικονομίες του Κόλπου κωφεύουν στις δυτικές εκκλήσεις εν μέρει οφείλεται στο ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς το βαρέλι έχει φθάσει πολύ πάνω από 100 δολάρια. Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Εξ ου οι «δισταγμοί τους να ανοίξουν περισσότερο τις στρόφιγγες», που δεν είναι σίγουρο ότι θα διαλυθούν, σύμφωνα με την Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown.

Ακόμη κι αν το ήθελε, η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ποσότητες από τη Ρωσία που θα αφαιρεθούν από την αγορά, με δεδομένες τις δυσκολίες κάποιων χωρών μελών της να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ