Ανοδικά οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου ρεπορτάζ του CNN ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 1,63% υψηλότερα στα 63,04 δολάρια το βαρέλι.
Δεν ήταν σαφές εάν η ηγεσία του Ισραήλ έχει λάβει την τελική απόφαση να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν κατονόμασε.
Το ελβετικό φράγκο και το γιεν, που θεωρούνται παραδοσιακά καταφύγια για τους επενδυτές, σημείωσαν άνοδο εν μέσω μιας ευρείας αποδυνάμωσης του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν μετά την άνοδο της Τρίτης, ενώ εκείνες του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου κυμάνθηκαν γύρω στο 5%. Τα συμβόλαια για τον S&P 500 και τον Nasdaq 100 υποχώρησαν κατά 0,3%. Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,7%.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αντιξοότητες στις αγορές, οι οποίες είχαν ηρεμήσει πρόσφατα μετά από έναν μήνα αναταραχής, που προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύοντας δασμούς σε φίλους και αντιπάλους.
Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το κατά πόσον μπορούν να διατηρηθούν τα πρόσφατα κέρδη των μετοχών, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περιμένει να αποκτήσει μια πιο σαφή εικόνα της πορείας της οικονομίας προτού μειώσει τα επιτόκια.
«Οι περισσότεροι επαγγελματίες επενδυτές εξακολουθούν να είναι αρκετά επιφυλακτικοί, και νομίζω δικαίως, δεδομένων των οικονομικών προοπτικών και της αβεβαιότητας πολιτικής, η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή», δήλωσε ο Τζο Λιτλ, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής στην HSBC Asset Management στο Χονγκ Κονγκ.
Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν ασταθή εικόνα από την περασμένη εβδομάδα, λόγω των αντικρουόμενων πληροφοριών αναφορικά με την τύχη των συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, συνομιλίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή περισσότερων βαρελιών μαύρου χρυσού στην αγορά, σημειώνει το Bloomberg. Μια επίθεση από το Ισραήλ θα εμπόδιζε οποιαδήποτε πρόοδο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα επιδείνωνε την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, η οποία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου.