«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης: Υπερπλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ με τη «βούλα» της Κομισιόν - iefimerida.gr

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης: Υπερπλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ με τη «βούλα» της Κομισιόν

φορολογία ΥΠΟΙΚ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Επιδόσεις και αποδόσεις, που επιτρέπουν πρόσθετες παρεμβάσεις ως το τέλος της χρονιάς για τους πιο αδύναμους, «υπόσχεται» ο Προϋπολογισμός και μάλιστα χωρίς αστερίσκους από τις Βρυξέλλες. Τουναντίον. 

Ο στόχος που έχει βάλει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών είναι να πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Ήδη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η εκτίμηση- χωρίς να αλλάζει ο στόχος- είναι ότι μπορούμε να πάμε στο 1,1%. Η συνήθως συντηρητική Κομισιόν ήρθε, όμως, να βάλει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, στο 1,9%.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, δημιουργείται “χώρος” 2,7 δισ ευρώ, που “κλειδώνει” την επενδυτική βαθμίδα κι επιτρέπει τα τελευταία έκτακτα, στοχευμένα μέτρα, πριν επιστρέψουμε σε σφικτούς δημοσιονομικούς κανόνες από το 2024.  

Όλα ξεκινούν από τις επιδόσεις της οικονομίας, η οποία πέρα από τη διαφαινόμενη υπέρβαση των αρχικών στόχων- παραδοχών για τον Τουρισμό, ωφελείται από τη “βουτιά” του φυσικού αερίου στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.  

Προϋπολογισμός 2023: Οι προβλέψεις

Ο Προϋπολογισμός του 2023 και οι αρχικές μακροοικονομικές προβλέψεις “χτίστηκαν” με βασικό σενάριο ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι κατά μέσο όρο 120 ευρώ. Οι προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από 2% ξεπεράστηκαν πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στον ψηφισμένο Προϋπολογισμό, αλλά πλέον μόνο και μόνο από τη “βουτιά” του φυσικού αερίου, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ μπορεί να κερδίσει ως και 2 μονάδες, δηλαδή να ξεπεράσει ακόμα και το 3%.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πράγματα είναι απλά. Με κατανάλωση 55 TWh φυσικού αερίου, δηλαδή όπως πέρσι, το κόστος με 120 ευρώ θα ήταν γύρω στα 6,6 δισ ευρώ. Με τιμή στα 35 ευρώ, δηλαδή όπως κινείται τις τελευταίες εβδομάδες, το κόστος πέφτει στα 1,93 δισ ευρώ, ενώ ακόμα και με την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 48 ευρώ, το κόστος διαμορφώνεται στα 2,64 ευρώ. Αυτό το όφελος, από 3,9 ως 4,7 δισ ευρώ, πάει κατευθείαν στο ΑΕΠ, όπως σημειώνει αρμόδια πηγή, “κλειδώνοντας” ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από 3%.  

Ας κάνουμε και το λογαριασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την παραδοχή ότι το ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 222 δισ ευρώ. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% “μεταφράζεται” σε περίπου 1,56 δισ ευρώ. Η πρόβλεψη της Κομισιόν για πλεόνασμα 1,9% “μεταφράζεται” σε περίπου 4,23 δισ ευρώ. Η διαφορά των δύο υπολογίζεται σε περίπου 2,67 δισ ευρώ, που είναι και ο δημοσιονομικός χώρος, το υπερπλεόνασμα. Ήδη στο 4μηνο καταγράφεται υπέρβαση φορολογικών εσόδων ύψους 1,635 δισ ευρώ, ο Μάιος δείχνει ότι πάει για ανάλογες υπερεισπράξεις κι έπεται συνέχεια μπαίνοντας στην “καρδιά” της τουριστικής σεζόν. 

Προφανές είναι ότι ο διαφαινόμενος “χώρος” θα λειτουργήσει σαν διαβατήριο για τις Φθινοπωρινές αξιολογήσεις από την DBRS (8 Σεπτεμβρίου) την S&P (20 Οκτωβρίου) και την Fitch (1 Δεκεμβρίου), έτσι ώστε να “κλειδώσει” η επενδυτική βαθμίδα. Η επίτευξη έστω οριακού πλεονάσματος από το 2022 σχολιάστηκε ήδη ευμενώς από Οίκους και επενδυτικές τράπεζες.  

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα αξιοποιηθεί μέρος αυτού του υπερπλεονάσματος για πρόσθετες παρεμβάσεις στο πεδίο της ακρίβειας. Ενδεικτικά, η παράταση του Market Pass για ένα εξάμηνο έχει κόστος γύρω στα 600 εκ ευρώ και η καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτους πριν από τα Χριστούγεννα απαιτεί περίπου 500 εκ ευρώ.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ